Judiskt i Berlin (och lite annat)

Ännu en helg i Berlin är "avklarad" och denna gång hade jag och min fru med oss ett annat par där den ena aldrig hade varit i Berlin tidigare. Vi valde att inte åka fram och tillbaka mellan olika turistattraktioner utan istället till ringa tiden med att njuta av det Berlin som vi älskar.

Eftersom vi var 2 par så passade vi på att hyra en stor lägenhet på Winsstraße via booking. För en fredag-söndag fick vi betala 2750kr (totalt) för tre rum och kök. Det var en utomordentligt bra lägenhet och det kändes som ett fantastiskt boende för pengarna. Notera att de olika lägenhetsalternativen ligger på olika adresser - vi valde alltså sviten på Winsstraße.

Winsstraße ligger mitt i Prenzlauer Berg och vi hade alla våra gamla favoriter inom några minuters promenadavstånd. Vi startade med en långlunch på Kollberg35 - där jag givetvis passade på att äta lite ekologisk sparris så här i sparristider (Sparrgelzeit är stort i Tyskland).

Sparris - Kollberg35

Sparris - Kollberg35

En ny upptäckt var den trevliga baren Tomsky som låg mittemot lägenheten. Billig och lite sunkig så kändes den så mycket bättre än alla de dyrare hipsterbarerna som slänger pengar på inredningsarkitekter för att få till den sunkiga känslan på konstgjord väg.

Några långbord utanför, billig öl och bra stämning långt in på natten. En annan riktigt bra bar är Zu Mir oder Zu Dir på Lychener Straße. Goda drinkar, bra DJs och skön stämning. väldigt populärt efter midnatt.

Zu Mir oder Zu Dir

Zu Mir oder Zu Dir

Runt hörnet, på Marienburger Straße, så ligger en väldigt populär vinbar som heter Sorsi e Morsi. Väldigt trevlig service som hade ett väldigt personligt och o-snobbigt sätt. Massor av olika vin och smårätter serveras - ibland får man en alternativ servering än det man beställt, för att personalen tycker man ska smaka annat, men det verkar vara en egenhet alla stammisar är helt okej med.

Nere i korsningen Rykerstraße/Knaackstraße så ligger det flera ställen runt den t-formade korsningen. Den hetaste restaurangen är Umami, som serverar koreansk-asiatisk fusion. På andra sidan ligger de ryska ställena Pasternak och Gagarin. Alla har stora uteserveringar.

Gefillte Fisch - Masel Topf

Gefillte Fisch - Masel Topf

 

De som äger dessa har även öppnat ett ställe som heter Masel Topf brevid Umami som serverar Judisk mat. Det är en blandning av rysk, östeuropeisk och mellanösternmat där de flesta rätterna var helt nya även för en foodie som jag. Skojigt koncept och god mat med utmärkt service till bra pris - perfekt om du vill testa något ovanligt!

I en tidigare post så rekommenderade jag An Nam men den här gången så blev jag besviken. Utmärkta vår-, och sommarrullar men bara okej huvudrätter och dessutom förvirrad service gör att jag inte riktigt kan ge 2 tummar upp. Förhoppningsvis var det en enskilt dålig kväll.

Den andra vietnamesen jag åt på och som tidigare skrivits om är District Mot på Mulackstraße. Här var maten utmärkt - testa burgaren - och smakerna satt där de skulle.

District Mot

District Mot

Nu blir det nog paus från Berlin ett litet tag - inte på grund av att jag tröttnat utan mest för att det finns så mycket annat att se i världen!

Karta

Bildspel

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com