Berlin: Hashi Izakaya

Berlin: nya restaurangtips - asiatisk fokus

Att Berlin är en av världens bästa mat-städer har jag ju skrivit om förut (läs här och här - där ni bland annat kan läsa om de andra restaurangtipsen och massa bra barer som är utsatta på kartan i slutet av detta inlägg)

Jag har varit nere i Berlin några nätter igen, den här gången med min familj, och här kommer tips och recensioner på de restauranger, barer och kaféer som vi besökte.

Min fru valde att försöka äta veganskt/vegetariskt de dagar vi var här vilket gjorde att vi oftast valde asiatiskt.

Vi bodde på Ibis Style Mitte på Rosenthaler Platz, på gränsen mellan Prenzlauer Berg och Mitte precis på den skojiga Torstraße.

Det finns även ett fotogalleri längst ner med fler bilder.

YamYam - koreanskt

Yamyam har jag skrivit om tidigare och det var den första restaurangen vi gick till när vi kom fram. Deras Bibimbab är otroligt bra, deras sallader och dumplings håller också väldigt hög nivå. Att det dessutom är ett av de trevligaste ställena att äta på, med gemensamma "långbord" ute på gatan, trevlig service och en väldigt bra prisnivå gör detta till ett måste stopp om man befinner sig i området.

Berlin: YamYam

Berlin: YamYam

District Môt - vietnamesiskt

På tvärgatan från Yamyam, Mulackstraße, så ligger en av de trendigaste restaurangerna i Berlin just nu. På District Môt har man satsat på genuin vietnamesisk mat, vilket förutom mer bekanta och "enklare" rätter så som vår-, och sommarrullar, pho och sallader så har de även rätter med kycklingfötter, grodlår och andra djurdelar som vi normalt inte ser på menyn. Väldigt bra mat, väldigt populärt, speciellt för uteplatserna som går längs med fasaden, upplyst av kulörta lyktor.

 

Berlin: District Môt

Berlin: District Môt

Saigon Green - vietnamesiskt

Även Västberlin har bra vietnamesisk mat. På Kantstraße, som börjar precis vid Berlin Zoo/Kurfürstendamm ligger de asiatiska restaurangerna tätt. Saigon green har väldigt bra rullar - både sommar-, och vårrullarna är fantastiska. De har dessutom bra dagens, 5-6 olika alternativ, och lite mer curryrätter än många andra vietnamesiska restauranger vilket är roligt om man vill variera smakerna lite. Eftersom Västberlin inte riktigt är lika trendigt som Östberlin så är det väldigt prisvärt (ironiskt nog ligger de flesta dyra finkrogar här). De flesta huvudrätterna ligger på 7-9 euro.

Berlin: Saigon green

Berlin: Saigon green

Yumcha Heroes - kinesiskt

Vill man äta dumplings runt Rosenthaler Platz, och det borde man vilja, så är Yumcha heroes ett grymt val. Massor av olika dumplings att välja mellan: ångkokta, stekta, wontonsoppa och massor av olika ingredienser. Yumcha heroes brukar ha 3 olika meny-kombinationer, oftast en wonton-soppa och ett dumplingsalternativ. Prisvärt.

Berlin: Yumcha Heroes

Berlin: Yumcha Heroes

Papalótl - mexikanskt

Prenzlauer Berg och Mitte har ju en hel del bra texmex-restauranger (Dolores, Maria Bonita) men Papatocl är mer inriktat på genuin mexikansk mat. Det betyder att man inte hittar burritos på menyn, men istället massor av andra skojigheter. Många av rätterna innehåller, för oss, obekanta chilisorter. De flesta är mer smakrika än starka och servitörerna berättar gärna mer om skillnaderna dem emellan. Förutom god mat och väldigt trevlig service så har Papatocl en väldigt bra bar om man gillar mezcal/tequila-drinkar. Glöm tequilan med hatt som ni har köpt på Stena Line, här är det riktigt fin mezcal/tequila som är grunden, ofta lagrad och tillsammans med övriga drinkingredienser får man utmärkta drinkar.

Berlin: Papalótl

Berlin: Papalótl

Kollberg 35 - internationellt

Runt Kollwitzplatz finns det massor av bra ställen. Tidigare var det här 20-åringarnas trendcentrum, men nu har människorna fått barn och blivit trendiga småbarnsföräldrar istället. Området påminner rätt bra om Söder i Stockholm eller Majorna i Göteborg. Ett ställe som är väldigt bra är Kollberg 35. En restaurang/bar som serverar bra, enklare rätter som exempelvis soppor, bookmaker-mackor och sallader, oftast med ekologiska råvaror (hela P-berg kör ekologiskt). Väldigt bra och billiga drinkar och en stor uteservering som har eftermiddagssol och perfekt utsikt över parken och lekplatsen - perfekt om man reser med småbarn som jag gör.

