Tropea - Kalabriens favoritbadort

Längst ner på foten på italiens stövel ligger den lilla staden Tropea. Staden nästan lutar sig ut över klippkanten och det är svårt att se var husen slutar och sandstenen börjar när man står på de fina, grovkorniga sandstränderna.

Italienarna har åkt hit sen urminnes tider och tyskarna har givetvis hittat hit, men i övrigt är det ont om turister. De flesta i staden pratar faktiskt bättre och hellre tyska än engelska.
Det är svårt att förstå hur Tropea har kunnat undgå en nordisk invasion, men kanske har bristen på flygförbindelser varit en del av problemet. Nu för tiden så kan man flyga till den lilla, och gamla, flygplatsen i Lamezia Terme, en timmes bilfärd från Tropea, med bland annat Lufthansa/Eurowings från de Göteborg och Stockholm.

Tropea ligger i Kalabrien som är en av Italiens allra fattigaste provinser, vilket märks på orterna runt omkring Tropea, med nedgångna industriområden och halvtomma småstäder längs den dramatiska kustremsan. När man åker från fygplatsen och har bergen på ena sidan och havet på andra så slås man av hur vackert det är och när man rullar in i Tropea så möts man av en klassisk Italiensk stad med kullerstensgator, småbutiker och restauranger huller om buller och, eftersom det är syditalien, folk överallt. Gåendes, på vespor, i bilar - ständigt med en hand på tutan och viftande armar ut genom rutan. Det är charmigt och känns väldigt äkta och genuint.

Promenadgatan i Tropea
Det som har gjort att Tropea sticker ut i mängden av semesterorter är givetvis den dramatiska placeringen upp på berget. Går man huvudgatan fram, förbi de små torgen och uteserveringarna så når man snart fram till en av de två stora utkiksplatserna i stan. Det är egentligen inget mer än öppningar mellan husen som avslutas med ett räcke. Utanför räcket så stupar det ett 50-tal meter rakt ner och man får en fantastisk utsikt över stränderna, den lilla hamnen och den vackert belägna kyrkan på den ensamma klippan som delar upp strandområdena.

Det finns många val av hotell och under turistsäsong kan det vara oväntat dyrt med boende, vilket givetvis beror på det stora intresset från italienarna själva som vallfärdar hit i augusti. Vi valde att bo på B&B Hortis Tropea som är ett litet bed and breakfast som ligger cirka 200 meter från den gamla stadskärnan. Hortis Tropea har endast tre rum, alla med egen balkong, och frukost serveras på rummet. Man får en lista på eftermiddagen som man kryssar i de olika valen man önskar och vilken tid och sen på morgonen ringer receptionisten på dörren och kör in en frukostvagn i rummet mad allt man önskat. Utbudet är stort och det finns ingen begränsning i hur mycket av varje sak man vill ha. Färsk frukt, olika yoghurt, bröd, kakor och juice. Rummen är stora och är väldigt fräscha och städningen sköts noga. Vi var extremt nöjda med boendet, både kvaliteten och läget.

För alla alternativ i Tropea klicka här (öppnas i nytt fönster)


Från Hortis Tropea så kan man ta 2 vägar till stranden. Antingen så går man huvudgatan fram till kanten och sen ner för de långa trapporna, eller så gör man som vi gjorde och tar barnvagnen ner för den slingrande vägen ner förbi hamnen och ner till stranden.

Det finns 2 olika strandområden, effektivt avdelade av kapellet Santuario di Santa Maria dell'Isola, uppe på den stora klippan. Till vänster om kapellet så ligger den största stranden Spiaggia 'a Linguata som består av lido bad, där man betalar för en solstol och parasoll. Det är ganska dyrt att ligga här 100-150 kr/dag för 2 stolar och 1 parasoll. Dessutom är stranden här ganska grovkornig. Fördelen är att det är sol på den här sidan klippan hela dagen.

Då jag reste med min 4-årige son som hellre ville ha mer sand och mindre sol så blev det att vi hamnade till höger om klippan med kapellet, på stranden Spiaggia delle Rotonda. Förutom att den största delen här är den allmänna gratisstranden så är det dessutom mindre vågor på den här sidan. De första meterna så är det ganska grunt men sen blir det djupare snabbt så om man har små barn så är det bra att ha dem under uppsikt.

Det finns flera småställen längs stränderna att äta på och flera av lido-områdena har egna större restauranger.

