Ännu mera Bryssel - Ixelles

Att åka till Bryssel på weekendresa är väldigt underskattat. Den vanligaste kommentaren man får när man säger att man ska åka dit är "Varför?".

Ja, förutom att de har världens bästa öl, en väldig massa bra restauranger, trevliga små kullerstensgator och vintage-shopping så är det billigt och enkelt att flyga dit (från Stockholm och Göteborg i alla fall) och väl där är det lagom stort och hyfsat enkelt att ta sig runt.

Det duger ju inte för en mat och dryckesintresserad som mig och därför valde jag ännu en gång att bo i Ixelles/Saint-Gilles. Denna gång på det utmärkta budgethotellet Vintage Hotel.

Visst finns det delar av Bryssel som man kan och bör undvika (läs: Molenbeek) men det är inget som är ett problem. De flesta hamnar på ett hotell i gamla stan, någonstans mellan Grand Place och Manneken Pis och det funkar väl om man mest vill göra turistiga saker. Nackdelen är, som vanligt i dessa områden, att man får betala mer för mindre. Sämre hotell och dyrare mat och öl på restaurangerna är något man får räkna med.

Vintage Hotel

Det duger ju inte för en mat och dryckesintresserad som mig och därför valde jag ännu en gång att bo i Ixelles/Saint-Gilles. Denna gång på det utmärkta budgethotellet Vintage Hotel. Prisvärt, bra rum och service och frukost som ger en bra start på dagen. Att det ligger i huset bredvid NH Brussels city center där jag bodde första gången jag var i Bryssel gjorde att jag kände mig hemma i området direkt. Några hundra meter från Vintage Hotell ligger ett riktigt bra kafé. På Bocca Moka är kaffe religion. Du kan få dropkaffe, chemex, cappuccino, vanlig slät och alla andra sorter som nån har kommit på. Bra musik gör att man gärna sitter kvar en stund.

Saint-Gilles och Ixelles delas av med en stor gata som heter Avenue Louise som är en riktigt bra shoppinggata om man gillar lyxmärken. Precis i början ligger lyxhotellet Steigenberger Wiltcher's (dyrt, dyrt, dyrt) som förutom att de har Ferraris och Range Rovers på uppfarten även har en ganska skojig, men exklusiv, cocktailbar som heter Loui Bar. Här är det läderfåtöljer, gammal whisky och hovmästare med vita handskar som gäller. Vill man se hur eliten njuter av livet så är det hit man ska gå.

I övrigt är gatan full med lyxmärken, vilket jag tycker är ganska tråkigt. Istället kan jag rekommendera att man letar upp Rue du Bailli och området runt kyrkan Eglise de la Sainte Trinite. Här finns massor av småaffärer, barer och hål-i-väggen-restauranger. Här ligger till exempel Knees to Chin som är en restaurang som serverar vietnamesiska sommarrullar - ni vet de där som är lindade med vitt, lite gummiaktigt rispapper och som inte är friterade - som smakar väldigt gott och de har massor av bra smaker och ingredienser att välja på. Jag själv tyckte nog att ankan var den bästa.

IMG_3761

Vill man ha en tidig, dvs innan lunch, öl så kan man bland annat välja Supra Bailly en gata närmare kyrkan. Det är en riktigt klassisk gammal ölbar där man dricker öl och är nöjd med det. Väldigt bra priser, även om man som jag testar jubileumsölen som kostar lite mer. Tror att de tog 3,40€ för nån fin julöl.

Går man ut från Supra Bailly och tar sig tillbaka mot Avenue Louise och korsar den så är man på väg ner mot Place Flagey, ett stort torg, där flera spårvagnar och bussar går ifrån. Själva torget är inte så imponerande men på helgerna är det marknader här och då kan man passa på att köpa lite ostron och champagne eller bara ett glas vin från något av de små stånden, som mest är provisoriska plastbord, som dukats upp lite här och där. Väldigt trevligt att sitta i solen och titta på folk och dricka ett glas vin.

image

Området runt Place Flagey har en hel del bra restauranger så som Umamido som bara serverar ramen, men som de gör det. Den japanska nudelsoppan är väl tillredd och deras olika smaker och tillval man kan göra gör detta till en grymt bra lunch.

Om man fortsätter bort från Place Flagey tillbaka mot Avenue Louise så går man genom Ixelles och runt Rue Saint-Boniface ligger restaurangerna och barerna på rad. På ett av hörnen ligger l'Ultime Atome som egentligen inte är något superställe men med sin stora trevliga uteservering, grymma ölutbud och närhet till allt så är det ett riktigt bra ställe att starta en kväll. mitt emot ligger Little Tokyo, som eventuellt kan vara Bryssels mest hipsterinredda restaurang, och några 100 meter bort ligger min favorit Les Brassins.

IMG_3773

Les Brassins är ett ölställe som serverdelar belgisk mat med lite högre ambitionsnivå än en vanlig kvarterskrog. Portionerna är stora, servicen väldigt trevligt - tack för att ni löste ett bord trots att min reservation hade kommit bort - och ölutbudet är enormt. I matväg så kan jag rekommendera de belgiska klassikerna Stoemp (korv med mos) och Moules Frites. Du kommer troligtvis att vara väldigt nöjd och väldigt mätt efter en middag här. Bordsbokning är ett måste om du ska äta här på helgen.

Vill du fortsätta kvällen så finns det massor av ställen men en riktigt bra bar är l'Athénée. Lite ruffig, väldigt livlig, med en grym öllista och stor uteservering på torget. Här spenderade vi 2 långa kvällar...

image

Blir man sugen på att köpa med sig öl hem så kan jag verkligen rekommendera Beer Mania i samma område. Hur mycket öl som helst på hyllorna, varav ett stort antal väldigt ovanliga och svårfångade ölsorter. Innehavaren hjälper gärna till att packa ner ölen så att de klarar en flygresa och man kan även beställa online för leverans till dörren i Sverige.

image

En annan restaurang nära Vintage Hotel är Nuovo Rosso. Nouvo Rosso ligger i en lite underlig lokal på ett rundat hörn av ett hus. Stället drivs av ett italienskt par, där mannen lagar mat och frun serverar. Det är ett 10-tal bord och hela stället utstrålar verkligen sinnebilden av en liten trattoria i Italien. Rätterna presenteras på en griffeltavla och är väldigt prisvärda. Alla rätter (!) kommer ut serverade i pannan de är tillagade i. Maten var bra, men inte toppen, men allt är tillagat med kärlek och av utmärkta råvaror. Att beställa hummer och se kocken ta ut en levande hummer och knäcka den är både upplyftande och lite obehagligt på samma gång. Satsa på de lite mindre exklusiva rätterna och gå på enkla pastarätter är mitt tips.

Etta annat ställe som är värt att nämna är Gazetta på en tvärgata från Avenue Louise. En italiensk bar med öppet kök och en liten bar i mitten. Många kommer in för en plocktallrik och ett glas från den väl utvalda vinlistan på väggen, men man kan även få mer riktiga rätter. Pastarätterna vi såg på bordet bredvid såg väldigt goda ut.

image

Bryssel är en riktigt trevlig överraskning för de flesta och med all öl, bra mat och mysiga smågator så kan jag verkligen rekommendera det som ett helgresemål.

Karta

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com