Split: Hamnen

Kroatien: Split och Korcula

Kroatien är ett av de hetaste semestermålen just nu och har varit det så de senaste åren och det är lätt att se skälen till detta. Sol, fantastisk natur och bad med underbart klart vatten. Massor av öar att besöka och pittoreska små medelhavsstäder. Nu är ju till och med julkalendern 2014 i Kroatien - på ön Brac närmare bestämt.

Jag har nu under 2014 spenderat  fyra veckor i Kroatiens södra del, den del som ligger mellan Split och Dubrovnik, och den mesta av tiden var vi på den lilla populära ön Korcula men vi han också med 3 besök i Split. Här kommer jag att skriva om mina upplevelser, erfarenheter och rekommendationer för dessa ställen, givetvis med tonvikt på Korcula och den lilla staden Lumbarda.

Förhoppningsvis får ni som läser detta lite mer inspiration och ska ni till Lumbarda så hoppas jag att min lite större guide för just den här fina bad-, och fiskebyn som ni hittar här ger er massor av information. Vi stannade i Lumbarda i 4 veckor och hann verkligen komma byn in på skinnet.

Korcula: Gamla stan

Korcula: Gamla stan

Split

Split har länge legat i Dubrovniks skugga och de flesta som har kommit hit genom åren har oftast använt staden som en transitplats, en stad man sover en natt i innan man reser vidare. Från Split går båtar till öarna utanför staden. Brac, Hvar, Mljet och Korcula är de största och mest kända och det är väldigt populärt att åka på en segelvecka med start i Split.

Split: Hamnen

Split: Hamnen

De senaste åren har stadens egna turism växt rejält och det är inte så konstigt. En jättefin antik stadskärna, med ett stort palatsområde mitt i staden med butiker, restauranger och hotell. Precis framför palatset ligger den fina hamnpromenaden med uteserveringar längs med den stora gågatan, inne i gränderna dyker små torg med barer och restauranger upp från ingenstans. På var sin sida om hamnen ligger det fina stränder, där Bačvice ligger 5 minuter från färjeterminalen och dessutom är en av få sandstränder.

Split: Bačvice

Split: Bačvice

På hanmpromenaden och i palatsområdet finns massor av hotel och många av dem är jättebra men den stora mängden turister i stan har gjort att priserna har stigit ganska mycket de senaste åren. Mitt tips är att istället bo i området mellan stranden (Bačvice) och palatsområdet. Här är husen lägre och äldre och charmen och känslan av att vara bland lokalbefolkningen flera gånger högre än i turistcentrum. Att priserna dessutom är väldigt mycket lägre här är bara ett plus.

Vi valde att bo på Apartments Bašić, som kan vara ett av de bästa ställena vi har bott på i år. Billigt, superrent och fräscha lägenheter och väldigt bra service. När man går eller åker in på den lilla gatan, och lämnar huvudgatan med all sin trafik, och ser gubbarna sitta på de små krogarna mellan de gamla husen då känns det som att man är någon helt annanstans. Vi bodde både i den lilla lägenheten och den var perfekt för 2 vuxna och en bebis med stort kök och en liten uteplats utanför dörren. Den andra lägenheten har 3 rum och kök med totalt 5 sängar plus en bäddsoffa i köket. Här är uteplatsen uppe på trappavsatsen och man ser kryssningsbåtarna ovanför takkrönet på huset framför. Centralt, rent, charmigt och billigt - jag kan inte nog rekommendera detta boende - Apartments Bašić.

När man ska gå ut och äta i Split så finns det hur mycket som helst att välja mellan och jag har inte hunnit testa alls så mycket som jag skulle ha velat men jag har följande rekommendationer. Längs hamnpromenaden så är det övervägande turistfällor. Visst kan det vara lockande att sätta sig här mitt i smeten men ät någon annanstans och ta sen en drink här om det är stämningen ni vill åt.

Split: Grönsaksmarknaden

Split: Grönsaksmarknaden

Precis bredvid Apartments Bašić så ligger det en oväntat (den ser inte så speciell ut) bra restaurang som heter Bistro Toc. De har både inne-, och uteservering och serverar både kroatisk mat och Tex-mex. Den får även väldigt bra betyg på restaurangsidor så det är ofta väldigt mycket folk här.

