Charmigt i Malasana

60 timmar i Malasaña - Madrids hipstercentral

Madrid - en helg i Malasaña

Mat, folk, barer, fest och trevliga människor gör att tiden går fort i Madrid och det är lätt att villa bort sig bland alla gränder. Plötsligt är det natt och man har varit överallt och ingenstans och det enda man är helt säker på är att man har haft väldigt roligt.

När Barcelona, och du, har tröttnat på turisterna som springer omkring i stan och förvandlar den till ett lekland för vuxna utan själ så finns det en enkel lösning - testa Madrid i stället.
I slutet av inlägget finns en karta över alla ställen jag skriver om.

Plaza Juan Pujol en sen lördagkvällMalasaña - perfekt för en weekend

Madrid är en ganska stor stad så om man inte har massor av saker man ”måste” se så är mitt tips att välja ett område och sen hålla sig till det och utforska det så mycket som möjligt. 

Eftersom lyxshopping och stekarställen inte är min melodi så valde jag och min kompis M att bo i Malasaña i stället för nere vid Gran Via/Puerta del Sol som ofta är det område som rekommenderas.  Malasaña har varit hipstercentrum sen slutet av Francos dagar då HBTQ-, och motståndsrörelsen såg dagens ljus i gränderna.

Det finns fortfarande en hel del gaybarer och den lite mer upproriska inställningen avspeglas i hela kvarteret. 

Jag och M bodde mitt i Malasaña precis nedanför backen till det lilla torget Plaza Juan Pujol vilket visade sig vara ett lyckokast. 

Att skriva detta som ett vanligt reseinlägg känns nästan omöjligt eftersom vi var överallt och ingenstans under våra 3 dagar här och därför får det bli lite stökigt, rörigt, omtumlande och förhoppningsvis roligt - precis som resan. 

Torsdag

18:00

Det finns så många ställen och barer så man kan lätt ramla från ställe till ställe och det var precis vad vi gjorde. Vi använde baren och restaurangen Ojala på Plaza Juan Pujol som både start och avslutningsställe. Bra enkel mat och bra drinkar. Ju längre kvällen lider ju mer fest blir det och efter midnatt är det en av Malasañas mest populära barer. I källaren är golvet utbytt mot sandstrand och det finns en bra och ett dj-bås.

20:00

1862 Dry bar är en av Madrids mest klassiska cocktailbarer. Framåt kvällen fylls gatan och torget utanför med folk och baren på 1862 är ett populärt stop för en riktigt bra blandad drink. Trevlig personal, utmärkta ingredienser i drinkarna och skickliga bartenders. Vi stannar till här både torsdag och fredag och dricker starka drinkar. M köper genomgående drinkar han inte gillar vilket innebär att jag får hjälpa honom och byta med min drink. Tur att man dricker allt. I källaren finns en liten bar till som fylls upp när det blir för trångt på övervåningen.

Baren på 1862 Dry Bar i Malasana22:00

Eftersom det finns barer och restauranger överallt så är det nästan svårt att välja ett ställe att äta på. Allt ser så inbjudande ut. Vi har hållit på ett tag på barerna och behöver mat i magen. Ett av ställena jag fått tips om innan heter VEGA - ett helt vegansk restaurang. Stora öppna vikdörrar öppnar ut mot gatan och stället är helt fullt när vi kommer men efter lite svajig spanska från M och lite skämtande med servitören så lyckas vi få ett bord. 
Ingen av oss är veganer och vi ville inte chansa på att få något vi inte gillade eller missa något som kanske skulle vara gott så vi köper in en av allt på tapasmenyn. Servitören verkar lite förvånad och nämner att det är mycket mat och vi flexar musklerna och säger att vi är hungriga killar, vilket får servitören att skrattande gå därifrån - oklart om det var (bristen på) musklerna eller spanskan han skrattade åt.

Efter det kom det in rätt efter rätt och kvaliteten var otroligt bra. Jag måste säga att det troligtvis är topp 3 av restaurangbesök under 2017 för mig. Två av rätterna får 5a i betyg - Lasagnen på squash och Carpaccion på tomat. Är ni i Malasaña så är detta ett givet stopp.

VEGA - Restaurangtip i Malasana24:00

På det lilla torget Plaza de Carlos Gambronero så ligger det flera ställen med uteserveringar men ett ställe sticker ut. Det är El Palentino som har ett stort fönster där man ser in i lokalen som är upplyst av lysrör och det är ljust som på dagen. Speglar över väggarna och en lång gammal bar men en äldre herre bakom gör att man får känslan av att inget ändrats här sen 60-talet. Billig öl och knökfullt gör detta till ett perfekt mellanstopp i Madridnatten.

