Portugal: Cascais

Om min text om Lissabon inte övertygade dig om att Portugal är värt ett besök så kanske detta inlägg om Cascais kan göra det. För det är svårt att inte älska Cascais, där det ligger 40 minuter från Lissabon med tåget (busenkelt att köpa biljett och åka). Den fina lilla stadskärnan och de många stränderna, med oväntat bra restauranger och barer, solnedgångar över masterna på segelbåtarna i marinan gör Cascais till en både pittoresk semesterort samtidigt som man inte behöver sakna något.
(En karta över det jag skrivit om finns sist i inlägget)

Cascais

För att ta sig hit så är det bara att ta sig med tunnelbanan till Cais do Sodre i Lissabon, väl där tar man rulltrappan upp till markplan och byter till tåget till Cascais. Det går var 20:e minut och en kombinerad tunnelbane-/tågbiljett kostar 3,30€. Tåget går sedan längs Tejos norra strand hela vägen till ändhållplatsen Cascais. På vägen passerar man det exklusiva Belem, ett flertal mindre orter som känns som de haft sina glansdagar för att slutligen närma sig Estoril och därefter Cascais.

Estoril är den lite nyare, mer solkusten liknande orten ca 5 km från Cascais. Här finns det stora lägenhetshotell och ett casino och priserna är oftast lite lägre än i själva Cascais vilket gör att en hel del väljer att bo här och sen bada på stränderna mellan Estoril och Cascais och sen gå hem på kvällen, efter middagen, längs den fina strandpromenaden tillbaka till Estoril.

Strandpromenaden mellan Estoril och Cascais

Strandpromenaden mellan Estoril och Cascais

Själv så tycker jag att Cascais var värt de extra kronorna man får lägga. En otroligt fin stad med mycket att se och att göra. Det mesta är centrerat kring torget Visconde da Luz och gågatan med samma namn. Här ligger ställena tätt och det är folkligt och fullsatt varje kväll. Tyvärr har restaurangerna här lite för mycket "turistmeny"-karaktär för min smak där matkvaliteten inte är högsta prioritet.

Från denna gata och torg så finns det egentligen 2 delar av stan. Dels är det området från Visconde da Luz mot tågstationen där gatan R. Frederico Arouca är huvudpulsådern. Här är det mycket folk dygnet runt och här ligger också en av de bättre indiska restaurangerna jag har ätit på (och jag har testat många...). På Masala är det ofta kö för att få bord men det förstår man när man får in maten. Välsmakande och intressanta rätter. Givetvis kan man få de vanliga klassikerna men vill man testa något annorlunda så finns det att välja på i deras enorma meny med ett hundratal rätter. På lunchen brukar de ha 20 % rabatt på allt vilket gör det löjligt billigt att äta här.

Cascais: restaurang Masala

Cascais: restaurang Masala

R. Frederico Arouca leder också fram till den minsta och kanske finaste stranden, Praia da Rainha. Den ligger mellan två klippformationer och på avsatsen ovan ligger det ett café med enklare maträtter med en otrolig utsikt över bukten. Fortsätter man förbi den kommer ett riktigt lyxhotell med ett av de bästa lägen jag någonsin sett, nämligen Hotel Albatroz. Här är det riktigt dyrt att bo men jag kan förstå de som ändå väljer att göra det där det ligger på en klippavsats mellan stränderna med pool och bar längst ute vid klippkanten. Vill man bo lika lyxigt men ändå hålla lite mer i plånboken kan jag rekommendera Pergola Guesthouse. En fantastiskt fin byggnad mitt i centrum men med en lugn och inbjudande trädgård utanför. För övriga boenden i Cascais se booking.com

På andra sidan hotellet, nedanför tågrälsen börjar strandpromenaden mot Estoril. Här är det lite större stränder med mer folk på dagarna men också bättre möjligheter att kunna äta en bit mat i direkt anslutning till stranden då hela strandpromenaden har små barer och restauranger vägg i vägg. Här är det väldigt mysigt att ta en promenad på kvällen med massor av folk i rörelse.

Cascais: Praia da Rainha och Hotel Albatroz

Cascais: Praia da Rainha och Hotel Albatroz

Om man går åt andra hållet från Visconde da Luz så kommer man till den lite mer posha delen av Cascais.

Det börjar med Sushíssimo direkt i backen upp mot R. Alexandre Herculano. Här har de väldigt bra sushi med de flesta olika sorter man kan förvänta sig av en bra sushi-restaurang. Stora drinkar och ännu större vinglas samt att de öppnar kl. 12 gör detta till ett bra första stopp om man vill få i sig något innan de övriga restaurangerna öppnar 19/19.30.

Cascais: Sushíssimo

Cascais: Sushíssimo

På R. Alexandre Herculano ligger det massor av bra restauranger Moules & Gin som serverar just vad namnet antyder, La Contessa som serverar olika sorters carpaccio och råbiff och Dom Diniz som har specialiserat sig på charkvaror och vin. På fredagar och lördagar så görs gatan om till en gågata och borden flyttas ut på gatan och det blir väldigt trevlig stämning där turister samlas med stammisar och alla pratar med varandra.

