Old Blue Last - nattröj

London: Shoreditch

Om du vill vara lite coolare, lite mer urban och världsvan än dina grannar och bo och tillbringa tid i London där det händer så är Shoreditch ett perfekt val. Jag har skrivit denna guide med mina tips på vad jag tycker är de bästa restaurangerna och barerna i Shoreditch och dessutom en del annat roligt man kan göra där.

Längst ner i Posten finns en karta med alla ställen utmärkta och även ett stort bildgalleri där du kan se mer.

För att läsa mer om östra London så har jag skrivit om Whitechapel här och Spitalfields.

Shoreditch - Den perfekta stadsdelen i London

Att tillbringa en långhelg i London är det många som gör. De flesta hamnar i stadens västra delar som Marleybone, Mayfair, Kensington eller Soho.

Här finns mycket av det vi förknippar med London så som barer, teatrar och restauranger. Det är först om man höjer blicken lite eller börjar fundera, som man kanske inser att alla andra på restaurangen eller caféet också verkar vara turister. Det är guideböcker och ryggsäckar och barnfamiljer i matchande fleece-tröjor.

I Shoreditch är det lite annorlunda. Här är det blandningen som ger atmosfär. Blandningen av unga, trendiga och kreativa personer med egensinniga hippies och original som tycker att personlig frihet är det viktigaste i livet. Det påminner ibland om Berlin, ibland om San Francisco, men oftast bara om det bubblande och coola London som jag alltid läst och hört om.

Sjaskiga engelska pubar delar gata med coola drinkbarer där man måste boka bord och peruanska restauranger där musiken och tar sig ut över trottoaren.

Vill någon öppna en chokladbar där en chokladkaka kostar 100kr så är det här det händer (lycka till med det btw...) och vill någon ha en svindyr affär med finska accessoarer så är det också här.

Boende i Shoreditch

London är ju en ganska dyr stad och dessutom kända för sina små och omoderna hotellrum och därför var jag väldigt glad när jag hittade Premier Inn på Old Street. Premier Inn är en kedja med hotell runt om i Storbritannien. Standarden är oväntat bra, med stora fina rum och väldigt bra priser. Jag bodde här fredag-söndag (då det dessutom var alla hjärtans-dag) och priset låg under 750 kronor per natt. Det ligger väldigt bra, nära Hoxton Square, Brick Lane och även nära till den stora tågstationen Liverpool Street Station där tåget från Stansted stannar. Kolla i priset på Booking.

Premier Inn - Old Street

Tips på bra ställen att äta i Shoreditch

Ett utmärkt ställe att starta dagarna på är på The Breakfast Club vid Hoxton Square. Detta är en del av en kedja som finns på ett flertal ställen runt om i London men det drar inte ner betyget på något sätt. Menyn innehåller några Engelska frukostar men det är främst för de stora amerikanska man kommer hit. Breakfast burritos, pannkakor med olika tillbehör, äggmenyer och smoothies samsas med kaffe och juicer. Priserna ligger runt hundralappen men man får väldigt mycket mat för pengarna - och då menar jag väldigt mycket! Stället är otroligt populärt och kommer man runt klockan 10 på en lördag eller söndag så är det ofta kö ett tiotal meter. Det går dock hyfsat snabbt att komma in men man bör känna till att det kan vara lite väntetid, speciellt om man är ett större sällskap.

The Brekky Club - Huevos Rancheros!

The Brekky Club - Huevos Rancheros!

Om man inte blir så mätt på "The Brekky Club" att man hoppar över lunchen så finns det ett flertal bra lunchställen. Ett av de enklare är Byrons Proper Burgers som också är en kedja men även de håller en bra och jämn kvalitet. Här är det, givetvis, burgare som gäller. De har ett antal standardburgare att välja med och de smakar väldigt bra och priserna är okej, speciellt med tanke på att man kan få en god öl till hamburgaren.

Ett annat ställe där man kan äta lunch är Ozone Coffe Roasters. Ozone är egentligen ett lyxigt och hipstertätt kafé, där kaffet är huvudsaken. Massor av olika bönor och bryggstilar och sitter man vid bardisken ser man allt som försiggår bakom disken. Det är även här all mat tillagas. Rätterna är klassisk diner-mat, med Eggs Benedict i olika varianter som specialitet. Ett mycket trevligt ställe att tillbringa lite tid.

När det börjar bli dags för middag så finns det massor att vilja på min min absoluta favorit är den Peruanska restaurangen Andina. Här är tempot en fredagskväll livligt och om man inte redan är på gott humör så blir man det efter en stund i den coola atmosfären där musik, dofter och skratt blandas med utmärkt serveringspersonal. Om man aldrig har ätit peruanskt förut så är det fokus på mindre rätter, där deras mest kända rätt ceviche är en perfekt öppningsrätt. Ceviche är rå fisk som har fått ligga i en syrlig, citron- och limebaserad sås under en längre tid där den "tillagas" genom en kemisk process. Det kanske låter konstigt men är jättegott - tänk sushi men syrligt och med friskare smak än sushi. Övriga smårätter är en blandning av små kötträtter, grytor och sallader. Över 50% av rätterna är vegetariska vilket kan vara bra att veta om man gillar det. Andina är väldigt populärt och om man inte har bokat bord en fredag-, eller lördagskväll så kan man få vänta i baren närmare 1 timme - men det finns värre ställen att vänta på. Baren på Andina är otroligt bra och de gör dels den peruanska specialiteten Pisco Sour som är en av mina absoluta favoritdrinkar men de gör även en massa andra drinkar, ofta med en peruansk twist.