01:00 

Efter detta så vänder vi hemåt. Plötsligt hör vi pianoklink komma ut från en restaurang. När vi ser att den heter Las noches del Moscu så är det ju bara att gå in. Det som möter oss är som en film. Fulla ryssar som äter kött hängande från ställningar på borden (kan inte förklaras/beskrivas bättre) och en jätteryss i baren. Bredvid baren sitter en kille mad galna-professorn frisyr och spelar Tetrislåten och Kalinka på högsta volym. Vi beställer en liten öl var och får ett skratt och en 66cl öl var. Till det får vi en sillmacka och en shot vodka. Galet.

FREDAG

10:00

När vi vaknade trodde i alla fall jag att vi haft vår festkväll i Madrid men oj vad fel man kan ha. För att fylla på energidepåerna så kravlade vi upp till Ojala och jag lyckades beställa både Huevos Rancheros och Eggs Benedict som frukost. 

Efter att slukat maten så fick vi för oss att vara kulturella och gick ner till Pradomuseet. Vägen dit gick förbi Gran Via som är Madrids huvudgata men vi fick ingen känsla alls för området. Bara stora lyx-, och märkesbutiker med samma tråkiga saker som hemma.

När vi kom fram till Pradomuseet så var det redan kö till kön för att få betala och en snabb överläggning senare så hade vi släppt vår kulturella tanke. 

12:30

Vi knallar runt lite i området på väg mot Malasaña och letar efter ett lunchställe. Vi siktar på Chuka Ramen men det är fortfarande för tidigt så vi mellanlandar på en delikatessbutik som också visade sig vara vinbar och restaurang. Sjukt bra viner till lika bra priser är för bra för att missas så vi beställde in var sitt glas och en ostbricka. Stället heter Alimentacion Quiroga och är värt ett stopp.

13:30

Ost-preppade och glada var det dags för Chuka Ramen. Supercoolt, lite pricey (för Madrid, 15€ för ramen) med vinglas med Saké och kall Kirin-öl så kan detta ha varit min bästa måltid i Madrid. Deras Tonkotsu-ramen var magisk och det är lätt att förstå varför de är omnämnda i Michelin. Gillar ni ramen - gå hit.

supergod ramen på Chuka Ramen18:00

Några snabba buns på Bao Bar och sen lite Mezcal på La Catrina Cantina ger oss energi och vi får rekommendationer att leta efter en nattklubb som heter BarCo. Kvällen är lite för ung för det så vi irrar vidare när dagen övergår i kväll.

22:00

Vi har hunnit med ett par barer till men fortfarande inget spår efter BarCo, däremot en Sardisk bar, en snygg hipsterbar och en sväng till till Ojala.

24:00

Vi börjar bli trötta och planerade halvt att avsluta kvällen på Bicycle café. Några gin och tonic ger M mer energi än mig och jag går ut för att vänta/tvinga hem M. Plötsligt kommer det fram en tjej och säger att jag är amazing (högst osannolikt) men hon stod på sig och ville att vi skulle följa med på nattklubb. Till slut sipprar det fram att M passat på och snackat upp ett vandrande födelsedagskalas för en tjej som fyller 25. Givetvis kan jag inte säga nej till 15 tjejer och helt plötsligt står vi i kön till det svårfångade BarCo. Tyvärr visar sig BarCo inte leva upp till insatsen och stället kan ha Europas sämsta DJ så inte ens M orkar längre än till 03.

Lördag - hela dagen

Vi är lite trötta men dricker lite öl här och där och äter en god middag på La T Gastrobar men det mest minnesvärda är på väg hem runt midnatt när vi ser hur en port öppnas och en bar med massa folk kan anas i dörrspringan. Ingen skylt eller något utanför porten men M hindras inte av såna oväsentligheter utan knallar in. Precis som i en film så stannar musiken och 20 ansikten vänds mot oss. Jag börjar skruva på mig men M fortsätter in mot baren och tystnaden är total - tills M utropar "Viva Chile" vilket får alla (mexikaner visar det sig) att jubla. Musiken sätts på igen och vi blir allas kompisar. det visar sig att det är en mezcalbar där jag tvingar i mig ännu en shot mezcal innan vi rullar hem från Mezcalería Alambique.

Sammanfattning

Madrid - eller ännu mer exakt Malasaña var otroligt roligt med massor av roliga ställen, trevliga människor och god mat. Det var en riktigt rolig weekendresa.

Vi hyrde en lägenhet av AirBnB men det finns också flera bra budgethotell i Malasaña.


 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com