Lissabon

Lissabon - bättre än det mesta i Europa

I flera år har jag haft planer på att åka till Lissabon och Portugal men något har alltid fått mig att välja något annat. Nu när jag äntligen har varit där så ångrar jag att jag inte tog chansen tidigare - det var ett otroligt bra resmål och jag kan varmt rekommendera det. Jag har skrivit lite om vår resa och mina bästa tips för Lissabon, vilka restauranger som är bra och vad man kan göra.
Lissabon är en vacker stad där den ligger längst västerut på den Europeiska kontinenten. Den gamla bebyggelsen med stenlagda gator i vackra mönster, stenhus och smala vindlande gator klättrar över de många kullarna ner mot floden och havet. Floden Tejos som öppnar upp sig och blir Atlanten är ständigt närvarande här, från den saltstänkta vinden, till maten där fisk och skaldjur är specialiteter och den etniska mixen av folk och kulturer som seglingen och utforskandet av världshaven har bidragit till.
Läs mer: Cascais - gör Lissabon ännu bättre!

Lissabon - utsikten från Parken Jardim do Torel
Lissabon har otroligt mycket som gör det ett väldigt lockande resmål. Klimatet är medelhavslikt fast någon grad svalare, på grund av vindarna från havet, vilket gör det varmt men inte så tryckande som det kan bli i Grekland eller Italien. De har en stolt mattradition som liknar den spanska och baskiska med mycket smårätter - som i Portugal heter Petiscos istället för Tapas/Pintxos - och fokus ligger i huvudsak på Portugals stolta tradition som fiskeland med mängder av goda och roliga rätter med fisk och skaldjur. Förutom all den goda maten så har de en utmärkt espressokultur. I Portugal heter det Bica eller Cafe och är lite större än en italiensk espresso men ofta lite starkare och väldigt väldigt gott (kostar mellan 0,50-1€).
Portugal och Lissabon har också en prisnivå som gör att man kan äta, dricka och göra aktiviteter till en mycket lägre kostnad än i de flesta andra länder och vill man testa en fin restaurang eller unna sig lite extra så kan man göra det här utan att bli ruinerad.
De gamla husen är ofta dekorerade med kakel, en specialitet i Portugal, och många hus har hela fasaderna täckta av vackra mönster.
I Lissabon är det väldigt backigt. Det påminner nästan om San Francisco i hur staden har byggts upp över de olika kullarna och dessa ganska rejäla klättringar har gett de olika stadsdelarna möjlighet att utvecklas självständigt och deras karaktär skiljer sig ganska mycket från varandra.
Längst nere vid floden ligger de mest besökta och turistiga områdena Baixa och Chiado och speciellt längs de raka promenadgatorna i Baixa ligger hotellen tätt och uteserveringarna går i ett ner mot det stora torget Praca do Comercio där man kan se floden glida förbi.

Lissabon - utsikten från Praca do Comercio

Det är även här man kan hitta den välkända gamla stålhissen Santa Justa som används för att hjälpa folk att komma upp till Barrio Alto lite snabbare och enklare än att gå i de branta trapporna. Santa Justa-hissen är ett väldigt populärt tursitmål och köerna brukar bli långa för att åka upp till toppen och ta kort på Lissabon. Ett bättre tips är att gå tvärsöver Baixa till möbelvaruhuset Pollux. På nionde våningen har de ett litet caé som har en uteservering. Här är det varken köer eller dyrt (2 öl och 2 kaffe kostade 4,60 €). Dessutom får du ett bättre kortläge här då du ju faktiskt kan få med Lissabon OCH Santa justa-hissen.

Lissabon - Utsikten från Pollux mot hissen Santa Justa

Det är ganska turistigt i Baixa och Chiado med turistmenyer, inkastare och souvenirbutiker men läget är idealist för att utforska staden så för en gångs skull så kommer jag inte säga att man bör undvika kvarteren eller att det är dåligt att bo här.

