Antibes - både bra och dåligt

Efter att ha rest omkring i de flesta länderna i Europa med min familj så kände vi att det var dags att besöka Frankrike tillsammans. Både jag och min fru har varit där förut och mina minnen var inte riktigt lika positiva som hennes men jag tänkte att min känsla av dålig service, lätt oförskämda fransmän som lite överdrivet tokhyllar sin egen matkultur kanske var felaktig.

Citystranden La Gravette i Antibes

Citystranden La Gravette i Antibes

Tyvärr var det inte riktigt så...

Men vi börjar med det positiva. Antibes är en liten ort mellan Nice och Cannes på den Franska Rivieran. Den ligger otroligt vackert vid vattnet och från staden och stränderna ser man bergen torna upp sig bakom Nice. Den här biten av Franska sydkusten är ju ett Mecka för de med pengar och det syns inte minst i hamnen där de stora båtarna ligger på rad. Ju längre ut man kommer på piren desto större blir lyxyachterna och vad de allra yraste kostar vågar jag inte ens tänka på.
Går man från hamnen och tillbaka innanför murarna som omgärdar Antibes så kommer man direkt in i den gamla stadskärnan, med massor av mysiga gator, gränder och pittoreska torg. Överallt är det restauranger och det vimlar av folk, även om man som vi åker i mitten på september.

Det finns tre stycken stränder i direkt anslutning till Antibes, varav den första, Plage de la Gravette, ligger mitt i stan. Det är bara att gå ut genom muren ut i hamnen och gå 50 meter åt höger innan man går in innanför muren igen och vips har man en jättefin liten halvmånestrand under fötterna.
Enda nackdelen med den här stranden är att det blir väldigt mycket folk under dagen eftersom den ligger så centralt. Det finns även en liten kiosk där man kan handla lite dricka och snacks.

Går man istället söderut från gamla stan, mot Cap d'Antibes, så kommer man snart till de två lite större stränderna, Plage de Ponteil och Plage de la Salis. Plage de Ponteil är stor och lång och har en privat strandbar/restaurang i början och en kiosk i andra änden. Om man går igenom parken bort från stranden så finns det flera restauranger på gatan innanför. Även den här stranden blir väldigt välbesökt under dagen.
Tar man sig förbi seglarklubben så kommer man till nästa strand som är ännu längre. Här är tempot lägre och det är färre folk. Har man som vi barn med sig så är det en väldigt bra strand.

Vi bodde på hotell La Place bredvid torget med det inte så korta namnet Place des Martyrs de la Résistance mitt emellan det "nya" Antibes och den gamla stadskärnan. Torget i sig är en trevlig mötesplats och de flesta som besöker Antibes passerar här några gånger under vistelsen. Längs gågatan ligger det ett antal restauranger och glasscaféer och det är alltid mycket folk här. I ena änden ligger en stor lekplats och i den andra barnkarusellen och både dessa gör ju givetvis att det är mycket barnfamiljer här. För er som har barn så vill jag passa på att be er vara lite uppmärksamma om era barn leker på lekplatsen - franska barn är ganska mycket mer bryska och fysiska på lekplatsen än vad ni kanske är vana vid (jag har aldrig sett en lekplats där det alltid var minst ett eller två barn som grät av någon anledning).

En spansk ekorre

En spansk ekorre

På torget finns en okej restaurang som heter L'Oursin som serverar fisk och skaldjur. Min rekommendation är att ta en kombination av skaldjur - serveras på en isbädd - eller någon färsk fisk. Risotton på det fasta menyförslaget låter intressant men är ingen höjdare. Grynigt, sönderkokt ris och väldigt stabbiga portioner.

Nere bakom L'Oursin, precis efter den ekologiska matbutiken, så ligger ett burgarhak/fish n chips-ställe som heter Charlies som faktiskt är riktigt bra. Rejäla burgare och fin fisk. Kan rekommenderas.

Fortsätter ni in på huvudgatan så kommer ni snart till nästa torg, Place Nationale, som brukar ha en marknad på helgerna där man kan gå runt och strosa en liten stund. Restaurangerna här är väldigt populära bland skandinaver, vilket antagligen beror på att de har menyer på engelska och dessutom öppnar innan kl 19.00 vilket de flesta andra restauranger inte gör. Tyvärr är dessa, som turistfällor ofta är, inget vidare. Dålig mat och ganska dålig service.

Fortsätter ni vidare från torget kommer ni snart till stadsmuren som skiljer staden från marinan och på insidan av den ligger det en väldig massa restauranger som jag inte kan säga så mycket om förutom att deras reklamtavlor nämner "happy hour", "all-day breakfast" eller något annat på engelska.

