Rotterdam: Amsterdam + Berlin = sant

Om du är som jag är så vill du säkert gärna "upptäcka" något nytt. Någon stad som får dig att känna dig överraskad eller djärv eller nåt annat. Själv åker jag ju till Berlin i tid och otid, och även om det är en av mina absoluta favoriter så känner jag ibland att jag vill testa något annat.

I Holland är ju Amsterdam den självklara destinationen och det är roligt där, men om man har varit där några gånger så är det lätt att tröttna på turisterna som är överallt. College-kidsen (från hela världen) som är där för weed och/eller Red light. Trötta gubbar som är på jakt efter samma. Alla amerikanska pensionärer som har Amsterdam på sin To-Do-List när de "gör" Europa.

Ett bra tips är då att testa Rotterdam. Du flyger till samma flygplats - Schiphol - som till Amsterdam och därifrån tar det 26 minuter med Intercitytåget in till Rotterdam central. Och när du stiger ut där från stationen så inser du att du är någon helt annanstans än i pluttenuttiga Amsterdam. Den ena futuristiska skyskrapan efter den andra flankerar spårvagnsboulevarderna utanför stationen. Själva stationen är ett mästerverk i rostfri plåt och glas med linjer som viker av och skapar en vision av rörelse.

Så gott som hela Rotterdam bombades under andra världskriget och när staden skulle återuppbyggas lät man arkitekter från hela världen få en sort lekstuga i staden. Alla byggnader och lösningar är inte för alla och vissa saker förstår jag inte alls meningen med, men mixen av allt skapar en stämning som genomsyrar hela staden - här är skapande en väg framåt.

Rotterdam är ju annars mest känt för att det är en av världens största hamnar och genom hela staden flödar vatten. Vatten i kanaler, mellan pirerna, ute på floden och längs med hamnpromenaderna.

Eftersom Rotterdam inte är lika populär turistort som Amsterdam så kan man hitta riktigt bra hotell i centrum för halva priset jämfört med Amsterdam. Vi valde att bo på CitizenM mitt i stan, vid Blaak där den stora saluhallen Markthal ligger. På andra sidan hotellet ligger den lilla innerhamnen Oudehaven där barerna ligger vägg i vägg.

IMG_4725CitizenM visade sig vara ett väldigt modernt designhotell med fräscha rum där allt styrs av en Ipad. På hotellet har de dessutom en bar som är öppen dygnet runt vilket alltid är trevligt. För priset så var CitizenM ett utmärkt val. Hotellets läge är dessutom otroligt bra - mitt emellan alla intressanta områden där man kan äta, dricka och njuta av Rotterdam.

Första kvällen var en riktig pub-crawl. Vi började med att köpa en rysk öl på ett av de ryska ställena på Hoogstraat och satte oss i parken på gatan bakom. Efter ölen var vi redo för att gå vidare och ställde in siktet på Locus Publicus. Tyvärr var stället stängt och vi trampade vidare ut mot floden igen och hamnade på Aloha bar. Aloha bar ligger i ett gammalt äventyrsbad och lokalerna är helt fantastiska om man gillar lite udda ställen. De har även en grym uteservering med utsikt över floden. Maten gick i Asian fusion-stil och mina crab cakes var riktigt bra. Aloha har allt som behövs för en eftermiddag i solen och häng långt in på natten.

Vi gillar ju att röra på oss och blev lite rastlösa efter några drinkar och valde att ta oss tillbaka till Locus Publicus. Publicus är ett riktigt mecka för öl-älskare med hundratals öl att välja på och kunnig och trevlig personal. Efter några öl så var det dags att röra på sig igen och vi hade fått tips om ett ställe borta vid centralstationen som heter Biergarten. På väg dit så landade vi på Bookal vid Nieuwemarkt.

Bookal var knökat både på uteserveringen och inomhus men vi lyckades få ett bord och kände att det var dags att äta lite igen. Min kompis tog råbiffen - en av hans allra bästa någonsin, vilket är ett fantastiskt betyg från en kräsen gourmand  -och jag tog pommes frites med köttgryta (!). Min rätt var också väldigt bra och tillsammans med den trevliga stämningen, bra service och bra musik så blev det en perfekt uppladdning för vidare fest.

IMG_4748På väg mot centralen så landade vi några rundor på Café Pol. Ett lite mindre fullt ställe men med bra service och i alla fall halvgod genever. Här kan man sitta med kompisar utan att behöva bry sig för mycket utan mest bara vara. Mycket locals.