Det område som de flesta blir rekommenderade att besöka av andra resesajter och tidningar är Barrio Alto som ligger på kullarna ovanför Baixa. Här är det fest och nattliv som gäller. Det är barer och restauranger i varje gathörn och eftersom de flesta är ganska små inuti så ramlar folk ut på gatorna frampå kvällen och hela området blir en stor gatufest. Roligt, folkligt och trevligt. I alla fall för en kväll för att känna på atmosfären. Ett väldigt bra boende till bra pris här är Lisbon short stay apartments. Grymt snygga rum med modern design och mitt i området. Nära till allt.

När man tröttnar på festande ungdomar och engelska svensexegäng så är det en bra idé att göra som de flesta Lissabonbor som mest har lämnat Barrio Alto till turisterna på sommaren och istället roar sig i Principe Real eller nere i hamnen runt Cais do Sodre. Principe Real är området ännu ett snäpp över Barrio Alto, på krönet av kullen och centrerat runt gatan med samma namn. Här ligger flera utmärkta ställen så som A Cevicheria, som är både en utmärkt restaurang och bar med peruansk inriktning. Barens bästa läge är, givetvis, ute på gatan där man med fördel står och dricker sin Pisco sour med de andra coola gästerna.
På samma gata finns den roliga och udda baren A Chinese pavilion och restaurangen The Decadente, som är en lite mer nattklubb och cool, modernare bar. Mitt i området ligger det väldigt bra hotellet Pensao Londres, som förutom läget är väldigt prisvärt. Utsikten över Baixa och Alfama är otrolig.

Lissabon - bläckfisk på Petiscos no Barrio i Barrio Alto

Är man ute efter vegetarisk mat så ligger Restaurante Terra precis på gränsen mellan Principe Real och Barrio Alto. De har bra mat och en härlig uteservering.

Om man fortsätter över kullen och ner i staden igen så hamnar man snart på Avenida da Liberdade som är Lissabons lyxgata nummer 1. Här är det svindyra designbutiker och finkrogar och man kan givetvis äta bra här men då det inte är min typ av område så spenderade jag inte någon tid här och kan därför inte skriva mer om det.

Bakom Av. Da Liberdade däremot ligger ett riktigt trevligt område som heter Pena. Här är det små caféer, ännu mindre restauranger och massor av hål-i-väggen-barer. Inte mycket turister men alltid mycket folk i rörelse och här spenderade vi avslutningen på flera kvällar. En av våra favoritbarer blev Leitaria Anunciada, en restaurang av den gamla sorten med lysrör i taket, spartansk inredning och lokala rätter handskrivna på lappar i fönstret. Servicen var alltid trevlig och att sitta på uteserveringen på hörnet och dricka några glas Vinho Verde i sommarnatten kommer jag att fantisera länge om
(Vinho Verde är ett speciellt vitt vin som bara finns i Portugal. Lite svagare och mer spritsigt än vanligt vitt vin)

Lissabon - Vinho verde på Leitaria Anunciada

Mitt emot Leitaria Anunciada ligger stjärnkrogen Solar dos Presuntos. Här rullar lyxbilarna in på kvällarna och vid första anblick kan man tro att det är ett ställe som bara är för fotbollsproffs och tv-kändisar, men eftersom det är Portugal vi pratar om så är priserna för en svensk otroligt bra och en middag på Solar dos Presuntos kostar knappt mer än vilken mellankrog som helst i Stockholm eller Göteborg, så har du möjligheten - boka ett bord här och skäm bort dig lite.

Andra ställen som är värda att nämna är Roneria Lisboa, en liten, liten rom-bar på R. Sao Jose. Massor av skojig rom att prova, både i ren och utblandad form i drinkar. Allt till låga priser.

Nästan mittemot ligger Ze Varunca. en restaurang som inte ser mycket ut för världen men som serverar god och billig mat från regionen Alentejo, söder om Lissabon.

