Shenandoah Valley

USAs östkust - den södra delen

Detta är del 2 av min guide till USAs östkust - den första delen handlade om den norra delen av sträckan, från New York till Washington DC - och denna gång skriver jag om rutten från Virginias norra gräns ner till gränsen mellan Georgia och Florida. Detta är den amerikanska södern. (Karta med nämna ställen finns längst ner som vanligt)

Virginia

När man lämnar Washington DC så kan man välja att antingen köra längs med Chesapeake Bay ner mot kusten och Virginia Beach eller att ta en avstickare västerut, upp i Virginias bergstrakter. Tar man den första rutten så åker man förbi några av USAs största turismål för historieintresserade. Först är det Richmond som är Virginias huvudstad och var under amerikanska inbördeskriget även huvudstad för sydstaterna. Lite längre söderut ligger staden Williamsburg som har en bevarad del från inbördeskriget med samma gatunät, hus och affärer från den tiden. Är man väldigt intresserad av den här sortens sevärdheter så är detta ett måste.

Shenandoah Valley i dimma

Shenandoah Valley i dimma

Själv gillar jag naturupplevelser mer och därför rekommenderar jag den andra rutten. Den som tar dig västerut ut från DC, bort mot Shenandoahs nationalpark som är den norra delen av Blue Ridge Mountains och tillhör Appalacherna. Om man kommer norrifrån som man gör om man åker från DC så kommer man till staden Front Royal som är grindstad för nationalparken och härifrån kan man ta sig upp på den slingrande vägen - Skyline Drive - som går högst uppe på krönet på bergskedjan.

Bergskedjan är inte den högsta i USA men utsikten är väldigt fin på de olika utsiktsstoppen och man ser Virginia rulla ut nedanför bergen som är grönklädda. Det är även från dessa trakter begreppet "hillbillies" kommer ifrån och det finns många underliga små städer i krokarna och banjo och hembränning är två av favoritsysselsättningarna vilket gör att en kväll på en lokalkrog ofta blir grym rolig om man gillar bluegrass och fest.

Väl uppe på Skyline Drive så finns det bara en väg och den slingrar sig fram mellan träden och håller man ögonen öppna så har man möjlighet att se massor av olika djur. Jag har själv sett svartbjörn, hjort, rådjur, fasan och andra fåglar här. Halvvägs igenom parken finns det en stor lodge som heter Big Meadows. Här kan man bo för ett hyfsat pris och då får man även chansen att äta frukost på balkongen med utsikt över dalen nedanför.

Man kan välja att åka ut ur parken på några ställen men enklast är att följa Skyline Drive ner till Waynesboro och sedan ta motorvägen ut till kusten.

Vid kusten finns Virginia Beach som är en av USAs mest besökta badorter. Till skillnad från San Diego eller Florida så känns Virginia Beach väldigt amerikanskt och utländska besökare är definitivt en minoritet. Här kan man bo billigt vid den milslånga, och väldigt breda, stranden, äta billigt på någon av restauranger och dricka drinkar och festa med college-ungdomar. Staden och stranden är stor och det är mycket turister men det känns ändå på något sätt som ett resmål som har sina bästa dagar bakom sig. Inte deppigt som i Atlantic City, mer opretantiöst och otrendigt och med fokus på att ha trevligt än på att uppleva något fräckt och nyskapande. I Virginia Beach finns det massor av olika former av boende och jag  har själv bott på the Breakers resort inn och det är bra för pengarna men det finns så mycket olika hotell att välja mellan så jag rekommenderar att man kollar Booking för att se om det finns någon specialdeal på något hotel. Som på alla såna här rena semesterorter så rekommenderar jag att man bor så centralt som möjligt. Allt utanför själva kärnan brukar vara väldigt tråkigt.

 

Big Meadows Lodge, Shenandoah

Big Meadows Lodge, Shenandoah

North Carolina

Följer man kusten söderut från Virginia Beach så kommer man strax in i North Carolina och nu är man en bra bit inne i södern. Här är pulled pork och barbeque en konstform och musiken är antingen någon av de olika country-varianterna eller southern rap/dirty south. Längs kusten fortsätter man att resa i historiens spår och det är tydligt att östkusten var den första delen av USA att koloniseras. En bit utanför själva fastlandet finns en lång, lång remsa av öar bestående av en smal väg på en smal landremsa som har stora sanddyner på varje sida. På vissa delar av denna ö-, och landremsa, som heter Outer Banks, så finns det små städer och fiskeläger men oftast är det milslånga sandstränder där man kan gå i timmar utan att möta någon annan människa.

