Via Leonida, Monti - Rom

Rom 2.0 - storstadssemester för hela familjen

Om man läser min första post om Rom från 2012 så kan man ana att jag inte var helt nöjd med staden som semestermål. För mycket turister och för lite värde för pengarna.
Nu är det 2014 och jag har gett Rom en ny chans, den här gången var även min son på 8 månader med och jag kan inte säga annat än att staden verkligen tog den.
Det visade sig att om man bara går lite mer på djupet så är Rom ett av världens bästa resmål - precis som så många andra har tyckt i hundratals år.
Delar av det vi upplevde som bra förra gången i Trastevere upplevde vi på andra platser, fast ännu mer den här gången.
Här kommer ett inlägg om några av de bästa restaurangerna i Rom, vilka områden man bör besöka och var det är bra att bo.

Längst ner i denna post finns fler bilder i ett litet galleri (bildtext syns när ni håller muspekaren över bilderna)

Via Leonida, Monti - Rom

Via Leonida, Monti - Rom

Monti

Vi hyrde en lägenhet i Monti, en stadsdel som borde vara omöjlig för mig att besöka i Rom (turistfientlig turist som jag är).
Monti ligger mellan Termini (tågstationen), Colosseum, och Forum Romana, det vill säga mitt emellan några av de största turistattraktionerna i hela staden men har trots det lyckats förbli italienskt. Visst finns det en del turister - några trillar in från via Cavour som är den stora genomfartsgatan, som går längs kanten av området, och några hänger på Hipstertäta Urbana 47 (som egentligen tappat lite av sin coolhetsfaktor...), och några kommer in här från Forum Romanum-hållet eller efter en drink på Hotell Forums takterrass som brukar finnas med i olika guideböcker.
Men mängden är inte mer än en lätt bris i jämförelse med den orkan av människor med tummade Lonely Planet-böcker som trängs på Piazza Navona eller Campo di Fiore.
På restaurangerna är de flesta, om inte alla förutom en själv italienare, och bemötandet är trevligt och omhändertagande och inte stressat och tillrättalagt som det lätt kan kännas i andra delar av staden.
I Monti kretsar det mesta kring gatorna via Urbana, Via Leonida, via della Madonna dei Monti och via del Boschetto, med torget Piazza della Madonna dei monti som central samlingsplats på kvällen.
Det finns givetvis massor av ställen att äta och dricka på i området men jag har några personliga favoriter som verkligen sticker ut. Det här är mina bästa restaurangtips för Monti. För att se fler bra restauranger i Rom så se min karta längre ner eller min andra post om Rom

Piazza della Madonna dei Monti, Rom

Piazza della Madonna dei Monti, Rom

Fafiuche
En liten Enoteca på via della Madonna dei Monti , som specialiserar sig på mat och dryck från Piemonte-regionen. De har en väldigt populär (och då menar jag VÄLDIGT populär) aperitivo som börjar 18.30 och håller på till 21.00.
Då serveras lite olika smårätter inne i baren som är gratis så länge man dricker vin eller öl, något som passar utmärkt på Fafiuche där de alltid har ett 20-tal riktigt bra viner på glas och de kostar bara 5-7 euro (en flaska kostar 12 att ta med). Är man ingen vindrickare så har de även ett 60-tal öl från olika mikrobryggerier från Piemonte (det finns över 500 viner på flaska!). Vill man äta senare så har de även en liten a la carte meny med olika specialiteter från regionen. Förutom alla dessa positiva saker så är servicen riktigt bra med kunnig personal som gärna hjälper dig med mat och vinval. Fafiuche är verkligen ett ställe där man kan sitta hela kvällen!

2periodico Café
Ett café/bar som ligger precis i korsningen Via Leonida/Via del Boschetto. Väldigt trevlig personal och en riktigt bra bartender som lägger ner mycket möda på drinkarna, Går man in förbi baren så finns det ett stort rum innan för med mysiga soffor och högt i tak. Här är det bra drag sent på kvällarna.

Mat är väldigt viktigt för mig när jag är på resa och speciellt när jag är i ett sånt fantastiskt matland som Italien. Rom har en fantastiskt stor mängd turistfällor med dyr mat men om man kollar upp lite innan och dessutom inte är rädd för att röra sig lite utanför de rena turistområdena så finns det fantastiskt mycket skojigt att uppleva i Rom.

