Bergamo – Så mycket mer än bara Glenn och en flygplats

Gamla smala och trånga gator, vackra byggnader och fantastiska vyer. Trevliga människor och utmärkta restauranger där en göteborgare för alltid är kung och turisterna hanterbara i omfång.

Visst låter det bra? Att det dessutom går billighetsflyg dit från de flesta större flygplatserna gör det ännu bättre.

Sen min senaste resa till Bergamo för några år sedan har jag försökt förklara för släkt och vänner om Bergamo, att det är så mycket mer än en flygplats där man landar när man ska till Milano.
Att Bergamo är en jättefin och trevlig stad. Att Cittá Alta (höga staden) är en dröm för alla som gillar det gamla Italien med murar, borg på toppen, små torg och vindlande gränder och glada italienare som faktiskt verkar genuint intresserade av turister och gärna stannar och pratar en stund (om man kan italienska är sekundärt).

Stora torget i Citta Alta i Bergama

Den här gången var vi 5 stycken som åkte och vi hittade en helt fantastisk 2-våningslägenhet mitt i Cittá Alta, som vi hyrde för nästan inga pengar alls. I lägenheten fanns allt vi kunde behöva och 3 sovrum, kök och ett stort allrum. Direkt utanför dörren så var man 5 meter från huvudgatan Via Bartolomeo Colleoni som löper genom hela Cittá Alta.

Precis runt hörnet ligger en av de bästa, och mest populära, restaurangerna Da Mimmo (bokning rekommenderas) där man kan sitta hur många timmar som helst och bara äta och dricka.
I Bergamo gör de en speciell sorts pasta som heter casoncelli di Bergamesca som är ett fyllt pastaknyte som ser ut ungefär som en dumpling. Det är typisk ”fattig”-mat med ingredienser som korvrester, bröd, persilja och vitlök.
Innan maten passar det ju alltid bra med en aperitivo på nån av alla barer som finns. Många fastnar på torget och Bar Flora. Den är helt okej men det är mer läget än tilltugget/drycken som lockar.

Otrolig utsikt från Bergamo Citta AltaVill man ha en riktigt bra aperitivo så rekommenderar jag mycket hellre Pasticceria Cavour som också ligger på huvudgatan under ett stort stentak. Här är maten och plockbrickorna bättre och vinerna på glas håller riktigt, riktigt bra klass och är löjligt prisvärda.
Pasticceria Cavour är även en utmärkt restaurang för att äta middag eller lunch med klassiska rätter men med lite twist/modernare presentation än vanligt.

Cittá Alta är alltså den äldsta delen av Bergamo som ligger på höjden med murar runt omkring. Man kan antingen åka buss eller gå upp hit men många väljer det tredje alternativet – att åka kabelvagn – uppför backarna. Nedanför den sydöstra delen av Cittá Alta så ligger stationen där den gamla vagnen rullar upp och ner hela dagarna – det är charmigt men brukar vara väldigt långa köer och det är oftast enklare att bara gå upp.

Vill man ändå åka kabelvagn så finns det faktiskt en till i andra änden av Cittá Alta. Men den går inte ner utan fortsätter istället uppåt. Den går till det gamla kastellet San Vigilio och förutom de fantastiska vyerna här uppe så finns det även ett par restauranger där Baretto di San Vigilio är det bästa valet. Rekommenderas av Guide Michelin så det kan bli en del folk här vissa tider men det finns få ställen där man kan sitta i lugn och ro, njuta av utsikten och samtidigt äta så här god mat.
Jag kan rekommendera att man passar på under lunchen då de har några färdiga menyförslag där man väljer 2 eller 3 rätter till ett fast pris. I detta ingår vatten och vin och bröd/brödavgift/dricks.

Uteserveringen på Baretto di San Vigilio

Vill man äta lite enklare så är Circolino Città Alta (eller Cooperativa Cittá Alta som det står på dörren) ett väldigt bra val. Stor, slamrig lokal som påminner om det man kan få som frukostmatsal på något stort charterhotell på en lite trött destination men man ska inte låta första intrycket lura en. Här är det folkligt, festligt och fullsatt som är parollen. En timme efter öppning på kvällen (de flesta restauranger öppnar 19.00) så är det kö för att få bord. Om folk kommer för pizzorna, som de är kända för, eller för att det är så prisvärt vet jag inte men det ger en skön blandning av folk.
Cooperativa ligger lite dåligt skyltat på en tvärgata från huvudgatan men har ni tur hör ni ljudet från deras stora uteservering.

