Hasselsson - Göteborg

Göteborg - Stans bästa kaféer

Det är många som har läst mina tips om Göteborg genom åren och eftersom jag är lokalpatriot ut i fingerspetsarna så gläder det mig (om någon verkligen haft nytta av tipsen låter jag vara outforskat…).

läs mer av mina tips om Göteborg här och här och se karta nedan för tips (alla Göteborgstips jag har skrivit om finns utmarkerade)

Jag tycker att det är dags för en liten uppdatering och denna gång har jag riktat in mig på caféer. Som i de flesta städer så är kaféer något poppar upp överallt. De flesta tillhör någon av de större kedjorna och vissa är bara ett billigt sätt att kränga dyrt kaffe. men ibland glimtar det till i utbudet och ett kafé kan av olika anledningar stå ut i mängden.

Här är de bästa caféerna i Göteborg - enligt mig.

Hasselsson - Ävsborgsgatan 21. - STÄNGT

Att Majorna har massor av kaféer är känt för de flesta och inriktningen är ofta ekologiskt eller second hand. Man kan tycka att det är svårt att sticka ut i den samlingen men Hasselsson har en sak som de andra inte har - nämligen maten! På Hasselsson har man, som ett av får ställen i Sverige, fattat hur man ska tänka med mackor och annan internationell "snabbmat". Här är maten gjord med omsorg (mackorna görs efter beställning), med fantastiska råvaror och utmärkta smakkombinationer - allt detta till ett väldigt bra pris. En klassiker är mackan med oxbringa och picklad rödlök eller någon av de utbytbara bakade potatisarna. Detta är som min fru sa efter vårt senaste besök i veckan - utsökt mat. Dessutom är det så mycket Göteborg att sitta på uteserveringen mot gatan och se spårvagnarna gnissla förbi mellan landshövdingehusen att man nästan får yrsel. Hasselsson är helt enkelt grymt!

(Lohrs) Pocket med mera - Kapellplatsen/Landala Torg

När man kommer till det inte fullt så skojiga torget i Landala (hållplats kapellplatsen) så är det lätt att tro att man är i någon förort. Detta trots att man ligger i utkanten av Vasastan och med Avenyn, Vasagatan och Linnestaden inom kort gångavstånd. Men om man inte avskräcks av det första intrycket så ser man snabbt att det finns ett ställe på hörnet av torget som är extra populärt, nämligen Pocket med mera. Det är en bokaffär och kafé och stolarna och borden på gatan utanför är ett perfekt ställe för en förmiddagskaffe. Det som gör stället till något extra är dock kombinationen av böckerna, den kunniga och trevliga personalen och kaféet och dess besökare. Här blandas urgöteborgare och bokintresserade som vill ha något annat än de stora kedjorna. Här kan man diskutera Richard Fords nyaste bok samtidigt som man väntar på en cappuccino eller gå med i någon av läsecirklarna. Pocket med mera har även en av stans allra främsta samlingar titlar om Göteborg och västkusten.

Pocket med mera

Pocket med mera

Mahogny - Gibraltargatan 4

Ett stenkast från Kapellplatsen (åt andra hållet från vagnen) ligger Mahogny. Ett litet kafé där kaffet är i centrum. Här får man alltid gott kaffe och små munsbitar av olika kakor. Om Hasselsson är hipster-Göteborg och Majorna och Pocket med mera är göteborgskt så det förslår så är Mahogny det också , men med skillnaden att här är klientelet mer välbärgat. Här är det familjerna med pengar från länge sedan som kommer ner från sina paradvåningar i nedre Johanneberg för en kopp och lite snack i "baren". Det kanske låter konstigt och tråkigt men tvärtom, det är en mycket hjärtlig stämning och stammisar och folk börjar ofta prata med varandra i kön medan man väntar på sin kaffe och bevisar det som många ofta glömmer - att folk med pengar också kan vara trevliga. Gå hit och njut av en riktig kaffe och känn er som kungar vid bordet i solen ute på gatan.

Mahogny, Gibraltargatan - Göteborg

Mahogny, Gibraltargatan - Göteborg

läs mer av mina tips om Göteborg här och här och se karta nedan för tips (alla Göteborgstips jag har skrivit om finns utmarkerade)

För boende i Göteborg rekommenderar jag att man kollar på Booking.com

View Göteborg in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com