Torget i Testaccio - Rom

Torget i Testaccio - Rom

Ett område i Rom som är väldigt populärt, både för sin mat och sitt nattliv är Testaccio. Testaccio ligger i den södra delen av stan, söder om Forum Romanum och öster om Trastevere och är definitivt värt ett besök. Det är en klassisk gammal arbetarstadsdel där det mest rör sig italienare (och en del svenska hipsters). Mitt i området tronar en jättestor kulle, och flera av nattklubbarna ligger längs med dess sluttningar. Denna kulle är uppbyggd av romarnas gamla amforor (vinkrus) som helt enkelt slängdes här under romartiden. Man inser snabbt när man ser kullen att det dracks en hel del vin under den här perioden.

I området finns också ett trevligt torg med en stor lekplats, något som kan vara bra att veta om man, som jag, färdas med småbarn. Runt torget samlas folk i alla åldrar. På plaststolarna vid cafeerna sitter gubbar och gummor och dricker kaffe, medan barnfamiljerna springer omkring på lekplatsen och de lite större barnen spelar fotboll på stenläggningen en bit bort. Det finns väldigt många bra resteuranger i området och maten är känd för att vara väldigt genuint "Romersk", så är du på jakt efter till exempel Trippa (komage!) så är det hit du ska ta dig. Vill du testa en klassisk rätt från Rom men tycker att just komage är lite väl häftigt så kan jag rekommendera den betydligt snällare rätten Cacio e Pepe. Cacio e Pepe är helt enkelt handgjord pasta med ost och peppar, vilket kanske inte låter så skoj men smakar himmelskt om den görs på rätt sätt.

En av de mest hypade restaurangerna i området är Felice a Testaccio. Här kan man äta massor av god mat och smaka på fantastiska viner, främst från Lazio-regionen där ju Rom ligger. Lite mer fine-dining än en vanlig trattoria men väldigt trevlig personal och att ha med små barn fungerar helt perfekt.

I Testaccio finns även flera bra vinhandlare och min favorit är Enoteca Bernabei. Här har de viner från alla de stora vinområdena men deras kunskap om viner från Lazio-regionen är extra bra.

Lo Yeti, Pigneto - Rom

Lo Yeti, Pigneto - Rom

Ett annat område som är skojigt och som ligger lite utanför själva centrum är Pigneto. Pigneto ligger strax nordost om Termini och vägen dit går genom lite halvsunkiga kvarter (men de är inte farliga). Det är ett kvarter som länge varit ett fäste för de kulturintresserade och intellektuella vilket nästan känns i väggarna på vissa av ställena här. Många Romare åker hit på kvällen efter en aperitivo någonstans inne i centrum för att fortsätta natten. Ett ställe som är väldigt bra är Lo Yeti. Lo yeti är en bokhandel och bar som ligger på en lugn gata. Här kan man dricka en riktigt bra Negroni och äta lite smårätter - maten är väldigt bra men allt är vegetariskt - och läsa en bok vid ett bord på trottoaren. Är man sugen på mer kalorikrik kost så ligger det en väldigt populär pizzeria i nästa korsning som heter Opulentia Pizza.

Om man ska summera den här resan så var den en av de bästa jag gjort. Italien är verkligen perfekt att åka till om man har barn, alla är så vänliga och gör gärna det lilla extra för att hjälpa till och man får jättebra service, även på de finare ställena trots (eller tack vare?) att man har småbarn med sig. Rom är fortfarande nedlusat av turister och värmen kan vara lite jobbig mitt i sommaren men om man lugnar ner tempot och låter saker och ting ta den tid det tar så är Rom ett perfekt semestermål för hela familjen. Sätt er på en uteservering och ät en lång lunch, ta ett glas vin eller en glass och njut av allt som sker runt omkring dig. Våga ta dig utanför de största turistområdena och upptäck allt som denna stad har att erbjuda (gäller i nästan alla städer).

Boende i Rom

Vi hyrde en lägenhet i Rom via Airbnb som låg på via Leonida och hade en stor takterrass. Den var fräsch och läget var perfekt. Mittemot lägenheten ligger hotell Duca d'Alba, ett jättemysigt hotell som precis som lägenheten har ett perfekt läge.
Pensionat Colosseo Relais är högt rankat och är väldigt bra värde för pengarna i en annars dyr hotellstad. Det ligger dessutom mittemot Fafiuche!
Hotel Grifo ligger på via Boschetto som har flera bra små butiker och restauranger. Denna gata mynnar ju ut nere på Via Leonida vid torget där alla hänger på kvällen. Väldigt trevlig takterrass.

Karta

Jag har med de ställen jag skrev om i min Trastevere-post. Blåa nålar är restauranger/barer och röda är boenden.

View Rom in a larger map

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com