Till sist kom vi bort till Biergarten som är en stor utomhusservering med flera barer och massa uppbyggda trappor längs med sidorna. Jävligt coolt ställe, som påminner en hel del om uteserveringen på Nefertiti i Göteborg på somrarna, fast större. Precis som på Nef så finns det en inomhusdel där det är mer klubb.

Trötta och nöjda vinglade vi hem till hotellet och tack vare den dygnet-runt-öppna baren så hann vi med en öl i baren som sängfösare.

IMG_4756På fredagen så vaknade vi sent och tog lunch till frukost på Red pepper Sichuan där vi egentligen var på jakt efter anktungan som de har på menyn. Tyvärr var det lunchmenyn som gällde och vi fick ta 2 lite mer standardrätter. Maten var god men inget extra. Kan nog vara trevligt på kvällen.

Efter lite vila på maten så var det dags igen. Denna gång gick vi västerut från hotellet och kom snart fram till Witte de Withstraat som är en helt fantastisk gata. massor av barer och restauranger, alla med uteserveringar längs med den trädkantade gatan. Här blandas lokala flummare, hipsters, banktjänstemän, konstnärer och alla andra. Vissa barer är upscale och satsar på champagne, vissa serverar bara Gin och Tonic och andra är vanliga ölhak. Blandad bland detta ligger restauranger av alla olika inriktningar, mycket asiatiskt, men rena pommes frites-ställen får också plats.

Rotterdam: Witte de With

Rotterdam: Witte de With

Vi tog en hel del öl på Wunderbar, ett ställe som är enormt inomhus och har väldigt speciella toaletter på nedervåningen. Vi fortsatte bort till kvällens middagsrestaurang, Dewi Sri.

Dewi Sri är en indonesisk restaurang och vi hade bokat bord för att äta Rijstafel. Rijstafel är en form av buffé på indonesisk mat, med massor av rätter och blandningen var väldigt bra. Det är väldigt mycet mat och mina favoriter var grillspetten med get, det hårdkokta ägget och det japanmarinerade köttet. vissa rätter var mindre lyckade, däribland fiskkakorna och några av kycklingrätterna (som smakade lite väl mesigt/lika).

Många rätter på risjtaffelmenyn på Dewi Sri

Många rätter på risjtaffelmenyn på Dewi Sri

Mätt blir man i alla fall och det finns 3 olika Rijstafel att välja på och allt kommer in på en gång så det är ett bra sätt att få smaka väldigt många olika rätter att ta minst 2 olika.

En bra restaurang och ett bra val om man aldrig testat Rijstafel (och det bör man när man är i Holland).

Efter maten var vi dundermätta och gick långsamt tillbaka mot Witte de With och landade på Ballrooms uteservering. Ballroom är ett av alla ställen i Europa som har hakat på den heta trenden med Gin och Tonic och deras ginlista innehöll nog ett 100-tal gin. Dessutom finns det 5-6 olika tonic så kombinationsmöjligheterna är oändliga.

Efter alldeles för många G&T så rullade vi tillbaka mot Blaak och hamnade återigen på Café Pol, där vi fick servitrisen att dansa, Bokaal, där vi åt Bitterballe (nån sort friterad köttsmet???) och blev bjudna på efterfest. Jag ville dock hemåt men var inte smartare än att jag lyckades snubbla in på en huliganbar några dörrar längre ner. Stämningen var rå men hjärtlig (nämn INTE Ajax i positiva ordalag). Efter att min kompis demolerat deras top guy i armbrytning så var stämningen ännu bättre.

Ännu senare uppgång på lördagen och vi tog massa pizzabitar på hypade Sugo. Ett bra pizzaställe där man beställer bitar av olika pizzor. Gott och hyfsat prisvärt och perfekt när man är bakis. Benämns ofta som romantiskt i recensioner men det förstår jag inte alls. Känns som en lyxigare variant av Subway.

Vår ork var ganska låg och efter att ha fyllt på förråden i affären Jumbo så hade vi det mesta vi behövde för en långkväll med öl, fotboll, långfilm, chips och likör som smakade cheese cake.

Mycket av tröttheten satt i även på söndagen då vi skulle hem men vi orkade ändå med att ta oss till Pho Hanoi vid Nieuwemarkt. Pho Hanoi har fått grymma recensioner, ser trevligt ut och var väldigt populärt men middagen där var en riktig besvikelse. Obefintlig service och smaklös mat gjorde att vi lämnade riktigt missnöjda.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com