Shinjuku by night, Tokyo

Tokyo - att resa tillbaka till framtiden

Tokyo - en stad specialiserad på allt

Framtiden: Skinande skyskrapor, förarlösa tåg, ramen-restauranger där man beställer i en maskin och robotstriptease. Att åka till Tokyo - denna megatropolis med sina 30 miljoner invånare - ligger högt uppe på mångas bucketlist. Man vill se framtiden, få en kulturchock, gå runt som Anthony Bourdain och frossa bland världens bästa restauranger och trängas på tunnelbanan.

Mina upplevelser var ganska annorlunda och mina förväntningar kullkastades och det som gjorde min resa fantastisk var något helt annat än det jag trodde - men något speciellt har staden och jag är redan sugen på att åka tillbaka.

Det här blir en berättelse om gristunga på spett, fantastiska promenader och funky tasting-rom (spriten inte fiskägg) på en av världens charmigaste soulbarer.

Det är långt till Tokyo - tips för att resa på rätt sätt

Förra året flög jag med exfru och min 3-åring till Hong Kong och då mellanlandade vi på Arlanda. Resan var lång men kändes ändå okej. Nu när jag skulle till Tokyo så snålade jag lite och tog den billigare biljetten som innebar en mellanlandning i Paris och sparade en femhundring. Det visade sig vara otroligt dåligt investerade pengar.

Förutom att jag och fransmännen aldrig kommer speciellt bra överens (läs gärna mitt inlägg om Antibes) så är det ju åt helt fel håll. Ner till Charles de Gaulle gick ju bra men när man sen lyfter mot Tokyos flygplats Narita och ser på flygkartan på planet att det är 12,5 timmar kvar och att man kommer spendera de första 1,5 timmarna med att flyga tillbaka precis över Göteborg så blir man ju lite trött. Min enda tröst är att jag inte visste hur fruktansvärt mycket värre det skulle kännas på vägen hem från Japan.

Nästa gång så kommer jag hellre betala lite extra för att mellanlanda i samma riktning som huvudmålet ligger åt.

När jag väl landade så lyckades jag med lite flyt hamna på snabbtåget in mot Shinjuku där jag skulle bo. Snabbtåget tar cirka 1,5 timmar och har inga stopp och kostar ungefär 200 kronor, medan vanliga tåget tar 20 minuter längre men kräver 1-2 byten och kostar 60 kronor.

Trött och lite sliten så kom jag tillslut av tåget på Shinjuku central som är Tokyos, och världens, mest trafikerade station med över 3,5 miljoner resenärer varje dygn och gick bort till mitt hotell Tokyu Stay Shinjuku.

Att välja hotell i Tokyo - Shinjuku San-Chome är mitt tips

Jag hade innan resan kollat upp hotell efter hotell. Stora kedjor, små vandrarhem och airbnb. Ett tag kollade jag på kapselhotell men kom fram till att eftersom jag reste själv så ville jag ha ett riktigt rum. När jag väl kommit fram till vilken typ av hotell så var nästa fråga vilket område i Tokyo som jag skulle välja att bo i.

Jag ville inte bo mitt i den värsta shoppinghetsen och jag ville inte bo i nattklubbscentrum heller, men samtidigt ville jag ändå ha nära till båda delarna. Efter att ha läst massor av bloggar och resesajter så bestämde jag mig för Shinjuku. Shinjuku är uppdelat i flera mindre distrikt och de flesta stora hotellen ligger på den västra sidan av den stora stationen som dominerar stadsdelen men jag hade fått lite feeling för den mindre mer intima delen som heter Shinjuku San-chome och det visade sig vara ett utmärkt val.

Shinjuku San-Chome by night

Ju närmare själva stationen man kommer desto högre blir byggnaderna och desto större blir varuhusen. De största: Lumine, Isetan, NEWoMan har till och med flera byggnader bredvid varandra, alla med våning efter våning med meningslös märkesshopping. Det är i alla fall min åsikt. Samma affärer som finns i alla större städer i världen som vill åt dina pengar.

Shinjuku San-chome däremot, trots att det ligger på andra sidan gatan från Isetan, är något helt annat. Hus i en till tre våningar, alla byggda i olika stil och vartenda hus är fullproppad av barer, restauranger och kaféer. Skyltar och lyktor hänger överallt och så fort det mörknar tänds de och ger stadsdelen ett mysigt och charmigt intryck och det börjar välla in matgäster från alla sidogator. Shinjuku San-Chome är väldigt populärt även bland japaner som vill ha en rolig utekväll.

Mitt i området ligger det relativt nya hotellet Tokyu Stay Shinjuku som med sina 14 våningar skiljer sig lite från resten av området men inte stör stadsbilden. Här bor man bekvämt med allt man behöver inom några 100 meter och man får rejäla rum med hög standard.

Det finns massor av kul att göra i Tokyo - läs om mina tips här.
Mat i Tokyo - så mycket att välja på. Läs lite tankar om det här.

Karta

Tokyu Stay Shinjuku

Rummet på Tokyu Stay Shinjuku

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com