Direkt när man kommer ut från Cooperativa så ligger det en liten musikklubb, som ett hål i väggen, som heter MAITE. Här är det ofta liveband och spelningar och de serverar massor av rolig öl från lokala mikrobryggerier. Väl värt ett besök om du vill förlänga kvällen.
Ett annat ställe som kör spelningar och som håller på lite längre på kvällen är Ca del Fasa precis innan torget. Här har de 1 kort på väggen och givetvis är det Grande Glenn! (Strömberg för er som inte är med). Om man någonsin tvivlat på om han verkligen är så stor i Bergamo så går det inte att förminska hans popularitet.

På båda sidor av Ca del Fasa ligger bra matställen. På ena sidan Il Fornaio som gör pizzaslicar och på andra sidan Ristorante Il Sole som serverar klassisk italiensk mat.

Bergamo Bassa

Det är lätt att fastna uppe i Cittá Alta och det är synd för nere i Bergamo Bassa (lägre Bergamo) finns det en hel stad att upptäcka och på många sätt är den här delen mer levande och föränderlig.
Trots att jag skulle vilja så kommer inte att skriva jättemycket om restauranger och liknande i Bergamo Bassa då jag faktiskt inte hann prova så många den här gången men det finns hur mycket som helst.
Den stora shoppinggatan är Via XX Settembre som är en gågata som går från det lilla torget Piazza Pontida där kaféernas uteserveringar ligger på rad. Det är även här det utmärkta B&B:et Le 5 Vie ligger som jag bodde på förra gången jag var i Bergamo. Här bor man superbra och frukosten som serveras på terrassen är en fantastisk start på en italiensk dag.

ett glas vin på ett torg i Bergamo

Om man går XX Settembre bort så kommer man till slut till den stora korsningen/torget Piazza Giacomo Matteotti som är centrum i Bassa. Här ligger den moderna, kreativa och trendiga restaurangen Ezio Gritti. Det är utmärkt mat men lite dyrare och mer modernt än man kanske önskar sig på semester i Italien. För foodies, med större plånbok, är det ett väldigt bra val. Här kan man antingen gå höger, ner mot tågstationen eller vänster/rakt fram för att komma tillbaka mot Cittá Alta.
Går man rakt fram så får man en lite längre promenad genom de lite mer posha kvarteren. Ett bra lunchstopp på vägen är ett relativt nyöppnat ställe på Via Torquato Tasso där de serverar massor av olika sorters focaccia med ”pålägg”. Allt färskt, fräscht (om än lite oljigt) med utmärkta råvaror och väldigt bra priser.

Bar Perry - Bergamos bästa långsittarställe?

Fortsätter man gatan framåt så börjar det till slut stiga uppåt igen när man närmar sig Cittá Alta. Strax innan man kommer dit så kommer man till ett litet, litet torg där det ligger en liten snackbar - Bar Perry - som serverar kaffe, öl, vin, drinkar och tilltugg. Detta är ett perfekt stopp för en efter-lunchen-öl eller två eller som vi gjorde, en heldag i solen med dryck och prat. Det här är den sortens bar som jag älskar att stöta på i Italien. Det är ingen stress, ingen lyx eller så utan bara väldigt enkelt och trevligt.

Utflykter från Bergamo

Från tågstationen går det enkelt att åka till Milano, det tar cirka 55-60 minuter och kostar 5,5€.
Vill man istället upp i bergen och se sjöarna så är det enklaste att hyra en bil över dagen. Lago D’Iseo ligger närmast åt öster och västerut har man Lago di Como och lite längre bort min favorit Lago Maggiore.

Så ni som tidigare bara landat i Bergamo och snabbt åkt därifrån – stanna en natt och se själva vilken underbar liten pärla Bergamo är. Ni kanske till och med hittar en ny favorit som jag har gjort.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com