Om man är intresserad av att bo i det här området rekommenderar jag att hyra den här lägenheten av Hugo och Rita på airbnb så som vi gjorde. Vi reser ju mycket och hyr ofta men det är sällan värdarna är så här bra som Hugo och Rita var. De hjälpte oss med allt vi behövde, kylen hade han fyllt med frukostmat eftersom vi kom såpass sent till Lissabon. De hade massor av tips på var man kunde gå och äta om man ville uppleva något lite mer personligt och vad man kunde göra om man som vi reser med barn. Hugo hjälpte oss även flera dagar efter att vi hade lämnat Lissabon när vi behövde lite hjälp att boka taxi i Cascais. Rekommenderas varmt!

Lissabon - uteplatsen på Hugos lägenhet i Pena

Om man går R. Sao Jose ner mot vattnet så övergår den snart i en gågata med massor av restauranger av varierande kvalitet och här är det väldigt bra stämning på kvällen. Men om man fortsätter lite till så kommer man snart till ett litet torg som mynnar ut i det betydligt större torget Praca Dom Pedro IV som markerar början på Baixa. om man istället svänger vänster på det första torget så hamnar man i det som övergår i den gamla stadsdelen Alfama. Här är det gamla kyrkor, lite mindre polerat men lika charmigt, om inte mer.

Ett restaurangtips som ofta förekommer i Lissabonguider är Cantinho do Aziz. En restaurang med influenser från Moçambique med massor av roliga rätter, flera ganska spicy. Här sitter man utomhus i gränden, på plaststolar, och äter och dricker gott och billigt.

Lissabon - Cantinho do Aziz

Nere i själva Alfama hittade vi flera favoriter. Dels var det caféet/restaurangen Pois som också finns med i många guideböcker men som trots mängden turister levererar både utmärkt mat och bra service. Ett bra ställe att sitta en liten stund och ta igen sig efter allt promenerande. På hörnet 50 meter innan Pois, ligger Esperanca Se, en italiensk restaurang med en väldigt mysig uteservering längs med muren till katedralen. Följer man gatan lite till så ligger det flera ställen på vänster sida med utsikt över floden och uteserveringar under träden.

IMG_2594

I Alfama ligger ett av Lissabons bästa boenden: Apartment 11 steps. Underbart läge i den gamla delen av Lissabon, vänliga ägare som ser till att man har allt man behöver och ett bra pris gör det till ett utmärkt val.

Ett område som håller på och rustas upp och som har blivit lite av centrum för det lite mer trendiga nöjeslivet är det gamla hamnområdet nere vid Cais do Sodre. Här byggs och renoveras det för fullt och restaurangerna och barerna som har börjat dyka upp påminner mycket om de lite mer hipsteraktiga ställena som finns i Berlin och London där man använder industrilokaler eller lager till att skapa en mer unik miljö.Booking.com

Direkt i anslutning till tunnelbanehållplatsen Cais do Sodre ligger Mercado da Ribeira. En stor saluhall där den största ytan inomhus har tagits över av tidningen Timeout. Timeout har själva valt ut vad de anser är Lissabon och Portugals coolaste och bästa barer och restauranger och låtit alla få en liten lokal runt de många långborden i lokalens mitt. Här kan man gå och köpa rätter från alla olika och sedan äta dessa tillsammans med en öl eller drink från någon av barerna i rummet. Otroligt bra mat och smaker från alla möjliga regioner i Portugal. Att det dessutom är låga priser har gjort att det är väldigt populärt och strax efter lunch börjar stället fyllas och sen är det folkligt och festligt långt in på småtimmarna. Ett måste om man är intresserad av mat och besöker Lissabon.

Lissabon - Mercado da Ribeira

Vill man ha lite strandhäng kan man med fördel göra som vi gjorde och lägga några nätter i någon av badorterna väster om Lissabon. Om man byter från tunnelbana till tåg vid Cais do Sodre så tar det bara 40 minuter till Cascais som är det mest populära resmålet. En jättemysig liten stad med fantastiska stränder och massor av bra restauranger och barer.
Här är lite fler bilder från Lissabon!


HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com