Berlin: Lavanderia Vecchia

Berlin: Lavanderia Vecchia - matfest

Helgen innan jul (2014) så var jag och min fru ännu en gång i Berlin. Denna gång utan barn.

Målet med resan var att äta, dricka och shoppa oss runt den Tyska huvudstaden utan att behöva arrangera dagarna som man ju blir tvungen till när små barn är med.

Ett av de viktigaste inslagen i detta var lördagsbokningen på Lavanderia Vecchia (som jag skrivit om här förut). Detta var deras sista servering innan julledigheten och deras koncept med en låst 13 rättersmeny kändes väldigt spännande. Menyerna ändras från vecka till vecka, varannan vecka fisk och varannan vecka kött som secondi (huvudrätt) och denna vecka var det fisk-vecka.

Berlin: Lavanderia Vecchia - menyn

Berlin: Lavanderia Vecchia - menyn

Lavanderia Vecchia ligger nere i Neukölln som ju har tagit täten när det gäller att vara Berlins coolaste område och området kryllar av koncept-restauranger, barer och cafeer.

Lavanderia Vecchia har även fördelen att ligga 50 meter från tunnelbanestationen Boddinstraße vilket gör den ett perfekt startmål i Neukölln. Dessutom passade det oss extremt bra då samma tunnelbana (U8) gick hela vägen till vårt hotell Ibis Style Mitte på Rosenthaler Platz!

Restaurangen har bara en sittning, som startar 19.30, och efter att man har gått igenom de 2 innergårdarna och hittat den lite undanskymda lokalen så börjar det ganska omgående.

Man sitter i den ganska ljusa lokalen, där de vita väggarna och den ljusa tvätten som hänger på linor mellan borden både skapar en väldigt trevlig och avslappnad atmosfär och dessutom hjälper till att hålla borden lite privata.

Berlin: Lavanderia Vecchia - lokalen

Berlin: Lavanderia Vecchia - lokalen

Köket är öppet och man kan se kocken med personal jobba på och man inser vilket magnifikt jobb han gör när han serverar rätt efter rätt. För undan går det.

De 10(!) förrätterna kommer ut strax efter varandra och portionerna är hyfsat stora, vilket gör att alla får möjlighet att smaka både en och två tuggor. Storleken på några av de godaste rätterna hade man kanske önskat större just när de står på bordet men eftersom det är så otroligt mycket mat så är det väldigt väl avvägt.

Förrätterna spänner över stora smakområden och regioner. Från klassiska rätter såsom Bruschetta och Vitello Tonnato till mer obskyra rätter som Bietola och Caprino. Alla rätter passar inte allas smaklökar men att Lavanderia Vecchia inte bara stryker medhårs är bara bra tycker jag. Dessutom får man chansen att prova något man kanske annars inte beställt.

Berlin: Lavanderia Vecchia - Caprino

Berlin: Lavanderia Vecchia - Caprino

Efter förrätterna är det paus på ungefär en timme. Då passar kocken, köks-, och serveringspersonalen på att äta vid ett eget bord i lokalen. Denna paus kanske låter dum men den var en mycket passande paus där man fick möjlighet att stanna upp, prata om maten, dricka lite mer vin och dessutom umgås utan att stressa.

Efter pausen var det dags för primi-rätten, oftast pasta eller risotto och oftast med lite andra smaker än det som serveras på turistmenyerna i Rom.

Efter ännu en liten, kortare paus så kommer secondi-rätten, som i vårt fall var torskrygg på en bädd av röda linser och tomatsås. Mycket gott och alldeles lagom som avslutning, även om min fru nästan inte orkade äta upp.

Till efterätt var det semifreddo med frukt och efter det får man ta en kaffe och avec i baren.

På det hela taget en utmärkt upplevelse. Jag och min fru gillade inte alla förrätter lika mycket, vilket givetvis beror på smak, men överlag var kvaliteten och smakerna riktigt, riktigt bra och sammantaget så var konceptet, med lokal, sätt att servera maten, menyn, stämningen och maten en av de bästa och trevligaste restaurangupplevelser jag hade under 2014. Det enda lilla minus jag hittade var att presentationen av förrätterna var lite haltande - när man får så mycket olika rätter vill man gärna veta vilken som är vilken och även vad de innehåller.

Priset för en helkväll på Lavanderia Vecchia är 58 Euro per person och då ingår vatten, 1/2 flaska vin och kaffe med avec, förutom de 10 förrätterna, 1 primi, 1 secondi och 1 dolci.

Jag anser att Lavanderia Vecchia är en given upplevelse om man är matintresserad och eller vill ha en mycket trevlig restaurangkväll innan man irrar vidare i Berlinnatten.

Vi rundade av med några superstarka drinkar och fest på Neue Odessa Bar på Torstraße - en grymt trevlig bar!

Läs mina övriga inlägg om Berlin

Berlin: Lavanderia Vecchia - Tartara di Tonno

Berlin: Lavanderia Vecchia - Tartara di Tonno

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com