Hong Kong - utflykter

Det finns massor att göra i Hong Kong. Vissa saker kostar pengar och andra är gratis och vissa går att göra på olika sätt. Jag har sammanställt lite av de utflykter som vi passade på att göra under våra 8 dagar i Hong Kong. Vi hade med oss vår 3-årige son på alla och det fungerade utmärkt, även när vi åkte lokaltrafik.

En sak att komma ihåg med Hong Kong generellt, är att de ofta blir väldigt mycket folk på de olika utflyktsmålen under dagen. Det bästa är att vara ute tidigt - det mesta öppnar kl 10 eller 11 - då det flesta Hong Kong-bor verkar vara morgontrötta. Då är det oftast inga köer och ingen trängsel.

Vi bodde i Tin Hau och alla dessa utflyktsmål var superenkla att ta sig till och det gäller från de flesta områden då Hong Kong har väldigt väl fungerande kollektivtrafik.

Som ni ser i listan nedan så valde vi att INTE åka till Disneyland. Dels var det en kostnadsfråga (dyrt) och dels på grund av att vår lille son är för liten för att åka de flesta attraktioner.

På kartan sist i detta inlägg ser ni var alla saker jag skriver om finns. Där kan ni även se var restaurangerna jag skriver om här finns. Lite mer information om Hong Kong, bland annat hur man tar sig runt, finns här.

Ocean Park

img_6263
Som lillebror till Disneyland så är det många som hoppar över Ocean Park. Vi gjorde tvärtom istället. Ocean Park är ett mycket billigare, men inte billigt, alternativ. Från Tin Hau där vi bodde så gick det flera lokalbussar. Dessa kostar mycket mindre än de arrangerade turistbussarna som hotellen säljer biljetter till och tar typ lika lång tid.
Ocean park ligger på södra delen av Hong Kong Island precis vid vattnet. På denna sidan är det brantare och lite vildare natur.
Ocean Park är både djurpark och nöjespark vilket funkar oväntat bra ihop. Dessutom blir det lite variation under dagen.
De har ett stort akvarium med hajar, rockor och fiskar. De har pandor, apor och fåglar också.
De försöker värna en del om miljön och om havet och har mycket information om ekosystemet. Själva nöjesfältet finns dels i entréområdet, då med fokus på de mindre barnen, och uppe på andra sidan berget för de äldre/vuxna. För att komma till andra delen så kan man antingen ta tåget genom berget eller linbanan över toppen och längs med bergssidan. Jag rekommenderar att ta linbanan upp och tåget ner. Utsikten är fantastisk.
Övre delen av Ocean Park är lite schizofren med olika delområden på olika nivåer, varav några attraktioner (Mine train bland annat) ligger lite off. Många av berg-o-dalbanorna har grym utsikt och fick i alla fall mig att kippa efter andan. Alla attraktioner ingår i entrépriset.
På väg tillbaka från avsides liggande Mine Train så kan man antingen åka massor av rulltrappor eller gå promenadvägen. Om man går så kommer man förbi deras animal resque center där de har massor av delfiner som tas om hand av parkens veterinärer. Man kommer väldigt nära och kan se dem bli matade och när de leker, hoppar och busar.

Victoria Peak

img_6357
Victoria Peak är ett så kallat måste när man besöker Hong Kong. Att se utsikten över Hong Kong och Kowloon uppifrån toppen är väldigt vackert men

