Tokyo - Att äta i världens största stad

Tokyo - en matstad och mina tips

Tokyo anses av många som en av världens absolut främsta matdestinationer och jag hade spenderat hur många timmar som helst på att kolla upp restauranger på olika forum och sajter.

Hitta restauranger i Tokyo

Jag vet att många använder sig av Tripadvisor för att hitta restauranger men för mig är det inte så intressant. Problemet med Tripadvisor är att det tenderar att bli turister som rekommenderar andra turister om restauranger i närheten av de stora sevärdheterna, vilket säkert funkar för många men det är inte där de mest intressanta ställena (matmässigt) brukar ligga.

En sak att komma ihåg är att de flesta i Japan inte pratar någon engelska alls och typ alla hemsidor och liknande är på japanska vilket gör letandet lite krångligare än normalt.

Japaner gillar sajten Tablelog.com. Den är på japanska men det finns en engelsk version av den där man får sök-, och menyfunktioner på engelska.

Tablelog är uppbyggd som de flesta recensionssajter där användarna sätter betyg och man kan se snittkostnad för en måltid och bilder och liknande. Den stora fördelen är att användarna tar den väldigt seriöst och det är få som ger maxpoäng bara för att det var gott vilket gör att betygen blir lite mer korrekta.

Skalan går från 1-5 och en restaurang som har mellan 3.00-3.49 anses vara bra. 3.50-3.99 är mycket bra och 4.00.4.49 fantastisk och över 4.50 så är det absolut världsklass. Det är även viktigt att komma ihåg att om man inte bryr sig om pengar så kan man äta på löjligt bra restauranger hela tiden men de flesta riktiga superställen är väldigt, väldigt dyra.

Jag gillar ju ställen där man får något speciellt och utöver det vanliga men som fortfarande är prisvärt.

Med allt det som jag skrivit ovan så hittade jag några intressanta ställen som stack ut lite grann.

Ramen med grisnacke

I Shinjuku San-Chome ligger det massor av Ramenställen men det som fångade mitt intresse var det lilla stället Suzuran precis på det nordöstra hörnet av området. Det ser inte mycket ut för världen men kön av japaner utanför skvallrar ändå om att nåt är lite extra med detta stället. När man kommer in så knappar man in den Ramen man vill ha i maskinen vid dörren och betalar och ger sen biljetten till nån av killarna bakom disken och väntar på en ledig plats.

På Suzaran är de kända för sin Tonkotsu-Ramen som är gjord på fläskkött och makrill (!) vilket ger en otroligt kraftig och god smak. Man får även misosoppa till och man blir extremt mätt och tar man dessutom med extra fläsknacke (tunn skiva kött som är väldigt mört) så kan man knappt gå efteråt. Allt detta till priset av 80 kronor!

En av mina favoriträtter från det japanska köket är Tonkatsu. Tonkatsu är panerad fläskytterfile eller fläskfilé som serveras med riven vitkål, sesamfrön och ris. Väldigt enkelt i grunden men smaken och handlaget skiljer de olika restaurangerna från varandra och när jag var borta i Manga-kvarteret Akihabara så hade jag kollat upp Tonkatsu Marugo innan. Med betyget 3.99 på Tablelog och med i Michelinguiden så visste jag att det säkert skulle vara kö men jag blev ändå förvånad när jag kom fram. Utanför den lilla 2 våningsbyggnaden så ringlade kön säkert 100 meter trots att det var 25 minuter kvar till stället skulle öppna för lunch, men eftersom jag inte hade något bättre för mig så ställde jag mig i kön.

Tonkatsu

Dörrarna öppnades och kön rörde faktiskt ganska snabbt på sig och det var intressant att se vilka som väntade med mig. Det var uteslutande japaner. Det gick förbi en del västerlänningar som alla stannade och tog kort och verkade förvånade – vilket förstärkte mina tankar om att japaner använder Tablelog men turister gör det inte.

1 timme och 20 minuter efter att stället öppnat fick jag komma in och slå mig ner vid den långa disken framför kockarna.

Som så många andra ställen i Japan så serverar de i huvudsak bara en sak här och det är Tonkatsu. Man kan variera köttet och även välja en vegetarisk variant men är man inte sugen på panerad mat så har man kommit fel.

Jag valde den lite fetare varianten gjord på fläskytterfilé (för mer smak) och det var väldigt, väldigt gott. Att äta på en Michelinkrog och ta en extra öl och bara betala 220 kronor känns väldigt prisvärt.

En annan av mina favoriträtter i Japan är Tempura. Tempura är ett matlagningssätt som är en form av fritering, men till skillnad från McDonalds så är det ett hantverk i Japan. Oljan man friterar i är extremt noggrant tempererad och smeten som man doppar maträtterna i är hemliga recept från restaurang till restaurang men den är inte fet och kletig utan krispig och luftig.

Tempura!

Jag tog en helkväll på Tempura Tsunahachi och beställde en av de stora menyerna och eftersom man sitter precis framför kocken kan man se allt han gör.

Efter ett tag började rätterna komma ut och det var salt-, och sötvatten-ål, makrill, kött, grönsaker och så mycket mat så att man nästan blir lite yr. Till detta så får man ris och picklade grönsaker och 4 olika sorters salt och lite olika dippsåser. Man får själv testa sig fram till vilka kombinationer man gillar bäst.