Andina - Peruansk mat i toppklass

Andina - Peruansk mat i toppklass

London är ju en stad som är väldigt mångkulturell och så även Shoreditch. Det märks inte minst på alla olika etniska inriktningar på restaurangerna. Det finns indiskt, turkiskt och alla möjliga länder representerade. En av mina favorit-matkulturer är den koreanska och i Shoreditch finns det en jättebra restaurang som serverar detta, nämligen On the Bab på Old Street. On the Bab är ett litet ställe och det kan vara lite väntetid att få bord men det är värt det. Maten är utmärkt och priserna hyggliga och man får stora portioner.

Är man sugen på mer engelsk mat så är det väl fish & chips som gäller? Det mest populära stället är Poppie's, nere vid Spitalfield Markets/Brick Lane men även om jag tyckte det var helt okej så tycker jag att det var lite dyrt för vad man får. Ofta kö för att få bord...

Dricka i Shoreditch

Shoreditch är fullt av klassiska engelska pubar där The Owl & The Pussycat på Redchurch Street och The Ten Bells nere vid Spitalfield Markets passar bäst in i den mallen. The Ten Bells är väldigt gammal och det sägs att två av Jack the Rippers offer brukade frekventera den här baren. Ett steg upp från det klassiskt engelska är The Carpenter's Arms på Cheshire Street som drivs av två killar som har ett stort ölintresse och där öl-listan har med öl från massor av olika länder. De har även ett stort antal vin på glas.

Precis i början av Brick Lane ligger baren The Verge som är en mer modern bar med några lokala ölsorter, vin och massor av drinkar. Bra lokal med bra läge gör The Verge till ett bra stopp.

Vill man ha en krog där fokus är på happy hour och 2-för-1 drinkar så är Zigfrid von Underbelly på Hoxton Square ett bra val. Helt okej ställe på dagen, fullt party på kvällen. Kanske inte det hippaste i området men kan vara kul ändå.

På andra sidan skalan ligger de rena drinkbarerna och det finns en hel del sådana i London. I Shoreditch är det 3 ställen som sticker ut. Dels är det Happiness Forgets på Hoxton Square. Här är det bordsservering och lite lyxigt och halvhemligt med ganska höga priser. På helgerna kan det vara svårt att få bord. Ett alternativ då kan vara Callooh Callay, som i och för sig inte är mindre populärt men där de har servering i baren vilket gör att man kan få in lite fler människor. Grymma bartenders och helt okej priser på strax över hundralappen på de unika och otroligt goda drinkarna.

Callooh Calley

Callooh Calley

Det tredje stället är Nightjar men där har jag inte varit men det ska påminna om Happiness Forgets.

Vill man ut och festa på kvällen så rekommenderar jag The Old Blue Last varmt. Rockklubb med stor bar och livespelningar på övervåningen. De flesta kända engelska artister de senaste åren har spelat här och stämningen blir festlig, på gränsen till stökig framåt midnatt. Klubben (och hela byggnaden) ägs numer av musiktidningen Vice.

Handla i Shoreditch

Det finns massor av olika designbutiker i de mest oväntade inriktningar i Shoreditch, speciellt på Redchurch Street. På Brick Lane finns det massor av second hand-butiker och det finns även en stor marknad i de gamla fabrikslokalerna. Här kan man köpa kläder, smycken och andra prylar. Är man hungrig finns det även massor av etniska matstånd som serverar allt möjligt skojigt.

Jag brukar ju inte rekommendera enskilda butiker men den här gången gör jag ett undantag för glasögonaffären Specstacular som kan vara en av de bästa butikerna jag varit i. Specstacular som ligger på Cheshire Street som är en tvärgata till Brick Lane, säljer designbågar, både solglasögon och vanliga, de flesta av de coolaste och trendigaste märkena finns här. De har även ett stort fokus på retro-, och vintagemodeller vilket gör det till en skojig butik att spendera tid i. Det som verkligen gör att Specstacular skiljer sig från mängden är dock servicen. Otroligt trevlig och tillmötesgående service utan att vara pushig - något som kan vara extra jobbigt när man letar glasögon. De är lyhörda för vad man önskar och vad man inte gillar med en modell och kommer med förslag på alternativ. Specstacular är helt enkelt en riktigt bra affär och med ett bemötande som man önskar att väldigt många fler kunde ta efter - Letar du glasögon och är i London så är det hit du ska gå.

Hittar du inga lediga rum på Premier Inn som jag skrev om ovan så kan du ju alltid leta på Booking för de bästa priserna på hotellrum.

Karta

Bildgalleri

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com