Harlem : New York

New York: Mina restaurangtips i Harlem

New York är ett av världens mest populära turismål och det är lätt att se varför. En mer mytomspunnen plats är svår att hitta och alla har sina olika favoritorsaker att åka hit. För vissa är det shoppingen som lockar, för vissa teaterscenen. Det kan vara pulsen på ett aldrig sovande Manhattan eller det fantastiska restaurangutbudet i de olika områdena. För många är det summan av alla delar som gör New York till ett drömresemål.

Jag har tänkt att skriva ett antal kortare inlägg där jag fokuserar på en viss stadsdel och olika saker man kan göra där, och förhoppningsvis bidrar alla dessa småposter till en stor helhet där man kan hitta sina egna favoriter i New York. Jag har sammanställt alla olika delposter i en sammanställning.
Detta inlägg handlar om Harlem, med fokus på vad jag anser är de bästa restaurangerna där. Jag kommer i slutet av varje inlägg lägga med 2 tips på boende i stadsdelen – ett budgetställe med bra boende till ett bra pris och ett lite dyrare där fokus ligger på upplevelsen som sådan.

Harlem : New York

Harlem : New York

Harlem

Vad tänker du på när du hör Harlem? De svartas stadsdel? Mord? Gäng? Hip-hop? Blues? Gospel-kyrkor? Southern comfort-food? Det nya hipster-kvarteret? Stämmer detta på dig så har du delvis rätt, men också delvis fel. Harlem är så mycket mer än de gamla trötta klyschorna som resemagasin (positiva) och tidningar (negativa) sprider ut.

Harlem är en stadsdel som man måste uppleva på plats. Gå runt på gatorna. Prova någon av alla restauranger och ta en öl på någon av barerna. Folk är väldigt trevliga, oftast mycket mer än i New York i övrigt, och tempot är lite lugnare. Harlem må ligga på Manhattan, granne med upp-i-näsan-kvarteren i Upper East Side och Upper West Side, men här är attityden påtagligt annorlunda. Något av det roligaste med Harlem är restaurangerna. Vissa är übercoola och har dyra drinkar och ett klientel som är trendigt, ungt och där skillnaden mellan Harlem och övriga Manhattan knappt ens märks. Andra är mer jordnära och har satsat på en familjeinriktning, med god mat till resonabla priser och här finns det mycket att testa.

Här kommer mina tips på de bästa restaurangerna i Harlem (karta finns längst ner).

Covo Trattoria Pizzeria

Som namnet kanske avslöjar så är detta en italiensk restaurang med fokus på billiga men utsökta pastarätter, stora, goda pizzor med tunn botten och en riktigt bra vinlista. Det finns flera saker som är bra med Covo. Dels är det prisnivån som är väldigt bra för att vara på Manhattan, dels är det att de har en uteservering på sommaren som är riktigt bra och grymt trevlig service. En annan sak som kan vara en fördel eller nackdel beroende på dina preferenser är att det ligger lite utanför den vanligaste rutten för turister (och folk från södra Manhattan också för den delen) vilket gör att du oftast delar restaurang med riktiga locals och du kommer troligtvis vara en av de första i ditt kompisgäng som har varit här. På övervåningen har de en lounge men den är inte en anledning i sig att ta sig hit. en annan fördel är att det ligger vägg-i-vägg med Dinosaur Bar-B-Que som är nästa rekommendation på listan.

Covo Trattoria Pizzeria : New York

Covo Trattoria Pizzeria : New York

Dinosaur Bar-B-Que

Ribs, brisket, korv och Honky-Tonk - what's not to like liksom? Räcker det inte för att få dig att åka hela vägen upp till 125th St så kanske deras legendariska chicken wings gör det? Jag gillar inte ens chicken wings men Dinosaurs är helt grymma. Dinosaur kanske inte riktigt är vad du tänker på när du tänker på Harlem, mer country än gospel, men på fredagar så har de livespelningar med blues vilket binder ihop stället och stadsdelen på ett väldigt bra sätt.

Dinosaur Bar-B-Que : New York

Dinosaur Bar-B-Que : New York

Jacob

Skriva om Harlem utan att nämna en enda soul food-restuarang? Går det ens? Svaret är att nej, det gör det inte. Harlem har väldigt många restauranger av detta slag men tyvärr har de flesta blivit ett ställe dit busslaster av turister skeppas varje dag för att äta friterad mat och låtsas att man är i södern (det är ni inte - inte ens i närheten). Det finns givetvis några undantag och ett ställe som jag gillar är Jacob. Jacob är ett "buffe-style-dining" ställe, vilket innebär att det finns långpanna efter långpanna med friterad mat, potatismos, olika kycklingrätter ärtor och ris och allt annat man kan tänka sig. Blir du inte mätt, och nöjd, här så är du antingen vegetarian eller har en begynnande ätstörning.

Jacob : New York

Jacob : New York

Seasoned Vegan

Seasoned Vegan är ett lite underligt ställe. Deras grej är att de serverar "vanlig" mat fast allt är veganskt. Det kan innebära att du får "chicken" nuggets eller "fiskfilé". Det låter kanske inte så gott men det till och med en fånig köttätare som jag - åt inte grönsaker, förutom gurka, till jag var 25 - att bli lyrisk av maten. Ett ställe som Seasoned Vegan behövs verkligen i Harlem, där maten i övrigt tenderar att gå åt det lite onyttiga. Menyn ändras ofta.

Seasoned Vegan : New York

Seasoned Vegan : New York

Zoma

Många svenskar som åker till Harlem passar på att åka till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster. Det är väl egentligen inte något direkt fel på den restaurangen men den har blivit lite av ett offer för sin egen succé och jag vill i alla fall inte sitta på en restaurang i Harlem, NY, där 40% av gästerna är svenskar. Vill man istället ha lite etiopisk matkultur (jag vet att Red Rooster inte serverar etiopisk mat...) så är Zoma ett utmärkt alternativ. Många väldigt bra vegetariska rätter, många stuvningar och grytor på kyckling, lamm och biff. Allt serverat i en bra lokal med bra service. Vill du testa något speciellt så ska du be om deras honungsvin - en annorlunda smak.

Zoma : New York

Zoma : New York

Mina tips på boende i Harlem:

Budget: The New York renaissance home and guesthouse. Detta är ett B&B som har riktigt, riktigt bra priser för att vara Manhattan och förutom att det kommer att vara skitjobbigt att förklara för era kompisar var ni ska bo så finns det bara positivt att säga om detta boende. Det finns dessutom frukost, tvättmaskin och en fin liten uteplats. Mer local än så här blir det inte.

Dyrare: NYC Townhouse Apartment. NYC Townhouse är inte som de hotell som normalt ligger under kategorin "dyrare". Detta är inget designhotell och har inte massa coola extragrejer. Detta är något så vanligt som en lägenhet. Anledningen till att NYC Townhouse är med här är för att en av mina närmsta kompisar bodde här med sin tjej plus ett annat par och de hade bara positivt att säga om den. Lägenheten är hyfsat stor och det är inga problem att få plats många, vilket gör att priset per person blir ganska lågt. Man bor mitt i Harlem och kan till och med sitta på sin egen trappa på framsidan och vara cool.

För fler hotell i New York så rekommenderar jag Booking.com (länken öppnas på en ny sida)

Karta


View New York - bit för bit in a larger map

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com