Framför Sandas lägenhet med centrum rakt fram. Lumbarda: Kroatien

Kroatien: Lumbarda

Längst ut på Korculas sydöstra spets ligger den lilla badorten Lumbarda. Sin storlek till trots så är det en väldigt populär semesterort då byn faktiskt har 3 stycken underbara sandstränder - något som är väldigt ovanligt i Kroatien som mestadels har stenstränder. Att byn dessutom har en fin liten marina och bara ligger 7 kilometer från öns "huvudstad" Korcula gör att den är en väldigt populär dagstripp. Lumbarda är ett otroligt bra resmål för en barnfamilj - lugnt, med fantastiska stränder och flera utflyktsmöjligheter.

Just att den är en populär dagsutflykt är positivt för den som väljer att bo i Lumbarda eftersom det inte finns några stora hotell-komplex som dödar charmen som finns i denna lilla fiskeby.

Jag och min familj bodde i byn i cirka 4 veckor under slutet av högsäsongen, närmare bestämt september. September är i mitt tycke en perfekt period att åka hit. Vattnet är fortfarande varmt, runt 24-25 grader och i luften är det sol och 28-32, vilket gör det mer än tillräckligt varmt för en badsemester men utan den där extrema värmen som är i regionen i juli-augusti. Det är även lite lugnare på restaurangerna och på stränderna vilket är skönt, speciellt om man åker med barn.

Det finns ett stort foto-galleri i slutet av denna post för er som vill se mer hur vackert det är här. Flera av bilderna är från Lumbarda beach apartments som jag kan rekommendera om ni besöker Lumbarda! Det finns även en stor karta med alla saker som nämns i texten utsatta.

Vill ni läsa mer om Korcula och om Split så kan ni göra det här.

Framför Sandas lägenhet med centrum rakt fram. Lumbarda: Kroatien

Framför Sandas lägenhet med centrum rakt fram. Lumbarda: Kroatien

De olika stränderna

Den största anledningen till att folk reser till Lumbarda är stränderna och då främst de 2 stora långgrunda sandstränderna Bilin Zal och Vela Przina som ligger på var sin sida av den yttre spetsen i sydöst. De är båda otroligt bra för barnfamiljer då de är långgrunda och vattnet är rent och fint med sandbotten. Det är bara 200 meter mellan dem och de har båda en strandservering som är okej. Vela Przina har också en beachvolleyplan. Fördelen med att de ligger så nära är att man kan välja strand beroende på vinden. Om man kommer med bussen till torget i Lumbarda så kan man även välja att gå vänster direkt, längs med hamnen mot marinan. Då kommer först den lilla stenstranden med sitt vattenland (uppblåsta hoppleksaker i vattnet), strandbar och kayak-, surfing-, och jetski-uthyrning. Fortsätter ni lite till så viker vägen av höger och efter 200 meter ungefär så kommer stranden Tatinja Beach, med restaurangerna Konoba Ferral och Pizzeria Torkul, samt hotellet Lumbarda Beach Apartments. Detta var vår favoritstrand och den är väldigt bra om man har barn. Efter Ferral så kommer det en vågbrytare som har en liten trappsats och på andra sidan finns en anlagd gångväg som tar er bort till Bilin Zal. Vyerna här är helt fantastiska.

Stranden Vela Przina. Lumbarda: Kroatien

Stranden Vela Przina. Lumbarda: Kroatien

Vin och vingårdar

Vin är lite intressant om man är i Lumbarda. De har ett alldeles eget vin som heter Grk (betyder grek och kommer från att grekerna var de första att flytta till ön). Det är ett vitt vin som smakar väldigt mycket frukt, på ett lite annat sätt än man kanska är van vid, och mycket mineral. Det är ett vin som kräver lite träning för att kanske uppskattas till 100% men eftersom det bara görs cirka 30 000 flaskor årligen, varav så gott som allt går till restauranger och barer i Dalmatien/Kroatien så är det ett mycket exklusivt vin. Det finns ett antal små producenter i och runt Lumbarda och man kan gå upp till dem och provsmaka och köpa med sig några flaskor för någon hundralapp. De flesta gårdarna gör också lokala röda varianter som inte heller finns i Sverige som kan vara roliga att testa. Tyvärr verkar de flesta av vingårdarna inte riktigt ha blivit så vana vid turister ännu för även om man kan titta in och provsmaka så är servicen och det övriga utbudet (på vingårdarna) inte så omfattande som i alla fall jag önskar...

