Wien:

Wien: upplev stadsdelen Neubau

Mycket i Wien kretsar runt de mest centrala delarna med alla fantastiska byggnader och fina torg. Här kommer en liten guide som riktar in sig på en av stadsdelarna som ligger precis utanför den kärnan, nämligen Neubau.

Neubau låter ju ganske inte så trevligt (betyder ju nybyggt/e på tyska) men det behöver man inte oroa sig för. Det nya är endast i jämförelse med den väldigt gamla innerstadskärnan. Här är husen också gamla, gatorna smalare, trafiken lugnare och tempot ett annat. Till fots är det bara 20 minuter från Wiens mitt, med spårvagn bara några minuter. Trots det är det en helt annan atmosfär, mer bohem eller hipster, med små butiker istället för stora kedjor och varuhus. En bra blandning av restauranger med ett varierat utbud, massor av små kafeer och barer.

Anledningen till att jag känner till området är, som så ofta förut, jakten på att att hitta ett boende som ligger bra men inte springer iväg på några tusen per natt. Jag var här i slutet av augusti 2014 och hade bil och barn med mig vilket gjorde att jag behövde att boende som hade parkering, frukost och plats för barnsäng.

Efter mycket letande föll valet på Pension Pharmador. Pharmador är lite lurigt att hitta då man måste gå/köra in på en innergård men när man väl kommer fram så är läget bra. Servicen var väldigt trevlig och de var väldigt barnkära vilket var ett plus. Rummen var lite trötta men rena och sängen var bra. Frukosten dagen efter var bättre än väntat och de hade inget emot att man tog med sig lite "reskost" vilkte var ett stort plus. Jag ska inte försköna och säga att det var ett fantastiskt boende, men det var okej och speciellt med tanke på hur dyrt det är med hotellrum i Wien mer centralt - i alla fall på en fredagkväll i slutet av augusti. Så om ni vill testa en lite mer "riktigt" Wien-stadsdel och vill resa med budget så kan jag ändå rekommendera detta pensionat/hotell utan problem.

Runt omkring hotellet finns det hur mycket som helst. Husen är 3-5 våningar och spårvagnen glider tyst förbi på vissa av gatorna. Bland de många restaurangerna finns det en som verkligen är ett måste (om man inte är vegetarian) och det är Schnitzelwirt. Inomhus är dekoren samma som när det renoverades 1972 och menyn är antagligen ifrån samma tid. Det som gäller här är schnitzel. De har inte mindre än 15 olika sorters schnitzel - även om det är oklart riktigt vad alla skillnaderna består av. Om ni äter här - vilket jag hoppas ni gör - så oroa er inte för om en schnitzel kommer att räcka, eller om ni kanske ska beställa in extra pommes frites eller så. Tar man den "lilla" Wienerschnitzeln så får man 2 stora elefantöron till köttbitar som man kan sitta med hela dagen. Det är tur att den är så himla god annars hade man nog blivit helt knäckt.

Wien: Schnitzelwirt

Wien: Schnitzelwirt a.k.a. "elefantöra"

När jag och min familj var där så blev vi sugna på vietnamesiskt på kvällen och frågade ett par hipsters (fixed gear, skägg och Ipad Air) om det fanns några bra. Det visade sig att Neubau var väldigt varierat med etniskt mat och de hade flera bra vietnamesiska ställen i området. Vi blev rekommenderade Nguyens Pho House. Nguyens PH ligger i längs ännu en spårvagnsgata. Inne i lokalen var det ljust och trendigt inrett och ute på trottaren fanns det några bord och stolar där man också kunde sitta. Jag och min fru tyckte att det var väldigt trevligt att sitta ute i den varma sensommarkvällen och att de övriga gästerna var en skön blandning av folk. Tyvärr höll maten inte riktigt samma klass. Okej mat men inte mer, och dessutom en del underliga smak-kombinationer, bland annat använde de inte koriander i några rätter(?) vilket vi frågade om men den vietnamesiska kocken sa att hans rätter inte hade det (vilket vi inte kunde argumentera emot...).

Wien: Nguyens Pho House

Wien: Nguyens Pho House

Men vill man ha en trevlig kväll och hänga med lokalbefolkningen, i detta fallet innerstadshipsters á la Söder, ta några öl och äta lite fräsch mat så är det ett helt okej stopp.

Slutsatsen är att efter att man har sett de magnifika byggnaderna och tagit en dyrfika i Wiens turistcentrum och önskar ett lugnare tempo, roligare affärer och mer spännande mat - då är Neubau det perfekta valet.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com