Gaustatoppen - Norges enklaste vandring?

Trots att det är nästan 1900 meter upp till toppen med stenig, brant och slingrande stig och trots att det kan vara dimmigt och blåsigt uppe vid toppen så är nog Gaustatoppen en av de enklaste och mest bekväma introduktionsvandringarna man kan ha i Norge. Enkelt på så sätt att allt runt omkring är så bra anpassat så att alla kan testa att vandra här.

5,5 timmar från Göteborg med bil gör att det är närmare att ta sig till än exempelvis Jotunheimen och andra större vandringsområden. Att det går att köra upp på platån och parkera över natten så att man "bara" har 1000 höjdmeter kvar gör det till en bra dagsutflykt och om man är lat, trött, eller har svårt att gå så kan man dessutom åka en tågbana inne i berget hela vägen upp. 

Gaustatoppen - en bit kvarSen ligger själva toppen cirka 1000 meter högre än allt annat i närheten vilket gör att man ser hur långt som helst vid bra väder - enligt uppgift ska man kunna se en sjättedel av hela Norge här i från. 

Det finns även en liten hytte med fik på toppen och en stor observationsplattform och alla dessa extra grejer kan man tacka Norska staten för. Nere i dalen ligger Rjukan som ligger inklämt mellan de branta bergen runt omkring och detta är i gränslandet i Telemarken och området har flera stora dammar som är viktiga ur militär synvinkel för elförsörjningen (det var här filmen "hjältarna från Telemarken" utspelade sig) vilket gjorde att staten byggde bergbanan för att på toppen av berget kunna bygga en stor radiomast. Masten i sig är väl inte så vacker men det spelar inte så stor roll. Utsikten i sig är helt fantastisk och alla plus som masten har fört med sig gör detta till ett utmärkt första vandringsmål om man vill testa på. 

Utsikt från GaustatoppenViktigt att tänka på är att det fortfarande är vildmark, vilket innebär att vädret är nyckfullt och man bör ha med sig vind/regnkläder, vatten, bra skor (mycket sten på vägen) och gärna nåt solskydd för huvudet om solen lyser. 

Vill man tälta så finns det massor av bra platser runt parkeringsplatsen och upp på fjället. Dock kan det vara bra att tänka på att det kan bli väldigt blåsigt så förankra tältet väl. 
Om man vill bo lite mer civiliserat så är Rjukan det bästa valet - härifrån kan man ta en vanlig dagstur upp och ner till toppen - Här kan du se tillgängliga hotell

Utsikt från Gaustatoppen

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com