Hong Kong - allt på liten yta

Med sina 7 miljoner människor (officiell siffra) på en yta mindre än Öland så finns det givetvis massor att göra i Hong Kong. Svårigheten är att välja.
Jag, tillsammans med min fru och 3-årige son var här i 9 dagar och här är våra bästa tips på restauranger, utflykter och annan information som kan vara bra att veta om man planerar en resa till Hong Kong.

Hong Kong består i huvudsak av 2 områden: Hong Kong Island som är själva ön och Kowloon som är udden som sitter ihop med Kina. De vanligaste turistområdena är Central och Causeway bay på Hong Kong Island och Tsim Sha Tsui i Kowloon. Både Central och Tsim Sha Tsui har en stor andel turister och andelen européer på gatan är ganska stor vilket märks på utbud (mer internationellt och, i mitt tycket tråkigare) och andelen budgethotell. I Causeway Bay är det lite lyxigare och färre europeer och här ligger många av öns lyxhotell.
Områdena utanför, så som Tin Hau, North Point, Kennedy Town på HK-Island och Mong Kok i Kowloon, är mer laid back och här är pulsen lite lugnare, de bra hotellen lite billigare och andelen europeer låg. Tack vare den utmärkta kollektivtrafiken i Hong Kong så är allt nära och lätt att ta sig till och från så man kan utan problem välja något av de sistnämnda områdena och hellre få ett bättre hotell - Vi bodde på Butterfly on Victoria i Tin Hau och var supernöjda. Klicka här om ni vill se alla hotell i Hong Kong.

I Hong Kong finns det pengar. Mycket pengar. Förutom att man ser Porsche och Lamborghinis lite överallt så syns det även på shoppingen. Det är shopping överallt och mycket av det är lyxkonsumtion. Dyra klockor, smycken och märkeskläder finns överallt. Jag har varit i New York ett flertal gånger och det är ju en stad som är känd för sin shopping men jag skulle säga att den inte ens är ett lillfinger jämfört med hur det är i Hong Kong. I Causeway Bay så är, bokstavligt talat, den första 5-10 våningarna i alla höghus köpcentrum - tänk att det är ett NK i 10 våningar. I varje hus. De flesta av dem har dessutom access direkt från tunnelbanenivån. Efter en vecka så var jag helt slut av den sjuka konsumtionshetsen. Som tur var så är det inte speciellt billigt i Hong Kong.

Massor av folk i Hong kong
Den mesta shoppingen är samma pris som hemma eller dyrare, till och med elektronik är dyrare. Det enda jag faktiskt upplevde som billigare var Apple-grejer, men inte heller här var det stor skillnad (10-15%). Den höga prisnivån gäller även hotell och mat.

Visst går det att äta billiga nudlar och annan gatumat utan att det kostar skjortan men de flesta riktiga restauranger tar 2-300 kr för en huvudrätt och en öl kostar mellan 50-100kr(!), speciellt i de mer turisttäta områdena Central, Causeway Bay och Tsim Sha Tsui (Kowloon-sidan). Lokaltrafiken däremot är billig och flera av utflyktsmålen är gratis men det gäller att vara medveten om att Hong Kong inte är som Bangkok eller liknande där man kan köpa på sig resväska efter resväska med kläder för några hundralappar.

Ta sig runt i Hong Kong

Hong Kong har ett väldigt bra system för kollektivtrafik. Dels har de tunnelbanan som går mellan de flesta större områden, utöver det har de 2-våningsspårvagnarna som rullar på Hong Kong Island och sen hur långa busslinjer som helst - både de större 2 våningsbussarna och sen de mindre minibussarna.

Allt betalas antingen kontant på fordonet (i spärren på tunnelbanan) och kostar då några kronor mer per resa än med Octopuskortet som är det som Hong Kong-borna själva använder. Kortet köps med en deposition och laddas sen med pengar. Fördelen med det är att det dels är billigare och dels så kan man använda det på alla servicebutiker, som 7/11 och Cirkle K, och de flesta andra kedjor, som McDonalds. Nackdelen är ju att man måste ladda det och lämna tillbaka för att få tillbaka depositionen.

Min son tittar på höghus på Hong Kong-ön
Vi använde kontanter och det funkade jättebra. I tunnelbanan så går man bara fram till biljettapparaterna som finns nere vid spärrarna och trycker på den hållplats man ska av så säger maskinen vad det kostar. När man betalat så får man ett kort som används vid ingång till perrongen samt sätts in i maskinen vid utgång.

På bussar och spårvagnar så slänger man i mynt i ett myntinkast vid föraren - obs! Man får ingen växel så jämna pengar är bra. Både tunnelbanan och bussarna har bra hemsidor och även google funkar bra med bussnummer om man använder sök på google maps. Bussarna är oftast väldigt billiga och det finns en linje för alla behov känns det som. Båtarna fungerar på samma sätt. 

Till och från flygplatsen så finns det 3 alternativ.

  • Alternativ 1 är taxi vilket kostar 300-350 HKD.
  • Alternativ 2 är tunnelbanan. Den går till Hong Kong Station nere vid pirerna på Hong Kong Island men stannar även på Kowloon-halvön. Den kostar 100 HKD/vuxen och tar cirka 40 min.
  • Alternativ 3 är flygbussarna A-E+nummer. Det tar cirka 1 timme och kostar 40 HKD/vuxen.

Bussarna är bra om man inte har jättebråttom och vill se lite på vägen.
Flygbussarna funkar jättebra i Hong kong

Bo - mitt hotelltips i Hong Kong

Som en kinesisk kollega sa till mig innan jag åkte så bör man välja 4-, eller 5-stjärniga hotell i Hong Kong om man inte är på superbudgetresa. Deras stjärnsystem är lite väl generöst och ett normalt 4-stjärnigt hotell påminner om ett 3-stjärnigt i Sverige. Eftersom det är ont om utrymme och kvadratmeterpriserna är sinnessjukt höga så är det även vårt att komma ihåg att rummen oftast är väldigt små. En sak som vissa hotell erbjuder är en Wifi-dosa, vilket är en liten låda, stor som ett cigarettpaket ungefär som man kan ta med i väskan och som gör att man har uppkoppling till wifi hela tiden. Det är extra bra eftersom Kina/Hong Kong inte går att spara ner (enkelt iaf) som offline-karta i Google maps. Med Wifi-dosan så kan du ju köra google maps och söka mm som vanligt.

Vi bodde på ett 4-stjärnigt hotell som heter Butterfly on Victoria och som ligger precis vid tunnelbanestationen i Tin Hau. Det ligger på östra sidan av den fina och välbesökta parken Victoria Park. det är ett lite lugnare tempo här än i grannen Causeway Bay, men det är bara 5 minuters promenad genom parken till att vara mitt i shoppingmeckat Fashion Walk. Det är även granne med North Point och det lite undangömda - för turister - Tai hang. I Tai Hang finns det massor av småbarer, caféer och restauranger och är lite av ett hipster hang-out för locals.

Butterfly on Victoria är ett 23-våningshus med prisvärda rum, de flesta inkluderar en Wifi-dosa, och är rent och fräscht. Jag kan verkligen rekommendera att bo här. Det är väldigt skönt att komma tillbaka till på kvällen efter en dag av utflykter och shopping och högt tempo. När vi bokade så var priserna för motsvarande rum i andra områden cirka 20-30% lägre.

Victoria Park i Hong Kong

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com