Går ni däremot höger innan muren och tillbaka in mot stan igen så kommer ni in på Rue Abernon som sluttar brant uppför mot utomhus-saluhallen Marche Provencal. På höger sida upp i backen mot saluhallen ligger det enklare snackbarer, falafelrestauranger och smörgåsshoppar som är helt okej i kvalitet (och mycket billigare än allt annat). På vänster sida ligger det ett bra café (Lucky Break) och en stor bar ( Drinkers Club) där man kan få massor av konstiga drinkar.

Vill man ha bra mat och inte är rädd för lite större notor så kan jag rekommendera Le Figuier de Saint-Esprit som ligger en av gränderna mellan Lucky Break och muren mot havet. Le Figuier de Saint-Esprit har en stjärna i Guide Michelin och maten är bra men kostar därefter.

Vy mot Cap d'Antibes och stränderna

Vy mot Cap d'Antibes och stränderna

Om ni istället väljer att fortsätta upp mot saluhallen så har ni en bra vinbar, L'Enoteca, som passar utmärkt för ett glas vin och lite småsnacks. Som restaurang är den okej, inte mer.

Längs med saluhallen, både med serveringar under taket som täcker saluhallen eller längs med gatan bredvid så ligger det massor av restauranger och barer.

Mitt tips är istället att ta höger precis innan saluhallen och sen direkt in vänster på den första parallellgatan, Rue Frédéric Isnard. Här finns det några restauranger som har små serveringar ute på gatan och mitt tips är att försöka boka bord på Le Brulot (obs! inte Le Brulot pasta som kommer först). De har bra mat, bra priser och bra service. Min favorit där var helt klart ankfilén (Magret de Canard) som var riktigt väl tilltagen och väldigt bra tillagad. Min fru älskade sina musslor och det jag fick smaka får mig att instämma.

Ankfilén på Le Brulot var veckans höjdpunkt

Ankfilén på Le Brulot var veckans höjdpunkt

Inne i centrum finns det ju massor av restauranger och det finns säkert de som är alldeles utmärkta (eller inte), men den känsla och upplevelse jag fick med mig är ändå att alldeles för många restauranger serverar alldeles för dålig mat till alldeles för höga priser. Jag vill inte betala 18-20 euro för en sallad med räkor från en burk eller 25 euro för en sönderkokt risotto med tveksamma ingredienser. Halvfabrikat och föruppvärmda rätter är pinsamt för en stad som gärna ser sig själv som en utpost för god smak.

Om man istället väljer att utforska det nyare Antibes som sträcker sig från busstorget ner mot de två stränderna söder om staden så finns det givetvis massor av restauranger och barer. Det mesta följer tyvärr samma mönster som jag tidigare beskrivit och om man ska hänga ut någon särskild restaurang (och det ska man ju) så måste jag säga att Bistro 44 var en katastrof. Massor av positiva recensioner och svårigheten att få bord verkar ju innebära att jag har fel i mitt betyg men båda jag och min fru var ruskigt missnöjda och kunde knappt äta upp maten. Här snackar vi verkligen förlagad och snabbmikrad mat, gammaldags (på det dåliga sättet - tänk på en mormor som glömt att man ska krydda maten) rätter och presentation, dålig service och vinval. Lägg då till en ganska rejäl nota så förstår ni att betyget inte kan bli annat än underkänt.

En av de bättre ställena var det libanesiska Le Phenicia. Bra mat, trevlig service och hyfsade priser. En väldigt trevlig uteservering, biltrafiken till trots, med utsikt över havet.

Torget där alla ses. Karusell, tåg till Juan-le-pins, lekplats och glass

Torget där alla ses. Karusell, tåg till Juan-le-pins, lekplats och glass

Detta är ju mina privata upplevelser och intryck och vissa kanske tycker att jag verkar vara en grinig surgubbe men ni som läser mina andra inlägg ser ju också att jag lägger stor vikt vid maten och allt som oftast har väldigt positiva recensioner runt om i världen. Jag har heller inget emot att slänga iväg alldeles för höga belopp på mat och dryck men då vill jag att det ska finnas något som gör det värt de extra kronorna.
Tyvärr kunde jag inte riktigt förmå mig att skriva några sådana ord den här gången - förutom för Le Brulot då!

Vill ni ändå åka hit för att bada, titta på båtar eller bränna cash så finns det flera fina hotell att bo på men vårt hotell La Place var väldigt bra. Mitt emellan gamla och nya delen, nära till tåget och bra rum till ett bra pris (om man är ute i hyfsat god tid).

Mitt slutord blir att ni borde läsa mina inlägg om Lissabon och Cascais! Vilken skillnad.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com