Cascais: R. Alexandre Herculano

Cascais: R. Alexandre Herculano

Här ligger även Hamburgueria do Bairro  som serverar bra hamburgare med pommes frites för under 10€ och det är också öppet hela dagen och kan vara bra att känna till för alla er med barn som behöver nåt enkelt mitt på dagen.

Cascais: Hamburgueria do Bairro

Cascais: Hamburgueria do Bairro

Om man tar sig ner igen mot den stora stranden Praia da Ribeira mitt i centrum så står man framför Hotell Baia. Det är lite sjuttiotals-aktigt men läget och utsikten är det inget fel på med balkonger ut mot stranden och hamnen. På taket finns det en otroligt fin takbar vars enda minus är att de envisas med att spela muzak-house alldeles för länge.

Cascais: Hotel Baia

Cascais: Hotel Baia

På höger sida om stranden går vägen till marinan och i sluttningen ligger de lite finare restaurangerna. Här kan man äta bra och eftersom det är Portugal så är det inte speciellt dyrt här heller. Vill man ha en romantisk kväll så föreslår jag att man bokar ett av fönsterborden på Paradigma. Då får man ett bord på en egen balkong med utsikt över hela Cascais bort mot Estoril. Bra fisk och skaldjur äter man på Baía do Peixe lite högre upp eller på Maria Pia nästan borta i marinan.

I marinan finns det ett flertal restauranger och barer och här känns det lite yngre och lite mer stekarfest á la Marstrand men det är säkert väldigt roligt på kvällarna om man ligger här med båten.

Cascais: Marinan

Cascais: Marinan

Ovanför marinan ligger fortet i Cascais och här finns det lite konstnärsateljéer och små butiker och i det lugna men diskret lyxiga området utanför så finns det några restauranger som är värda ett besök. Om man inte har tröttnat på burgare och inte har någon emot att vänta ett tag på maten så är Os Bordallos ett bra val. Dubbelt så dyrt som Hamburgueria do Bairro men otroligt charmigt där det ligger i en halvgränd och med en väldig stolthet över sin mat. Lite oväntade varianter med portugisisk tvist av smaker och ingredienser och med bara 5-6 bord så får man en väldigt personlig middag här.

Cascais: Os Bordallos

Cascais: Os Bordallos

På det lilla torget uppe i backen ligger en liten uteservering som tillhör det lilla caféet. Här kan man köpa en öl för 1€ och sitta och njuta en stund till restaurangerna öppnar. vill man ha nära till maten så går man till den väldigt hypade Confraria som serverar vad många anser är Cascais (och enligt vissa Portugals) bästa sushi.

Om man fortsätter bort från centrum ett hundratal meter så kommer man till parken Marechal Carmona. Har man små barn är detta nästan ett måste om man vill ha lite omväxling från stranden. Parken börjar med en liten damm där ankor, änder och hönor håller till och om man stannar en stund så upptäcker man snart någon av de många sköldpaddorna som ligger och solar på någon sten någonstans. Längre in i parken finns det påfåglar som går runt på grusgångarna som tar en ner till den stora lekplatsen och gräsmattan framför den. Här finns det massor av olika klätterställningar, rutschkanor, gungor och sandlådor och det är ofta stora barngrupper/fritids/kollo här på dagarna och leker och stojar. Nere vid kanten av gräsmattan finns det flera toaletter som alla var väldigt fräscha - vilket kan vara skönt om man ska gå med barn - och de har till och med små barntoaletter.

Cascais: Marechal Carmona

Cascais: Marechal Carmona

Utanför parken kan man gå rakt fram för att komma tillbaka till centrum och R. Alexandre Herculano. Här ligger också restauranger. Inte lika hypade men riktigt bra och många är riktiga institutioner så som O Cantinho da Belinha som serverar färsk fisk på sin innergård vilket känns passande då restaurangen tillhör "fiskarnas fackförbund" (fri översättning)

Cascais är ett utmärkt resmål för alla, vare sig du är foodie eller småbarnsfamilj och de otroligt smidiga kommunikationerna till Lissabon gör det ännu enklare. Vi tog faktiskt tåg och tunnelbana direkt till flygplatsen istället för taxi när vi åkte hem. Trots att vårt plan gick kl. 10 och att vi hade 2 stora väskor + barnvagn och massa småpackning så kändes det helrätt. Speciellt med tanke på att det kostade 7€ och taxi skulle kostat 60€.  Det tog 1 timme och 20 minuter men kändes väldigt enkelt.

Från Cascais går det även bussar dagligen till de andra attraktionerna runtomkring så som Sintra med sina sagoslott eller Cabo da Roca som ligger ute i nationalparken och är Europas västligaste punkt (om man inte räknar Island då...)

Cascais: Solnedgång på stranden

Cascais: Solnedgång på stranden

Karta

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com