Nordens Ark - massa coola katter

Bor man i Göteborg och har barn så har man med största säkerhet varit på Universeum och gått i "djungeln", eller på Naturhistoriska museet och tittat på de gamla uppstoppade djuren. De flesta har säkert varit en eller två gånger på Borås djurpark, men jag känner ingen som har varit på Nordens Ark (det kan ju vara så att det spelar in att alla mina kompisar med barn bor i stan och knappt nån av dem har bil).

Eftersom det bara är 90 km från göteborg så borde det vara vanligare men om man inte har sommarstuga på kusten så är det inte riktigt så att man har vägarna förbi. Visst är det nära Lysekil, Hunnebostrand och Smögen, men ändå så känns det långt ifrån allt där det ligger ute på åkrarna utanför Munkedal. 

På ena sidan tornar de ark-liknande ladugårdsbyggnaderna upp sig med sina grå plankfasader och på andra sidan, precis vid havsviken står den vackra röda hotellbyggnaden med entrén.

Inträdet är oväntat prisvärt med gratis för 0-4 åringar, 100 kronor för 5-17 åringar och 250 kronor för vuxna. En annan väldigt prisvärd möjlighet är att bo på hotellet och då ingår frukost och inträde till parken! Hotellet ligger ju dessutom väldigt strategiskt om man vill utforska andra delar av kusten - det är till exempel bara 12 km till Hunnebostrand och 30 km till Lysekil.

Nordens Ark är kända för sina kattdjur - i huvudsak tigrarna - men som de flesta som besökt exempelvis Borås djurpark så var det med väldig skepsis jag och min son äntrade parken. Det brukar vara en stor skog där man i bästa fall kan se en buske röra sig 100 meter bort när ett djur springer iväg.

Men icke! I den fina parken så går man på plankgångar på sluttningen runt ett berg som de har använt på ett smart sätt. På så sätt hamnar man både bredvid och över djuren och tigrarna syntes jättebra. Därefter kommer, beroende på vilket håll man går givetvis, leoparder och andra vilda kattdjur efter varandra. man kommer väldigt nära och pulsen går upp några gånger under promenaden när en snöleopard hoppar fram och tassar förbi nån meter från en. 

Längre in i parken kommer det stora varghängnet där man har vargar både till höger och vänster. De har även en massa fåglar och andra djur som klarar det svenska uteklimatet (katterna är ute året om).

Efter alla vilda djur så kan man gå under vägen bort till ladugården och kika på de inte så vilda, men trevliga djuren som finns på bondgårdar runt om i landet. Man får klappa djuren och det finns en hel del lärorik information.

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera Nordens Ark - en riktigt bra djurpark med något för alla.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com