De flesta åker upp med "the tram", tågvagnen som klättrar upp för sluttningen. Starthållplatsen ligger nere i Central, bredvid zoologiska trädgården. Tåget är lite av en turistfälla då det kostar en del pengar och oftast är väldigt långa köer (kom tidigt).
Ett annat alternativ är att ta lokalbussen (nr15?). De slingrar sig runt halva Hong Kong Island, ofta med hissnande branta bergsväggar och små vägräcken. Det kostar nästan ingenting.
Bussen startar vid pir 6 nere i Central. Hållplats nummer 2 är pir X som är samma hållplats där Star Ferry från Kowloon/Tsim sha tau kommer in - ett tips om ni väljer bussen är att gå 100 meter till första hållplatsen så får ni sittplatserna längst fram på övervåningen. Bussen blir väldigt full under resans gång.
Väl uppe så kan man ta lite kort, vandra omkring i parken och shoppa (eftersom det är Hong Kong så finns det givetvis ett shoppingcenter). Vill man uppleva lite mer av naturen så kan jag rekommendera att man promenerar ner. Direkt mellan hållplatsen för the tram och utkiksplatsen lions gate så går det en liten cementväg. Den breddas efter en kort sträcka och därefter har man en mysig, men brant, vandring ner. Vi gjorde det med barnvagn, med barn i, och det gick jättebra men man blir lite mör i benen när man kommer ner. Vägen slutar ungefär vid zoologiska trädgården och efter lite trappor så kommer man ner i det livliga Central.

Cheung Chau - (yttre öar)

img_6445
En väldigt trevlig sak att göra om man blir lite trött på alla shopping, trafik och alla människor i själva Hong Kong är att ta en båt ut till någon av öarna söder om Hong Kong Island. De flesta åker till Lamma som är den stora ön precis söder om Hong Kong och här finns små fiskebyar med massor av bra restauranger.
Vi valde att åka till den mindre ön Cheung Chau som ligger strax sydväst om Lamma. Cheung Chau är mycket mindre och besöks mest av asiater. När båten lägger till i hamnen så ligger de små 2-3 våningshusen tätt och nästan alla har en affär eller restaurang mot gatan. Går man in bland de slingrande gränderna så är det bara några hundra meter till andra sidan ön och den stora sandstranden. Här är det livvakter och strandshoppar under högsäsong och vattentemperaturen ligger på 25-26 grader. Stranden är fin och känslan av att slappna av på sanden med en bok eller leka med sin son några timmar känns som en bra återhämtning för själen.
Det är inte helt lätt att veta vilka restauranger som är bra (google/openrice är inte helt tillförlitliga) men det finns några som hypas lite extra av tidningar och media. En är My Teahouse som ligger på första tvärgatan från stranden. 3 japanska damer rullar sushistrutar och både New York Times och Frommers rekommenderar stället. Det är billigt men inte särskilt gott. Vi slängde faktiskt maten halväten och satte oss på xxx istället och hade en mycket trevlig eftermiddag.
Färjorna går från pir 5 (bredvid Star Ferry-piren) och det går 1 båt i halvtimmen, varannan snabb och varannan standard. Den snabba tar cirka 30 minuter.

Vetenskapsmuseet

img_6308
Här kommer ett tips för en regnig dag. På Kowloon-sidan så ligger det ett flertal museer som ett pärlband på den östra sidan. Direkt när man går av färjan så ligger konstmuseet och rymdmuseet (stängt för renovering till feb 2017) som ska ha en hel del roliga utställningar för stora och små. Några 100 meter längre inåt land så ligger naturhistoriska museet och vetenskapsmuseet. Naturhistoriska museet är fokuserat på Hong Kongs historia och har byggt upp ett flertal diaramor (life size miljöer) där man kan se hur det såg ut vid olika epoker.
På vetenskapsmuseet har man verkligen slagit på stort. Som ingenjör var det jätteskojigt att gå runt och testa hur olika maskiner och fysiska fenomen fungerar. Allt är väldigt välgjort och det finns ofta förklarande texter om hur och varför saker sker. På djur och naturdelen kan man teata sig i quiz, para ihop dna på dansmatta(!) och andra skojiga saker.
Ett tips är att gå hit på onsdagar då det inte är något inträde - bra initiativ Hong Kong!

Zoologiska trädgården

img_6543
Ett gratisnöje som är en bra paus från stadspulsen är zoologiska trädgården. Den ligger på sluttningarna ovanför Central, precis bredvid starthållplatsen för the tram, och är lätt att ta sig till från de flesta ställen i Hong Kong. Här finns en ganska stor avdelning med apor, både stora och små, samt olika sorters fåglar och sköldpaddor. Gratis och mysigt.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com