Sommartips - Malmö och Köpenhamn

Under sommaren har jag gjort lite olika saker som av olika anledningar inte passade som egna inlägg här på bloggen så jag valde att sammanfoga dem här istället. 

Jag hade en sväng förbi Malmö och Köpenhamn under juli och då finns det några ställen som jag kan rekommendera lite extra. Jag tycker ju att Scandic Triangeln är ett grymt boende - se till att få rum högt upp med utsikt - och de har kanske stans bästa frukost.

Malmö

På Sankt Knuts väg låg tidigare en vinbar som hette Kiez. Den har numer omvandlats till Mineral. Det är fortfarande en vinbar men inriktningen är ekologiskt, naturvin och vegetariskt/veganskt. De har en hel del skojiga viner på hyllan och priserna är helt okej. Maten var väldigt bra, även om jag var skeptisk först, med roliga ingredienser och innovativa rätter (wrap med bönor, ris, stekt banan och salsa!). En extra tumme upp för uteserveringen mellan husen med långbord och fina träd runt om.

Jag har tidigare på min Instragram tipsat om Uggla Kaffebar på Sankt Knuts torg men den här gången var vi ute lite tidigare och därför hamnade vi på grannstället Söderberg & Sara istället och det var inget dåligt byte. Väldigt, väldigt god frukost, med flera olika alternativ. Havregrynsgröten med rabarbersylt var fantastisk.

Frukost på Söderberg & Sara

Köpenhamn

Är man matintresserad så känner man till Noma i Köpenhamn - en av världens absolut bästa restauranger. Men nu byggs restaurangen om och Rene Redzepi har ambulerat runt om i världen och gästat andra världsstäder ett tag. I Köpenhamn har han gått samman med sin tidigare kökschef Kristian Baumann och öppnat 108. Förutom att den ligger mitt emellan Nyhavn (som nästan är olidligt turistigt på sommaren) och ny food truck-meckat Copenhagen street food så har de en väldigt prisvärd lunchmeny och stor uteservering där man kan sitta och titta på alla som köar och väntar på att klaffbron över kanalen ska komma ner igen. Rätterna må se simpla ut i menyn men resultatet är fantastiskt. Med få, noga utvalda råvaror och duktiga kockar kan man uträtta mycket. Presentation och service är givetvis på topp. Ett stort plus är deras snälla priser på dryck - inte många stjärnkrogar (1 stjärna i Michelin) som har den kvaliteten till så humant pris. 

108 - en av Köpenhamns bästa restaurangerMikkeller är ett välkänt namn i ölkretsar och deras svindyra, men oftast, sjukt goda öl finns i varje ölbar med självaktning. I Köpenhamn har de utvecklat konceptet och dels öppnat en cocktailbar som heter Mikropolis, där man får drinkar med samma finess och kvalitet som deras öl. De har även börjat med färdigblandade drinkar, bland annat kan man få en utmärkt negroni för 100 DKK.

Är man inte mätt på Mikkeller så kan man ta sig bort till Ramen to Birru på Nörrebro. Här får man riktigt bra ramen - givetvis med Mikkeller till - till ett bra pris.

Det finns givetvis 1000 andra bra ställen i Köpenhamn och Malmö men här har ni i alla fall några tips som jag med nöje kan rekommendera.

Ramen to Birru - Mikkeller lagar mat

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com