Krakow - en snabbvisit

Fick chansen att spendera några dagar i Krakow och Częstochowa i södra Polen för en tid sedan. Det var en jobbresa men det fanns lite utrymme att upptäcka dessa städer på kvällarna.

Krakow

Krakow har ju länge varit hyfsat känt i Sverige som en fin medeltida stad med ett stort torg, uteserveringar och öl. Allt detta visade sig stämma, även om uteserveringarna var lite tomma såhär i början av november.

Den inre delen av Krakow - "gamla stan" eller Stare Miasto - är otroligt välbevarad och vacker.

poland-1199952_1920

Vi bodde på Hotel Polski, precis bredvid den gamla stadsporten Brama Floriańska som är vackert upplyst på kvällen. Hotellet var jättefint med perfekt läge till allt och har väldigt bra priser.

Krakow är kända i Polen för sin shopping och man ser de flesta vanliga märkesbutikerna längs med gågatorna in mot det stora torget Rynek Główny. Förutom att det är lite väl många inkastare till strippklubbar (unga tjejer, ofta med röda paraplyn) vid vissa gathörn så är stämningen och charmen total.

Det finns massor av barer och restauranger på alla gator, många med polsk inriktning och oväntat många med italiensk mat (det är det heta just nu i Polen). Prisnivån på restaurang är väldigt billig för oss som svenskar. Många av restaurangerna har relativt mycket vilt på menyn så gillar man det så är det ett bra ställe att prova. Till förrätterna så gillar de att dricka vodka och de har några inhemska som de är väldigt stolta över (bland annat Chopin och Belvedere).

Vi åt på Scandale Royal som har helt okej mat - ankan var väldigt bra - men mest drar folk för sin grymma bar i entrén. Väldigt bra drinkar och bartenders. Utmärkt service.
town-69512_1280

Częstochowa

Częstochowa är en lite mindre stad (230 000 inv) som är lite mer "polsk" och inte så turstig. Det stora dragplåstret här är det stora klostret Jasna Góra som ligger högst upp på en kulle i ena änden av huvudgatan. Bland annat har Karl X misslyckats med att inta klostret.

På huvudgatan ligger den polsk/italienska restaurangen Topolinno som är lite av Częstochowas fine dining place. Väldigt bra mat, mycket vilt, och bra service. Fortfarande billigt. Vinlistan är väl kanske inte riktigt så bra som man hade kunnat önska. 

I Częstochowa så kan man passa på att bo på The Brewery (Browar Czenstochovia) som är ett hotell, spa och bryggeri allt i ett. Inget superlyxigt men 3-stjärnor, med bra prisnivå och en populär bryggpub med polsk mat där man kan testa de egna ölen på kvällen.

Ska ni hyra bil i Polen så kan det vara bra att komma ihåg att folk kör lite hej vilt. Hastighetsgränser är det få som följer. det är lätt att ryckas med i tempot men det är viktigt att veta att det är massor av trafikpoliser ute på vägarna - man ser dem överallt där de stoppat bilar - och det blir böter direkt.
Ska ni nödvändigtvis ta rygg på någon som kör 160 så kolla efter en bil med en stor extra antenn på taket. De flesta bilister har en sån liggande i bilen och lyssnar av lastbilschaufförerna och deras trafikinfo.

a-1278_jasna_gora_rafal_peplinski_19

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com