Ambiance i Malmö - värt en egen resa

Jag gillar mat. Riktigt, riktigt mycket. För er som har läst mina tips runt om i världen tidigare är kanske inte så förvånade. Tonvikten på mina resor handlar mer och mer om vad man kan äta, var man kan hitta den bästa/roligaste/godaste/mest prisvärda maten och varför vissa ställen helt enkelt ger det lilla extra i matväg.

Min senaste resa var inget undantag. Förutom att jag fick chansen att uppleva Malmö och träffa några av mina bästa vänner som numer bor i staden så var lördagskvällens bokning på Ambiance det som tog mer och mer av mitt medvetande ju närmare jag kom avresan.

Ambiance tillhör den nya sortens "destinations-restauranger" som kräver att man gör en bokning, ofta långt i förväg, och dessutom att man faktiskt transporterar sig fysiskt någonstans för att få uppleva maten. Strax söder om Malmö breder fälten ut sig och när man sitter i taxin ut hit i mörkret så undrar man lite vart man egentligen är på väg. När man sen svänger av motorvägen och sen av den lilla avfarten upp på grusvägen över åkern mot den lilla skånelängan som skymtas svagt några hundra meter längre bort så tror man nästan att man har kört fel.

IMG_3941

Att kliva in genom dörrarna in i den vita restaurangen där brasan flammar i ena väggen och mötas av den otroligt trevliga personalen och säga hej till kockarna när man går igenom köket till sitt bord gör att alla tankar man må ha haft för att det ska vara för fint, stelt, tråkigt, franskt sjunker undan och byts mot ett förväntansfullt lugn istället.

Det är bara 5 bord totalt vilket gör att hovmästaren och servitrisen hinner med att vara uppmärksamma och närvarande under hela kvällen. På Ambiance finns det bara en meny att välja och det är både fisk och skaldjur och kött, men köket hanterar givetvis alla önskemål och allergier med bravur. Till detta kan man välja ur vinlistan eller dricka öl eller vatten, men jag rekommenderar att man väljer vinpaketet. Det är så många olika rätter med så många olika smaker att det är nästan omöjligt att hitta en eller två flaskor som ska kunna täcka hela måltiden. I vinpaketet så får man ett glas till varje deletapp i måltiden. Menyn kostar 700 kr och vinpaketet kostar 800 kr. Matmässigt, med de råvaror och det kunnande som köket visar upp så är det otroligt prisvärt (ja, man kan säga så fast maten kostar 700).
Man förstår att de har en stjärna i Guide Michelin.

Maten då? Jodå, det var ostron och Champagne, karptartar, creme brulée (!) med kalvlever, kalvrygg, pilgrimsmusslor, foie-gras, 2 efterrätter med världens godaste äppelglass bland annat.

IMG_3949

Sen var det ju ostbrickan. Den är värd några rader i sig själv. Ni vet hur det brukar vara när man får en ostbricka, det är några smakbitar av olika ostar. Ibland supergott och ganska mycket, ibland helt menlöst. På Ambiance har de lite annan approach.

Här rullades stora ostbordet ut och medan jag satt och undrade vilka sorter man skulle få välja så började hovmästaren skiva upp olika sorter på en tallrik. Han sa att dessa borde ni börja med och jag som hade fått span på en kittost undrade lite försiktigt om man kunde få prova den också. Hovmästaren tittade på mig igen och sa att givetvis får jag smaka, men att han rekommenderade de andra åtta sorterna som start. Om de inte hade vunnit över mig innan så kapitulerade jag fullständigt när det visade sig att den första tallriken dessutom var till en person - vi fick alla likadana. När vi hade slutfört dessa ostar så var alla otroligt mätta men vi fick flera gånger frågan om vi ville prova någon mer ost och när vi tillslut gick med på att knäppa upp knappen i byxorna och ta lite till så sken hovmästaren upp och berättade lite mer information om ostarna och var de köper dem (från en importör i Göteborg såklart!).

Överlag var servicen väldigt varm, trevlig och kunnig och det både syntes och märktes att de brann för restaurangen det de serverade.

Det är inte superbilligt men om ni någon gång ska överraska någon extra mycket och vill bjuda på en måltid de kommer att komma ihåg länge så är Ambiance en fantastisk restaurang - helt klart resan hit. Till och med från Göteborg.

Länk till Ambiance hemsida.

Vill man bo bra och centralt i Malmö så kan jag oväntat varmt rekommendera Scandic Triangeln som inte bara har en av de bästa utsikterna över Malmö utan dessutom, ännu mer oväntat, har en av de absolut bästa frukostarna jag någonsin ätit på ett hotell. Korv, äggröra, bacon, massor av olika bröd och pålägg, olika gröt och müsliblandningar (egengjord havregrynsgröt med ekologisk blåbärskompott!), pannkakor, våfflor med mera. Det mesta var dessutom ekologiskt. Inte dumt för 700 kronor natten (i januari ska tilläggas)

Malmö: Scandic Triangeln

[rwp-review id="0"]

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com