En annan sak man ”ska” äta i Tokyo är ju Yakitori, det vill säga grillspett. Dessa restauranger finns lite överallt och vissa kör enkla kycklingspett för 7 kronor styck medan andra är lite mer specialiserade.

Yakitorspett med grislever

Jag hade kollat upp ett ställe i närheten av hotellet som var lite svårt att hitta men när jag tillslut kom fram och kikade in och såg att det var fullsmockat och det bara var japaner där så blev jag genast superpeppad. När jag satte mig framför grillkocken så såg jag att menyn var lite mer japansk än västerländsk och de förutom de klassiska kycklingspetten så hade de även massor av olika grisdelar.

Jag var redan lite berusad och fick lite feeling och beställde in spett med grishjärta, grishuvud, gristunga och grislever och alla kostade 7 kronor styck och var goda förutom gristungan som var bland det broskigaste jag någonsin ätit. Som tur var fick jag även kontakt med 2 japaner som satt bredvid mig och vi startade nån slags dryckesslag som slutade med att jag raglade omkring med den ena killen från bar till bar i Shinjuku in på småtimmarna. Superroligt men fruktansvärt jobbigt dagen efter.

Sist men inte minst vill jag verkligen slå ett slag för alla depachikas som finns. I alla stora varuhusen så finns det en blandning av saluhall och food court på källarvåningen där man verkligen kan köpa allt som man kan tänka sig. Och det otroliga är kvaliteten på maten. Den färdiga maten är i restaurangklass och kostar knappt något vilket gör det ett perfekt ställe om man vill blanda lite. Lite indiskt – check! Lite sushi på det – check! Kanske lite franska pajer? – check! Sen hem till hotellet eller till en park någonstans. Det enda kruxet är att det inte finns några soptunnor – NÅGONSTANS – i Tokyo vilket gör att man får bära runt på sin påse med förpackningar till man tillslut hittar en ensam papperskorg någonstans (tipset är att titta bredvid kaffeautomaterna på gatan).

Depachicka i Tokyo

Det finns givetvis tusentals olika ställen som jag inte skrivit om eller testat men jag valde medvetet att bara ta ut mina favoriter från min vecka i Tokyo. I kartan längst ner finns massor av högrankade ställen som är värda ett besök men grundläggande gäller följande:

  • Gå dit japanerna går – ju längre kö desto bättre.
  • Testa de dyra restaurangerna på lunch -det är oftast väldigt mycket billigare då (typ 50% skillnad eller mer)
  • Undvik ställen på resetidningarnas topplistor. Det kommer bara vara du och rika vithåriga amerikanare som läser chowhound.
  • Testa en Depachika.
  • Boka bord på kvällen – de flesta ställena med lite popularitet är fullbokade på fredag och lördag.
  • För mer information om vad man kan göra i Tokyo läs mer på nästa sida.

Barer i Tokyo – Hål i väggen-style

En intressant sak i Tokyo är att väldigt många ställen är små. Ofta är det bara en bardisk med 7-8 platser och plats för några stående. Detta gäller både på restauranger och på barerna. Denna platsbrist gör att det fungerar lite annorlunda än man som västerlänning är van vid. På många restauranger så äter man fort och effektivt och går sedan där ifrån. Sitta kvar och ta upp plats och mysa över ett glas vin är inte alltid så uppskattat.

Vill man dricka och äta tillsammans och ha mer av en helkväll på samma ställe så brukar man gå till en Izakaya som är mer av en taverna där det serveras både mat och sprit. Här kan det bli riktigt livad stämning ju längre kvällen lider. Eftersom det är så trångt så är det lät att skåla lite med grannen vid bardisken och få kontakt – sen att ingen kan engelska gör att det nästan är enklare att vara berusad, man fattar inget ändå.

Vill man inte äta utan mest dricka en öl eller en drink så är Tokyo väldigt skojigt. Väldigt många barer har ett tydligt tema. Det finns barer som bara spelar hårdrock, som bara serverar tequila, som bara kör schlager eller som min favorit i Shinjuku San-Chome - Bar Soulstream.

Soulstream ser inte mycket ut för från utsidan där det ligger i bottenplan i en mörk entré till ett fyravåningshus (det är barer och små restauranger på alla våningar ovanför). Inne på själva baren är det inte mycket ljusare, med en brun bardisk, några stolar, lite kulörta lyktor och en hel vägg med LP-skivor. Ägaren står bredvid skivspelaren hela kvällen och byter från glamsoul, till tung blues-soul och tillbaka igen. Det mesta är helt okänt för den normala soullyssnaren men skapar grymt bra stämning. Här kan man köpa några olika öl från microbryggerier men de flesta dricker sprit – antingen som drink eller rent – och de många sitter hela kvällen och njuter av en fin rom eller tequila och röker en cigg och pratar musik.

Är man i Shinjuku så är Soulstream ett måste!

Tokyo är ett underligt ställe. För mig var nästan det mest underliga att det inte var så konstigt som jag hade föreställt mig. Det finns mycket att upptäcka och för mig var det i det lilla jag hittade det mest intressanta. Det stora, glittriga och turistiga känns mest som en kuliss och det var i mötena med japanerna som jag fann det jag uppskattade mest. En nyfikenhet och en vilja att få kontakt, de små gesterna och deras stolthet över sina seder och kultur.

Att bo centralt men ändå avskilt - mitt bästa tips på boende i Tokyo och annat om Shinjuku här.
Det finns massor av kul att göra i Tokyo - läs om mina tips här.

Karta


 

1 comment

Leave a reply

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com