Men edt är 2 andra ställen som verkligen sticker ut. Paradox och Paradigma. Paradox är en vinbar som bara har kallskuret och ostar, men dels är urvalet av dessa väldigt bra, speciellt ostarna som kommer med olika marmelad och passar bra till de olika vinerna. Vinerna är nästan uteslutande från Kroatien och servitörerna berättar kunnigt och stolt över de olika sorterna man har valt. Väldigt bra service och ett extra plus för deras uteservering som ligger på andra sidan hamnen från färjeterminalen vilket gör att man kan sitta och se Splits vanliga invånare umgås på kvällarna. Paradigma är en systerrestaurang till Paradox och här är fokus mer på maten än på vinerna - även om de har en minst lika bra vinlista här. En av få restauranger som håler hög internationell klass i Split - annars är det mest grillat och pommes frites. Båda ställena ser lyxiga ut och de är i och för sig lite dyrare än en vanlig konoba restaurang men med svenska mått är det fortfarande väldigt prisvärt.

Split: Vinbar Paradox

Split: Vinbar Paradox

Korcula - både stad och ö.

Utanför Split ligger öarna på rad och några av dem har länge varit bland Kroatiens mest kända turistmål. Närmast Split ligger ön Brac och utanför den ligger Hvar. Tempot är högre och turisterna fler på dessa öar och båtresorna relativt korta från Split vilket gör öarna väldigt lättillgängliga. När vi valde bland alla öar att bo på så kände vi att vi inte ville ha riktigt så storskalig turism och då föll valet på Korcula. Från Split tar det cirka 3 timmar med båt till "huvudstaden" på ön - som också heter Korcula - som ligger på den östra sidan av ön. Ön är långsmal, ungefär 5 mil lång, och ganska sparsamt befolkad. Det finns 3 större städer, med nämnda Korcula i öster och Blato och Vela Luka i väster. Korcula är en gammal medeltidstad där upptäcksresanden Marco Polo sägs vara född. Vackert byggd ute på en udde, innanför en stor ringmur ringlar de smala gatorna omkring och uppe på murkrönet är det fullt med restauranger. Här finns det kafeer och barer och ett mer internationellt tempo än på resten av ön. Många av restaurangerna är okej, men inget att göra en extra resa för. Längs murkrönet så är det en hel del turistfällor men samtidigt är läget oslagbart. Att sitta under pinjeträden med vattnet precis nedanför och se båtarna kryssa över till Orebic på andra sidan sundet en varm sommarkväll är väldigt mysigt.

Korcula: Gamla stan

Korcula: Gamla stan

Själva Korcula är uppdelat i gamla stan, innanför murarna, och nya Korcula, men eftersom det nya går i ungefär samma stil så är det ingen jättestor skillnad. I Korcula finns det hur många B&B och mindre lägenhetshotell - sök på booking här

De övriga städerna Blato och Vela Luka är inte så mycket att hänga i granen. Vela Luka är främst en färjehamn/industristad och här finns det inte så mycket att se. Blato är lite finare med en park i centrum och en allé med restauranger och barer men eftersom den ligger i mitten av ön på den nordvästra sidan så blir det väldigt varmt. Det som kan locka lite med Blato skulle kunna vara det faktum att den inte har speciellt mycket turister, vilket gör den till ett trevligt ställe om man vill upptäcka öns gamla karaktär.

På Korcula finns det en hel del stränder, speciellt längs med öns sydöstra långsida. Långt i fjärran ligger Italien och i de små vikarna finns lite badplatser där man får mer avskildhet än det kan vara i Lumbarda. Vår absoluta favoritstrand här är Pupnatska Luka. Den ligger ganska nära Korcula stad och det tar ca 30 minuter att köra hit. Den sista biten är 15 minuters körning på löjligt smala serpentinvägar ner till själva badviken. Här finns en restaurang precis ovanför klapperstensstranden. Det som gör just den här viken så speciell är just att den är lite krånglig att ta sig till (bil, moped eller taxi är nästan enda möjligheten), vilket gör att det inte är dunderfullt. Sen ligger den otroligt vackert med bergen som reser sig högt upp (400 meter)  precis bakom stranden. Gröna pinjeträd kantar sluttningarna och vattnet är kristallklart.

Korcula: Pupnatska Luka

Korcula: Pupnatska Luka

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com