Kollberg 35

Kollberg 35

 

Khushi - indiskt

Lite längre ner på Kollwitzstraße så ligger den indiska restaurangen Khushi. En stor uteservering med infravärme ligger på gatan och innanför möts man av en bar och en stor serveringsdel ovanför den. Maten är god och speciellt deras lammrätter, soppor och de vegetariska alternativen sticker ut som extra bra. Som vanligt på Indiska restauranger så blir man mer än mätt. Det går även att beställa "indien-starkt" utanför menyn...

Godshot - kaffe

Som med alla hipster-stadsdelar runt om i världen så är kaffe den gemensamma nämnaren, så även i Prenzlauer Berg. Ett av de bästa kafeerna är Godshot på Immanuelkirchstraße. Här kan man få sitt kaffe i 3 olika styrkor/malningar och slå sig ner i någon av vintage-möblerna med kulturdelen av Die Welt eller liknande.

Berlin: Godshot

Berlin: Godshot

Hashi Izakaya - japanskt

En asiatisk odyssé utan en japansk restaurang skulle kännas sådär. Tur då att Hashi Izakaya finns. Riktigt japansk mat - dvs inte bara sushi - serveras i en väldigt snygg lokal med tillhörande uteservering på det lilla triangulära torget. Ofta har de en dagens som är en färdig kombination av ramen/udon/sallad/donburi med någon skojig sidorätt. Ligger ett stenkast från District Môt.

Berlin: Hashi Izakaya

Berlin: Hashi Izakaya

An Nam - vietnamesiskt

Trött på alla trendiga, hipsterhak där det ibland känns viktigare att synas än att äta? Då är An Nam på Knaackstraße stället för dig. Denna lilla, trevliga, restaurang får samsas om utrymmet på gatan med mer kända restauranger som Pasternak och Poulette (båda mycket bra) och har valt att inte försöka vara så mycket design och trend, utan mer satsat på bra mat och bra service till vettiga priser (något som kanske låter självklart men inte alltid är det). Ett tips här är att testa någon av deras fiskrätter. Här är portionerna stora...

Berlin: An Nam

Berlin: An Nam

Bar Gagarin - sprit

Precis runt hörnet från An Nam ligger baren Gagarin. Den bygger vidare på det ryska temat från systerrestaurangen Pasternak - de äger även den judiska restaurangen Masel Topf (även den utmärkt) på andra sidan Ryckerstraße. Gagarin är egentligen inget speciellt men det är just det som gör den så charmerande. Dels är det lilla torget i korsningen mot parken en väldigt trevlig plats en sommarkväll och dels växer de olika restaurangernas uteserveringar liksom ihop och folk blandas och har trevligt. Skön lite mer bohemisk stämning här på kvällarna, det är liksom ett ställe som är okej med att inte längre vara trendigast i stan.

Zeit für Brot - kaffe

Vid Rosa-Luxembourg-Platz, 50 meter från Yamyam, ligger kafeet Zeit für Brot där man kan få en god kopp kaffe eller te, surfa lite wifi och äta någon av de stora ålatsbakade bakelserna. De påminner lite om kanelbullar men större och annan form och finns i massor av olika smaker. Vill man se bagern in action så står han bakom det stora fönstret längst in i lokalen och bakar.

Utöver att vara bra restauranger, kafeer och barer så är de vänligt inställda till barn, både vakna och sovande. Min son - 11 månader när detta skrivs - var med överallt och vi mötte bara hjälpsamma och trevliga människor på alla ställen.

Området runt Kollwitzplatz är extremt barninriktat, med flera stora och inspirerande lekplatser, massor av leksaksaffärer och en allmänt skön atmosfär.

Ett verkligt supertips om man har barn är Berliner Zoo. Mer centralt beläget zoo får man leta efter, precis i kanten av Tiergarten, vid den stora knutpunkten Berliner Zoo så är det lätt att ta sig hit. Själva djurparken är väldigt komprimerad vilket gör det lätt att gå runt och se djuren. Även om jag personligen kan tycka att det är jobbigt att se vissa djur inlåsta så kan jag inte förneka att min son inte riktigt hade det problemet. Det finns 2 restauranger inne i djurparken ochnpgra mindre ölställe. Så har man lite äldre barn så kan man sätta sig en sväng på en servering medan de härjar runt i parken.

För mer boenden i Berlin kolla på Booking.com för de bästa priserna.

Karta

Obs! Notera att White trash - som jag skrivit om här - har flyttat från Mitte/Pberg till Treptow (mellan Friedrichshain och Kreuzberg).

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com