Sinti - spännande debutant

Kreativ och social middagsupplevelse

Att gå in i den lilla lokalen på Övre Husargatan får en direkt på gott humör. Öppet, ljust och med insyn i köket samtidigt som det är intimt och mysigt är inte den enklaste kombinationen att få att fungera men på Sinti lyckas man.

Det kan vara inbillning men jag tror att mycket sitter i personalen. Serveringen sköts av den ena av de 2 kompanjonerna som står bakom Sinti - den andra står i köket. och det man får är en mer ett möte med en människa än en normal service. Inbjudande, informativ och nyfiken bjuder han på sig själv och sin historia och tankarna bakom restaurangen om man vill veta mer.
Precis som med inredningen så finns det en balans som gör att det höjer stämningen istället för tvärt om. 

Sinti har världens mat som tema och har en av de roligaste menyerna i stan. Förutom att välja rätter från a la carte menyn som vanligt så kan man ta ett av de två menyförslagen. Förslagen är baserade på länder snarare än rätter och vi valde den stora menyn som heter Ryssland/Spanien/Baskien/Italien.

Eftersom det endast finns en kock så kommer rätterna så fort han hinner med vilket jag uppskattar då det ger mig som gäst lite mer tid att inte bara äta utan även ha en trevlig kväll med samtal och dryck.

Först ut var en liten Borsjtj som smakade väldigt bra och som värmde en kall decemberkropp. Efter det var det Pelmeni, som är en form av ryska dumplings i en buljong (som var fantastisk) och till detta var det stora saltgurkor med ättika och smetana. Kombinationen av den salta buljongen och dess kraftiga smak och en efterföljande tugga av krispig och syrlig saltgurka fungerade otroligt bra (trots min skepsis).

Efter det kom det Navajas som är knivmusslor med ströbröd och persilja. Konsistensen påminde om bläckfisken men smaken var som musslor. Gott och roligt.

Efter en liten paus så var det dags för den baskiska rätten Bacailaoa som är torskfilé i tomatsås med svartkål. Väldigt fint tillagad torsk och en annorlunda smakkombination.

Som avslutning kom det en helt fantastisk efterrätt där man fick en kula vaniljglass ovanpå ett varmt pumpabröd och karamellsås. Löjligt gott.

Till detta så testade vi lite olika drycker ur den väldigt intressanta vinlistan. Förutom en hel del skojiga och ovanliga spanska viner så fanns det även ett par viner från Sverige(!) som var roliga att testa.

Det här är ett ställe som det är lätt att bli stammis på med trevlig och personlig personal som gör att man känner sig avslappnad och omhändertagen. Att till det ha så många ovanliga rätter som inbjuder till smakprov på något man troligtvis inte testat innan gör det till ett perfekt ställe att gå till med en dejt eller sin partner.

Betyg: 3,5/5
Nota: 1400 kronor - för 2 stora menyer, 2 glas cava, 2 glas vin och 2 öl.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com