Sitges - perfekt för barnfamiljen

När man ska ut och resa med barn så letar man gärna efter enkla och bekväma lösningar, vilket för många innebär charterresor där allt är ordnat. Vill man, som jag, helst fixa resor och boende själv så finns det några saker att tänka på.

  1. Helst direktflyg till destinationen
  2. Enkla kommunikationer till/från flygplats
  3. Nära till strand och bad, samt en tillräckligt stor stad för att kunna handla/äta
  4. Bra möjligheter till självhushåll. Främst frukost men gärna grillmöjligheter för långa kvällar
  5. Tillräckligt stort så alla får plats

Följer man dessa kriterier så finns det lite olika orter runt om i Europa som är extra intressanta. Barcelona är en bra utgångspunkt med billiga flyg till en central flygplats (ej Ryanair - Girona) och från flygplatsen går det tåg och bussar till massor av badorter längs Costa Brava.

IMG_5254Strax söder om Barcelona ligger Sitges. Sitges målas ofta upp som en lite flådigare jet-set ort för Barcelonas välbärgade men det är inget som märks jättemycket. Istället är det barnfamiljer och homosexuella som syns och hörs mest. För HBTQ-crowden är Sitges en stor samlingsplats och det märks mest på vissa av bargatorna inne i Sitges.

Barnfamiljerna är främst spanska, svenska och norska och de har kommit helt rätt. 18 stränder, avdelade med vågbrytare, ligger på rad och alla är långgrunda och två av dem har dessutom extra skydd mot vågor och här är det så långgrunt att barnen kan springa ut 20-30 meter utan att vattnet når till midjan.

I den gamla stadskärnan ligger restaurangerna och barerna på rad och de flesta serverar någon form av tapas, som förrätt eller som huvudrätt, samt kött och fisk. Sitges ligger i det ganska okända vindistriktet Penedés som förutom att vara hem till Cava också huserar en hel del intressanta lokal viner. Distriktet ligger granne med de mer kända distrikten priorat och Montsant men skiljer sig ganska rejält åt. Många av rödvinerna har en tydlig smak av plommon till exempel.

Är man intresserad av viner så finns det flera bra ställen i stan att testa utbudet. Vinoteca Perbacco är egentligen en vinshop men erbjuder även vin på glas om man vill prova innan man köper. fantastiskt trevlig och kunnig personal som gärna hjälper till och guidar i vindjungeln. vinerna är mycket prisvärda och de som arbetar i butiken föreslår så gott som aldrig de dyraste vinerna utan går på eget tycke och smak vilket alltid känns trevligt.

Vill man drick mer i barmiljö, se lite folkliv och kanske äta någon enklare rätt så rekommenderar jag Casa del Vi precis på gränsen mellan det lugnare strandområdet och huvudbargatan. läget gör det till ett av stans bästa ställen för att titta på stadslivet utan att befinna sig på det (lite väl) hektiska bartorget 50 meter bort. De har dessutom ett brett utbud av vin på glas från olika regioner i Katalonien.

Tvärs över gågatan (dvs 2 meter bort) ligger en väldigt bra restaurang som heter Can Marti. Här är det ofta fullt och det är lätt att förstå varför. Ett stort utbud av klassiska spanska och katalanska rätter, bra viner, en 2-rätters lunchmeny för 15€ (då ingår vin) och bra tillagad mat är en vinnande kombination. På Can Marti är det mest spanjorer som äter men som sagt, det kan vara bra att boka i förväg.

Om man tar sig lite längre upp i stan så hamnar man oftast på Placa del Pou Vedre till slut. Här finns en stor restaurang, Boccalino, som är väldigt populär och som får väldigt bra recensioner men för mig är det helt obegripligt hur dessa recensenter har bedömt Boccalino. Maten är undermålig, servicen likaså och miljön i lokalen påminner om en skolmatsal under ett matkrig - högljutt, slamrigt, spring överallt och ingen ordning på servitörerna eller rätterna. UNDVIK.

Om ni ändå är på Placa del Pou Vedre och vill äta bra så gå 2 tvärgator upp bakom Boccalino. Där ligger den lilla, bohemiska restaurangen Incognito. Här får du allt Boccalino inte erbjuder, nämligen bra mat och intressanta lokal recept, utmärkt service och dessutom väldigt prisvärt. Incognito rekommenderas varmt.

Nere på strandpromenaden finns massor av ställen längs med och det som vi tyckte var bäst var Pic-Nic. Helt okej mat och billig cava.

Med sina 18 stränder så är Sitges väldigt avlångt och det mesta draget är vid gamla stan och de 2 närmaste stränderna men är man inte superpeppad på Gaydisco natten lång utan vill ha lite lugnare på nätterna så tycker jag att man utan tvekan ska försöka bo lite längre bort. Det är inga långa avstånd ändå.

Jag kan rekommendera Hotel Capri som ligger på perfekt avstånd från stranden och gamla stan

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com