Ännu mer att äta i Göteborg

Jag har precis haft en av de bästa matveckorna någonsin och anledningarna till detta stavas SK mat & människor och Trattoria Strega.

SK Mat & Människor

image

 

I onsdags tog jag mig äntligen i kragen och pallrade mig iväg till SK. SK står för Stefan Karlsson som ju tidigare gjorde underverk på Fond och har sen det stängde startar ett lite restaurangimperium i Göteborg. Fond är numera Toso (kommer att recenseras av mig snart) och bredvid ligger Mr P, som jag ju hyllat förut. Han har även sommarbaren Bar himmel på trapporna vid konstmuseet.

SK är det nya flaggskeppet och jag har länge velat prova den. Jag har dragit mig lite för det då jag trott att det skulle vara stelt och lite tråkigt om än med utmärkt mat, men det visade sig vara precis tvärtom. Väldigt trevlig lokal med restaurangdel till vänster och bar med en enklare meny till höger. Utmärkt service i allt från bemötande till vinval och mat, som var både lekfull och högklassig, till humana priser för det man får gör att jag gick därifrån med hela telefonen full av utskickade hyllningar och rekommendationer. SK har en stjärna i Guide Michelin och det är ganska enkelt att förstå varför - inget har lämnats åt slumpen.

Läget kan för en Göteborgare kännas lite off där det ligger på Johannebergsgatan, mellan Götaplatsen och Korsvägen, men det är ju en kort promenad från Poseidon och för turister är det ju väldigt bra placerat mitt emellan det mesta som folk verkar vilja se och uppleva när man är i stan.

Trattoria la Strega

I hörnet av Aschebergsgatan/Föreningsgatan har det de senaste åren ploppat upp lite restauranger. Först var det egentligen bara Skojarbacken, som numer heter Levantine och har en av de bästa utomhusbarerna på sommaren. Sen kom Ottomania som förutom en imponerande tillbyggnad över färgbutiken har en riktigt bra turkisk meny till bra priser.

Det senaste tillskottet heter Trattoria la Strega. Det öppnade för några år sedan utan att det hördes mycket om det och ofta när man gick förbi så undrade man om de verkligen hade några gäster men sakta, sakta så började det sippra ut berättelser från folk som varit där som var helt förbluffade av hur bra det var. Först var det våra italienska vänner som sa att det var den bästa italienaren i stan, sen var det en vinkompis som hyllade deras viner och när plötsligt folk som Göteborgs nya foodie-darling, José på Hoze, tokhyllade det på sin instagram (@hozerestaurant) så känns det som att dagarna som restaurangdoldis är ett minne blott.

image

 

Jag hade försökt att få bord här ett antal gånger under hösten men det var alltid fullt - boka en vecka i förväg(!) - och när jag nu äntligen fick stiga in på Strega så kände jag direkt att det här skulle bli bra. Litet, personligt, med massor av roligt vin - både på glas och på flaska och ett kök som vågar gå sin egen väg.

Fantastiskt trevlig och personlig service och ingen stress. Förutom ett fåtal rätter så ändras menyn dagligen och deras hemsida uppdateras inte med dessa ändringar vilket gjorde det extra roligt att läsa menyn. Om man, som jag, följer Strega på instagram (@trattorialastrega) så ser man att det inte är en italienare som stryker medhårs. Massor av spännande rätter, många med egenimporterade ingredienser och ingen rädsla för att experimentera.

image

Strega ger även gästerna möjlighet att dela på rätterna vilket är ett bra sätt att få testa mer av maten. Jag och min fru tog varsin förrätt och delade på 2 stycken huvudrätter. Till detta tog vi en flaska egenimporterat vin från Lazio som var utmärkt. Alla rätter presenterades på ett personligt och trevlig sätt och ville man prata ingredienser så var både ägaren och hans fru väldigt intresserade av att dela med sig av detta.

Efter en lång måltid tog vi en kaffe och efterrätt och en liten grappa och kunde konstatera att detta var precis så bra som vi hade hoppats.

image

Detta är definitivt 2 av Göteborgs bästa restauranger och båda är värda ett besök eller flera. De kostar lite mer än en genomsnittsrestaurang men för den mat-, och restaurangupplevelse man får så är det rena fynden (tycker jag).

Karta


 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com