Prag: Slottet i morgonljus

Prag: alternativ till turistiga gamla stan

Jag har precis tillbringat ett par dagar i Prag med min fru och min 10 månaders son och jag insåg snabbt att det finns 2 olika Prag. Dels den superturistiga delan med Gamla stan, där man trängs med turishorder och dricker dyr öl och äter dålig schnitzel, dels den andra delen där vanliga tjecker bor, lever och umgås. I den här posten kommer några tips på boende, vilka som är Prags bästa restauranger och tips på vad man kan göra i den "andra delen" - den västra sidan av Moldau - och vad man bör undvika.

Prag är en av dessa städer som är lite mytomspunna. I Sverige har det länge varit en favorit och det gamla Tjeckoslovakien var liksom pärlan bland öststaterna under kalla kriget. Här fanns de intellektuella, den klassiska konsten, kafeerna, ölet och män med mustasch. Lägg dessutom till att stadens gamla arkitektur, med trånga gränder och pampiga broar och slott, klarade sig otroligt bra undan både andra världskriget bombräder och kommunismens moderniseringsiver så är det ingen slump att Prag har varit otroligt populärt att besöka för folk från hela världen ända sedan Sovjets fall.

Dock föder ju massturism en hel del mindre populära styvbarn, speciellt för mig, och det är att hela gamla stan är så gott som förstörd av turistfällor som serverar urusel mat till dubbla priset och souvenir-affärer som vill få dig att köpa ett "äkta" ölkrus eller nåt annat trams. Dessutom möter man turislass efter turistlass, ofta anförda av en dam eller herre med en flagga eller ett paraply högt över huvudet och en skock japaner/amerikanare/tyskar med öronsnäckor i släptåg som vallas runt mellan de olika statyerna och byggnaderna.

På bilden ser ni hur det ser ut på den berömda Karlbron. En fin bro, men den enorma mängden turister och det faktum att hela bron kantades av folk som ville sälja saker - ofta tavlor - gjorde upplevelsen av att gå över Moldau på just den här bron rätt meningslös.

Prag: Karlbron

Prag: Karlbron

De flesta hotell och restauranger som är populära bland turister ligger i gamla stan och det är ofta här man hamnar som förstagångsturist i Prag. På grund av någon form av besatthet av att hitta bra OCH billiga hotell, och en tajt budget så blev mitt val istället att bo på andra sidan floden Moldau. Först var jag rädd att det skulle vara "off" eller väldigt långt från centrum men efter en långhelg i Prag kan jag glatt meddela att det tvärtom låg centralt, i ett roligt område där de flesta på barer och restauranger faktiskt var tjecker, där prisnivån var mycket lägre än i gamla stan och samtidigt på gångavstånd (jag gick överallt med barnvagn) mellan allt man vill se när man ändå är i stan.

På den västra sidan av Moldau är man på samma sida som slottet som är värt ett besök - kom gärna tidigt för att undvika den värsta turistmobben - Utsikten över Prag är fantastisk och på väg upp/ner för de branta backarna finns det massor av små ölställen.

Vi bodde på hotell Otto och jag kan verkligen rekommendera detta hotell om man är ute efter rent, fräscht och har en tajt budget. Stora rum (något omoderna), dygnet-runt-bemannad reception, frukost som tillval och en lekhörna för barn där det finns massor av leksaker. De har dessutom en väldigt säker parkering på innergården - de delar även kvarter med polisen.

Prag: Hotell Otto

Prag: Hotell Otto

Frukosten på hotellet såg helt okej ut och kostade inte mycket men vi ville äta ute och testa något av Prags alla kaféer. Ena morgonen var vi på ett kafé/bar som hette Amandine och hade en fransk stil. Där kunde man välja på flera olika frukostmenyer och allt var väldigt gott. Detta kafé ligger på samma sida som gamla stan men i höjd med hotellet så det är bara att gå över bron så är man praktiskt taget framme.

Prag: Café Amandine

Prag: Café Amandine

Ett annat mycket bra kafé är Café Lounge. Detta ligger på samma sida som hotellet och slottet och är väldigt populärt (många av borden är bokade runt kl 10). Väldigt bra service och fräsch mat. Det känns lite som att vara på ett lyxhotell men priserna är väldigt bra och faktiskt billigare än på redan billiga Amandine.