Otrolig vy över stranden och Tropea
ÄTA

Mat är ju, som man kan se in andra inlägg, väldigt viktigt för mig och italiensk mat är givetvis en favorit. Tyvärr är väl inte maten det som jag kommer minnas bäst från Tropea. Väldigt mycket restauranger överallt men alla är väldigt traditionella och serverar ungefär samma mat. Italiensk husmanskost, med bra ingredienser men bara halvbra hantverk i köket är inte tillräckligt för att få mig att bli lyrisk. Däremot var servicen väldigt bra på de flesta sällen, speciellt mot små barn, och vi hittade en favorit redan andra dagen i form av Il Convivio som ligger inne bland gränderna. De servar lunch och har både pastarätter och pizza på menyn och allt var gott och prisvärt. På kvällen förvandlas gränden till något som hade kunnat komma direkt ur en reklamfilm. Tända ljus, trånga gator och bord längs med husväggarna där blomsterlådor trängs med ljudet från lägenheternas öppna fönster.

Uteservering i Tropea
I övrigt så åt vi väldigt bra på Nino e Marcella vid det lilla torget precis vid utkiksplatsen.

Glass finns lite överallt och vår favorit var Gelateria Mimmo vid stora torget.

Stromboli - en aktiv vulkan

Den här delen av Kalabrien är mest små badorter så det finns inte så mycket annat att göra runt omkring, men det finns en stor utflykt och den kan jag verkligen rekommendera och det är att åka ut till vulkanön Stromboli.

När man ligger på stranden kan man se Stromboli i horisonten och överallt i stan ser man reklam för resor ut dit, alla med stora dramatiska bilder på lava som sprutar ut ur vulkanen. Jag, som är en skeptisk person, tänkte mest att det var fina bilder men att man antagligen inte skulle se så mycket av det men bokade ändå 2 biljetter med den snabba båten från hamnen.

Väl nere i hamnen var det väldigt italienskt organiserat. Lämna biljetter vid ett bord och få biljetter till båten låter enkelt men eftersom ingen verkade veta vilka biljetter som gällde till vilken båt eller vilken grupp, samt att man fick betala både i turistinformationen när man köpte biljett 1 och nere i hamnen när man fick biljett 2, så blev det 40 minuter i solen innan vi kunde gå på båten.

Båten var välfylld och resan var mycket längre än jag hade trott. Efter nästan 2,5 timmar så kunde vi äntligen gå av på Stromboli. Direkt när man kommer av på kajen så ser man den lilla pittoreska byn framför sig och till höger. till vänster ligger stranden som är kolsvart av vulkanisk aska. Här badade vi i någon timme och hade svart sand lite överallt. Det är väldigt stenigt på stranden och botten så badskor är att rekommendera, speciellt för barn.

Vulkanen på Stromboli och lavastrandenEfter badet så gick vi runt lite i byn och letade efter en restaurang som inte kändes som en turistfälla och hamnade på Da Giovanni som hade oväntat goda pizzor. Det är ett väldigt populärt ställe och det kan vara lite kö, men vi fick bord ganska snabbt.

Sen samlas de flesta nere i hamnen medan det skymmer och väntar på att båtarna ska åka tillbaka. När båtarna väl kommer så blir det italiensk cirkus igen där alla viftar med olikfärgade biljetter, som gäller för olika båtar. Dessa båtar verkar lägga till lite slumpvis så alla olika grupperna rörde sig kors och tvärs och krockade med varandra då alla ville komma ombord först för att få en bra sittplats för den långa resan hem. Som förälder med ett litet barn i armarna så blev det nästan lite väl mycket knuff och trängsel.

Till slut kom vi ombord och båtarna börjar lägga sig utanför stranden med ena sidan mot vulkanen. Jag som fortfarande är lite skeptisk börjar ana att nåt är på gång när andra sidan av båten börjar luta sig mot fönstren och applåderar och ropa oohhh och aaahhh. Sen blir jag rädd att vi ska missa det eftersom vi sitter på "fel sida" båten men tillslut vänder båten om och vi får 10 minuter med perfekt utsikt mot vulkanen. Först är det svart och bara lite rök syns, men sen plötsligt så dånar det till och ett lavaregn sprutar ut ur toppen och rinner ner över sidorna. Oväntat spännande faktiskt och väldigt roligt att ha sett - min son kommer nog inte glömma det ögonblicket.

Resten av resan hade jag honom sovandes i knät och vi var trötta efter en riktigt lång dag när vi väl kom hem.

Tropea är en väldigt fin liten badort som är en riktig stad med fina stenhus och slingriga gränder och man slipper alla stora hotellkomplex. Det är väldigt populärt och det är alltid folk i rörelse på gatorna och uteserveringarna och på kvällen när folk går fram och tillbaka på huvudgatan så känns det som man är med i en italiensk film. Stränderna är fina och vattnet extremt klart och letar man efter sol och bad så är Tropea helt rätt.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com