Internet + spontanitet = osant?

Jag har ett problem. Att vara foodie samtidigt som man älskar att researcha resor och resmål i dagens värld där allt finns recenserat på internet håller på att knäcka mig.
Man läser 10 recensioner här, man hittar 5 andra någonstans som säger nåt annat, man läser några blogginlägg om ett ställe någon annanstans och till slut har man märkt ut 100 ställen för en 2 dagars resa till London.

När jag började resa lite mer seriöst och ofta i mitten av 00-talet så var recensionerna inte lika vanligt förekommande och Google maps fanns knappt och att då hitta några obskyra recensioner som lovordade en liten trattoria på en bakgata i Rom var höjden av lycka. Nu är jakten på det okända, fräschaste och mest genuina en massföreteelse och för mig har lite av glädjen försvunnit.
Detta är ju egentligen inte ett problem men för mig har det blivit det lite, i alla fall mentalt. Speciellt med tanke på att jag är väldigt intresserad av bra mat, innovativ matlagning, vin och andra saker som hör bra restauranger till. Dessutom så hatar jag att äta dåligt när jag är på semester.

All dessa saker gör att jag gärna kollar upp restauranger både en och två gånger innan jag åker till en stad, ibland så bokar jag i förväg om det är väldigt svårt att få bord, och allt som oftast blir jag nöjd, men jag känner mer och mer att jag tappar spontaniteten. Känslan av att bara vara i ögonblicket, att gå in någonstans och bara sätta mig, bli överraskad (bra eller dåligt), umgås utan förväntningar får jag mindre och mindre av.

Jag har även märkt att samma mönster börjar infinna sig när jag kollar barer och klubbar men här har jag tagit ett beslut att sluta med att kolla upp detta. Jag älskar en fancy-cocktail men är lika bekväm på en riktig divebar. Om en bar är dålig så är det ju bara att gå vidare.

Hotell kommer jag nog inte sluta kolla och dubbelkolla, det är ju ett stort intresse att hitta något som är oväntat bra och samtidigt budgetvänligt. Dessutom så är ju dåligt boende en vecka något som kan förstöra en hel semester.

Att annat problem som uppstår och som inte bara gäller mig utan restaurangnäringen överlag är ju att de ställen som redan har bra betyg får en massa besökare medan de som har dåliga eller inga alls knappt får en enda. Det gör att en negativ recension får väldigt stor effekt och eftersom det inte finns någon kontroll på vem som skriver recensionerna så blir systemet dessutom väldigt opålitligt (åt båda hållen).

I en stad som Hong Kong blev det väldigt tydligt. Alla turister går till de ställen som det har skrivits om och som ligger högt på Tripadvisor, Google med mera och man vill gärna hitta det lilla hålet i väggen någonstans men samtidigt vågar man inte testa den lilla restaurangen runt hörnet som inte har några recensioner.

Svensken anses ofta vara väldigt trendkänslig och ligga i framkant men jag skulle snarare vilja säga att anledningen till att vi ligger i framkant är att vi är så rädda för att vara fel, dvs rädslan att vara ocool är viktigare än att vara genuin. Detta fenomen syns ganska tydligt i den sk Hipster-trenden (jag har ett komplicerat förhållande till både namnet, och trenden).
Folk som är genuint intresserade av saker ska vara det oavsett om det är coolt eller inte - att stå fast vid sina intressen och vara trogen sig själv (den coola sortens "hipster" - the genuine) brukar dessutom mynna ut i att man oftast framstår som mycket coolare än de som bara poserar (den negativa typen av hipster - the posers).

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com