Tokyo - Mina tips på saker att göra

Saker att göra i Tokyo – mina val

Att ens ha en sån här rubrik i ett inlägg om Tokyo känns nästan meningslöst. Med 30 miljoner invånare så finns det givetvis hur många saker som helst man kan göra. Vissa är med på fler ”måste”-listor än andra och jag är ju inte en kille som gärna går på de största turistattraktionerna utan väljer hellre lite mer udda saker.

Några av de saker som är måsten i Tokyo är väl världens mest trafikerade korsning i Shibuya (där man tydligen ska ställa sig i mitten och se svår ut medan någon tar ett kort medan folk väller förbi). Man ska även se deras Eiffeltorn, Fiskmarknaden i Tsukiji. Andra saker på listan är robotbarer i Shinjuku och gå på ett katt-kafé.

Allt detta struntade jag givetvis i.

Det jag istället gjorde var att promenera och det gjorde jag nästan till fötterna blödde. Tokyo överraskade genom att vara en otroligt promenadvänlig stad. Mellan skyskraporna, som mest finns vid de stora tåg-, och tunnelbanestationerna och i finanskvarteren, så är det stora områden med en-, och tvåvåningshus och slingrande gator och ganska lite trafik.

Tokyo blandar gammalt och nytt

Man kan gå runt och titta på den roliga arkitekturen och helt plötsligt kommer det ett mer franskt kafé än du någonsin kan hitta i Paris, eller ett tyskt bageri eller en amerikansk diner eller… ja ni fattar. Staden ändras och överraskar och man vet aldrig vad som kommer runt nästa krök.

Dessutom finns det massor av fina parker där det helt plötsligt kan dyka upp ett tempel eller en marknad och där man kommer bort från alla shoppingområden och folksamlingar. Jag tyckte att kvarteren Harajuku och Aoyama var extra fina att gå omkring i. Här finns det massor av roliga små klädaffärer, restauranger och bra kaféer. En av Tokyos mest hypade kaffe-barer ligger här och Mojo Coffee är värt att snurra in sig i det labyrintlika kvarteret för – förutom kaffet så kan jag varmt rekommendera serranosmörgåsen. På andra sidan gatan mot Yoyogiparken så ligger Baird Beer Taproom som är ett måste för alla öl-älskare.

Street art i Harajuku

Själva Yoyogiparken i sig är otroligt vacker och i öster markerar den början på Ometesando-gatan som är den stora shoppinggatan genom Harajuku så om man vill gå från Shinjuku till Harajuku eller Shibuya så är det en avkopplande promenadväg. I Shibuya är det väldigt mycket folk i rörelse och de stora shoppingkomplexen avlöser varandra. 

Jag låtsas ibland att jag är kulturell och fick för mig att gå på Tokyos fotografimuseum som ligger i Ebisu söder om Shibuya. Det var helt okej och kan nog vara utmärkt vid rätt utställning. Därefter promenerade jag västerut bort till Meguro och den berömda kanalen som är kantad av körsbärsträd (bildgoogla). Eftersom jag var där i slutet av november så var det inte så grönt men det var ändå en skön promenad längs vattnet. Jag tog mig hela vägen upp till stationen Naka-Meguro och tog en utmärkt fin-pizza på Seirinkan.

Megurokanalen off season

En annan av mina promenader gick in mot centrum och kejsarpalatset. Promenaden dit tog jag genom det lite tråkigare Akebonobashi-, och Ichigaya-områdena men när man kommer ner till den stora parken som omgärdar palatset så är det värt det. Parken är väldigt fin och man kan gå igenom den stora porten och ut på den stora grusplanen framför huvudingången. Tyvärr kommer man inte så nära att man kan se så mycket men det är något speciellt med miljön och lugnet där det ligger mitt i centrala Tokyo.

Ett annat utflyktsmål som jag tror att många försöker hinna med är att ta sig upp till Tokyos manga-område Akihabara. Här är det ungdomar överallt, inte så många i Manga-outfits som man kan tro efter att ha läst om det på nätet eller en reseguide men ändå kul att se. Längs gatorna är det köpcenter efter köpcenter och enda skillnaden mot Shinjuku och Shibuya är att alla affärer här säljer rollspels-produkter, TV-spel, manga-outfits, Transformers-robotar och annat som hör till den här kulturen. Vi snackar hus med 7 våningar där alla har olika glasmontrar med superhjältefigurer.

Vill man passa på att vara lite kulturell så kan man fortsätta lite norrut till Ueno Onshi-parken där flera stora museer ligger. Jag gick på naturhistoriska museet som brukar vara intressant men det var oväntat tråkigt. I parken finns det flera konstmuseer också och parken själv är superfin. Dessutom brukar det vara matmarknader/food-courts där på helgerna.

Mat i Tokyo - så mycket att välja på. Läs lite tankar om det här.
Att bo centralt men ändå avskilt - mitt bästa tips på boende i Tokyo och annat om Shinjuku här.

Karta


Akihabara - tv-spelsfigurer i 7 våningar

Leave a reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com