Taget från en vingård mot Lumbarda by: Kroatien

Taget från en vingård mot Lumbarda by: Kroatien

Boende

I Lumbarda verkar varje hus vara för uthyrning och man kan ringa på och fråga om att få hyra. Under högsäsong kan det vara ganska fullt och då höjer de flesta priserna. Vi var ju här i 4 veckor och hyrde en lägenhet i början av stan, snett ovanför konoba Dusica, med en stor terrass. Här satt vi på kvällarna och grillade och tittade på utsikten mot den lugna hamnen. Läget var bra, inte mitt i centrum men då avstånden är så små så spelar det ingen roll. Lägenheten var enkel men väl utrustad med kök och grill. Allt var jätterent och dessutom var vår värd, Sanda, fantastiskt gästfri och trevlig. Hon är väldigt mån om att hjälpa till att ge sina gäster en bra semester och hennes tips och information är utmärkt.

Middag på terrassen i Lumbarda: Kroatien

Middag på terrassen i Lumbarda: Kroatien

Vill man bo på hotell så finns det egentligen 2 olika hotell att välja på, Borik och Lumbarda Beach Apartments. Borik ligger ju hur bra som helst mitt i centrum och ser imponerande ut från vägen men jag har bara hört negativt om det. Allt kostar extra (handduk till poolen kostar extra wtf!), frukosten är dålig och rummen dåligt omhändertagna.

Lumbarada Beach Apartments ligger också fantastiskt vid stranden mellan Konoba Ferrall och Pizzeria Torkul. Alla rum har balkong eller terrass mot havet som ligger,några meter nedanför. Gatan är en återvändsgata och det är lugnt på kvällarna och samtidigt bara 150m till strandbaren. Här bodde mina svärföräldrar den veckande hälsade på oss och de var så nöjda att de redan har bokat in en ny vecka nästa år. Att sitta här på balkongen på förmiddagen eller kvällen och se ut över vattnet mot Orebic på andra sidan eller upp mot kullen ovanför där kyrktornet syns ovanför takåsarna är verkligen något extra.

De boende vi hade kostade då (aug-sep 2014) 2600 kronor per vecka, det finns lägenheter i alla prisklasser men de flesta ligger på 4000 kronor för en vecka vilket tillsammans med den utmärkta värden Sanda och den stora terrassen gör vår lägenhet till ett riktigt fynd.

Hotellen kostar under samma perion runt 5000 kronor per vecka. Se alla hotell här!

Äta

Det finns ett 10-tal restauranger i Lumbarda och de flesta har samma inriktning, det vill säga grillade fisk-, och kötträtter. Jag önskar att jag kunde säga att maten var fantastisk på alla dessa restauranger men tyvärr var nivån på maten inte mer än okej. Bristen på finess och variation gjorde oss besvikna mer än en gång. Det finns dock några ställen som dock höjer sig lite över de andra och de är:

Konoba Fjaka

Konoba Fjaka: Lumbarda, Kroatien

Konoba Fjaka: Lumbarda, Kroatien

På höger sida precis när man kommer in till centrum av stan - det vill säga cirka 50 meter från busshållplatsen/torget, så ligger Konoba Fjaka. Med en stor uteplats med utsikt mot hamnen och en ganska stor öppen restaurangdel under tak skiljer den sig inte nämnvärt från de övriga restaurangerna som ligger här i hamnen. Men när man har satt sig och börjar granska detaljerna och menyn så ser man att det faktiskt finns lite skillnader. Fjaka har en mer modern inredning och menyn har ett litet annat urval än de flesta andra restaurangerna, bland annat har de delat upp olika fisktyper på olika rätter och de kör även lite mer plockmat som förrätter. Maten är också bättre än genomsnittet och det känns som att kocken har förstått att olika råvaror passar ihop med olika tillbehör och smaker. Här kan man definititvt få sig en trevlig och mysig middag i sommarnatten.

Pizzeria Poladin

Precis vid ingången till Hotell Borik så ligger det en pizzeria på höger sida med en stor terrass. Detta var ett av de ställen där vi åt lunch flest gånger under våra 4 veckor. Goda pizzor med tunn botten och god ost. Alla pizzor går att få i 3 olika storlekar, vilket är bra om man är en familj som är ute och äter, och priserna är låga. Mycket bra lunchrestaurang.

Bistro Maestral

Antagligen Lumbardas största restaurang som ligger precis vid torget. Maten är inget att skriva hem om men de har en stor bar där man kan få en kall öl eller en drink. Det som ger Maestral några extra plus i kanten är dels att de har ett väldigt generöst wifi som funkar även på bänkarna längs med vattnet och har man en gång fått lösenordet så verkar det inte bytas speciellt ofta (hände aldrig på våra 4 veckor). En annan sak som ger ett plus är att de låter en sitta på uteserveringen under Fishermans Market-Festerna som är på fredagar, även om man inte dricker något (många säljer vin på marknaden som man kan ta med). På dessa fester är hela torget, den lilla stranden i hamnen och Maestral helt knökfulla med folk.