Prag: Cafe Lounge

Prag: Cafe Lounge

Vill man gå ut och äta i Prag så är det lätt hänt att man fastnar för en restaurang med tjeckisk mat - något som är en favorit även för mig - en varning är dock värd att utfärdas för de flesta ställena i Gamla stan. Många serverar uppvärmd mat, dvs halvfabrikat och dessutom dåligt utfört. Ett exempel på detta är restaurang Svejk. Svejk ligger jättefint på ett torg med stor uteservering, en innegård och flera sammanhängande lokaler. Vill man ta en öl så är det ett helt okej val men man bör verkligen inte äta här. Maten är rent ut sagt skitkass och dessutom tar de extra betalt för bröd (även om du inte äter det), de har med en serveringsavgift som de säger är för besticken. Dessutom har de mage att bli sura, riktigt sura, om man inte dricksar. Detta kan vara en av mina sämsta luncher på resande fot någonsin. Gå inte hit!

Prag: Restaurang Svejk - Undvik!

Prag: Restaurang Svejk - Undvik!

Ett ställe som är desto bättre är La Finestra några gator bort. La Finestra ligger också i gamla stan men är en riktigt bra restaurang med höga ambitioner på maten. Ägaren, som är riktigt italienare, har lyckats riktigt, riktigt bra och både mat och vin är yppersta toppklass. Med tanke på detta så kan man tro att det är dyrt, men tack vare att Prag är så billigt jämfört med Sverige så går en trerätters att få för under 500-lappen. Tycker man att detta är för dyrt och kanske mest är ute efter en prisvärd, bra lunch så kan man ju alltid slinka in på La Finestras bakficka, La Bottega di Finestra, som är en lunchrestaurang, vinaffär, delikatessaffär och kafé i ett. Samma superbra service som på huvudkrogen, men lägre priser och lite enklare mat (tänk risotto och liknande), oftast under hundralappen. Samma vinkällare och även möjligheten att välja fritt från delikatessbutiken, dvs chark, ost och sallader som de blandar ihop åt dig. Vill man fokusera på vinet så väljer man det inre rummet, enotecan, där du kan välja bland hundratals olika viner - givetvis med chark och ost till. Gå hit - det är definitivt en av Prags bästa restauranger!

Prag: La Bottega di Finestra

Prag: La Bottega di Finestra

Om La Finestra kan vara ett av de bästa restaurangfynden i år så är Atelier Red & Wine uppe där och nosar också. Atelier Red & Wine är en restaurang som serverar modern internationell mat, med huvudfokus på franska köket. Servicen är fantastiskt trevlig och lyhörd och deras vinlista består av både internationella viner som inhemska oupptäckta nya favoriter. Den här restaurangen hade antagligen varit väldigt omskriven om en hade legat lite bättre. Som det är nu så ligger den mellan slottet och hotell Otto, bakom ett hus som står lite ensamt. När man är på väg till Atelier Red & Wine så tror man lätt att man har kommit fel men om man bara vågar trotsa sina första intryck och verkligen gå in så lovar jag att man kommer att bli positivt överraskad. Modern, trevlig inredning. Kunnig och tillmötesgående personal och ett kök som är över det vanliga. Prislappen är, precis som på La Finestra, ett skämt för vad man får. Gå hit - det är definitivt en av Prags bästa restauranger!

Som ni ser på bilden nedan så var det inga problem att ha med sig barn (eller barnvagn) - de erbjöd sig tillochmed att sänka volymen när vår son vaknade till.

Prag: Atelier Red & Wine

Prag: Atelier Red & Wine

Sammanfattningsvis kan man säga att Prag är en väldigt trevlig stad, speciellt om man spenderar så lite tid som möjligt i gamla stan. Maten och boendet är billigt och om man vågar se sig om efter något annat än den klassiska tjeckiska maten så fins det några riktigt bra restauranger att testa.

Jag har som vanligt med en karta med de ställen jag skriver om utmärkta. Jag har dessutom med lite extra tips på bra restauranger och barer som är värda ett besök. På Kartan finns det även en grön "pin" som sitter på Strelecky Ostrov, som är en ö mitt i Moldau. Förutom att det finns en bar är det ett bra ställe att ta en paus i parken - har man dessutom barn med sig så tror jag att lekparken med "action"-klätterpark.

Förutom Hotel Otto som jag rekommenderade tidigare så finns det givetvis massor av bra hotell i Prag.

Karta


View Prag in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com