Strandbaren vid stenstranden Prvi Zal (vid marinan)

Strandbaren: Lumbarda, Kroatien

Strandbaren: Lumbarda, Kroatien

Efter Maestral så har man marinan på vänster sida och på andra sidan hamnen ser du Konoba Dusica. I slutet av marinan, precis innan vägen svänger höger mot nästa badstrand så ligger "strandbaren". Stranden i fråga är ett tillägg till vågbrytaren som skyddar marinan och är en anlagd stenstrand. Badet här är bra men blir djupt ganska snabbt men det är inget problem. I anslutning till stranden finns det kayak-, och vindsurfingsuthyrning och dessutom ett litet äventyrs-vattenland. I marinan kan man även hyra jetski.

Stranden domineras av strandbaren som är två träbyggnader med bord och stolar under tak och flera bänkar och stolsgrupper under en form av egenbyggda solparasoller på stranden. Här är det inte maten utan ölen och drinkarna som står i fokus och det är mycket folk och bra stämning långt in på kvällen. Flera kvällar i veckan är det livemusik här.

Konoba Ferral

Mellan stenstranden i centrum och den stora sandstranden på norra sidan, Bilin Zal, så ligger en lite mindre sandstrand som heter Tatinja Beach. Med sitt läge så borde stranden vara smockfull på dagarna men som tur är så är det oftast behagligt sparsamt med folk. Här är det lika långgrunt som på Bilin Zal och det finns 2 bra restauranger varav Ferral är den som ligger längst bort. Maten är liknande det som serveras på alla andra restauranger men deras grillrätter håller bra klass och sitter man på uteserveringen som går ut över vattnet så kan man se fiskarna simma förbi under trädäcket. En stor öl eller ett glas vitt Grk-vin här när man tar en långlunch medan man kan låta sina saker ligga kvar inom synhåll på stranden är faktiskt inget annat än fantastiskt. Precis framför stranden ligger Lumbardas bästa hotell Lumbarda Beach Apartments, där lägenheterna har balkonger eller terrasser ut mot vattnet som bara är 5 meter bort.

Pizzeria Torkul

Pizzeria Torkul: Lumbarda, Kroatien

Pizzeria Torkul: Lumbarda, Kroatien

När man kommer till den lilla sandstranden så är det första man kommer till Pizzeria Torkul som ligger några meter upp på högersidan där det är en stor stenterrass och och några bänkar på gräsmattan där man kan få en bra pizza. Det är inte lika bra som Pizzerian Poladin i Centrum (vilket bara är 300 meter bort) men som lunch passar det utmärkt. PIzzorna finns i 2 olika storlekar och priserna är bra.

Konoba Dusica

Konoba Dusica ligger precis vid infarten till Lumbarda, till vänster om kyrkan vid den första bukten. Det är egentligen ingenting speciellt med restaurangen till vardags - de serverar ungefär samma mat som alla de andra - men 3 dagar i veckan så grillar de hela lamm och grisar ute på piren och det tycker jag kan vara värt ett besök. Köttet sätts på grillen tidigt på dagen och står sedan och grillas ända till sjutiden på kvällen då restaurangen öppnar.

Konoba More

Från Konoba More mot stenstranden. Lumbarda: Kroatien

Från Konoba More mot stenstranden. Lumbarda: Kroatien

Konoba More är ett underligt ställe. Det ligger strax efter Dusica, på vänster sida på väg in mot torget och mot gatan kan man knappt ana att det är en restaurang där. Men går man ner för trappan på sidan så hamnar man på den finaste av Lumbardas uteserveringar - och då har ändå Lumbarda väldigt många fantastiska verandor och utsikter. Trädäcket går ut precis över vattenytan och man kan se massor av fisk simma förbi precis bredvid borden. Ett otroligt romantiskt ställe att tillbringa en kväll. More har också en lite dyrare meny än genomsnittet och känslan när man sätter sig till bords är att det kommer bli något extra - tyvärr lever man inte upp till sin ambitionsnivå. Maten är okej, men inget som gör att man borde betala mer än på de andra restaurangerna. Fiskrätterna som är deras specialitet har alla samma tillbehör som dessutom är dåligt komponerade och alldeles för oljiga och fisken i sig är inget som sticker ut.

Utsikt från Lumbarda beach apartments: Lumbarda, Kroatien

Utsikt från Lumbarda beach apartments: Lumbarda, Kroatien

Karta

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com