I den norra delen ligger städerna Kill Devil Hills och Kitty Hawk, som förutom att ha väldigt underliga namn även är kända för att det var här bröderna Wright flög den första flygningen någonsin med ett flygplan. Det finns givetvis ett museum och från de stora sanddynerna, vissa upp emot 30 meter höga, går det att glidflyga för att själv få testa på hur det sväva över historisk flygmark som detta.

Ju längre söderut du kommer på sandremsan desto smalare blir den, tills du kommer till Cape Hatteras, det yttre hörnet på Outer Banks, eller OBX som det ofta förkortas. Här viker vägen av västerut igen men vill man följa sanden så blir man tvungen att ta färjan från Hatteras till Ocracoke. Ocracoke är min favorit i North Carolina. En smal landremsa med milslånga stränder precis som resten av OBX men med fördelen att ligga lite i vinkel mot Atlanten och därför var lite förskonad från vinden. Badmöjligheterna är givetvis oändliga, men till Ocracoke komemr man främst för fisket, för att prata om fisket på Howards Pub, eller för att äta fisk på någon av topprestaurangerna på ön.

Jolly Roger, Ocracoke

Jolly Roger, Ocracoke

Själva staden Ocracoke ligger som en liten knöl på insidan aav den avlånga ön och runt den lilla hamnen finns massor av B&Bs och restauranger, även om den mest kända, Howards Pub, ligger vid infarten till stan. På Howards Pub kan man dricka öl och prata fiske året om, stället är öppet alla årets dagar och det är oftast mycket folk här. Stämningen är hög och hjärtlig och det är ett perfekt ställe att avsluta en kväll på. Vägg i vägg med Howards Pub ligger restaurangen Cafe Atlantic som serverar den bästa maten i Ocracoke. Billigt, gott och väldigt bra service.

Inne i hamnen är mina favoriter SMacnally's och Jolly Roger Pub. SMacnally's är en riktigt bra restaurang medan Jolly Roger är en enkel liten bar/grill i hamnen. det som gör Jolly Roger till en av mina favoriter är dels deras fish tacos som är riktigt god och sen att man sitter ute på bänkar precis vid vattnet och kan se segelbåtarna glida in och pelikanerna jaga fisk.

Inga hotel men däremot en massa B&Bn och Inns på ön - tyvärr finns inga på Booking eller liknande vilket gör att man får gå in direkt på deras egna sidor eller via öns egen sida som är en bra guide för vad man kan göra.

Värt att notera att det faktiskt finns en engelsk kyrkogård på ön, marken är leasad till England "så länge sjömännen ligger kvar" och räknas alltså som engelsk mark. De som ligger här omkom under andra världskriget.

Howards Pub, Ocracoke

Howards Pub, Ocracoke

South Carolina

Stränderna fortsätter att vara långa och breda längs South Carolinas kust och här ligger bland anant den berömda badorten Myrtle Beach. de flesta av städerna längs kusten är väldigt trevliga att stanna i. Maten är god och billig, folket är mycket trevligare än i norr - och då är de ju ändå väldigt sociala och trevliga med svenska mått mätt - men här i södern är det mycket hälsande på gatan, hålla upp dörren och frågor om man behöver hjälp, vill ha tips eller liknande. Ju längre söderut man kommer desto bättre blir ju givetvis också vädret.

Längst ner i söder i SC ligger den historiska staden Charleston. Charleston spelade en stor roll under amerikanska inbördeskriget och Fort Sumter som ligger i inloppet till stan räknas vara den plats där inbördeskriget startade. Själva staden ligger på en halvö med floder på var sin sida och de flesta husen här är gamla, men välbevarade, och över största delen av stan vilar en stor stolthet för sin historia.

Drink på takterrass, Charleston

Drink på takterrass, Charleston

Charleston grundades 1670, vilket gör den till en av de äldsta bevarade städerna i USA och det är en väldigt välbevarad stad. Längst ut på spetsen på halvön tornar de stora husen upp sig. Här bor och bodde de rika familjerna som gjorde sina pengar på bomullshandel, tobak och i viss mån slavar.

Charleston är även känd som en av USAs mest vänliga städer och har flera gånger vunnit omröstningar om just detta. Här tar man hövlighet på stort allvar. Mat och dryck är ytterligare 2 saker som ligger en Charleston-bo varmt om hjärtat.

Det finns massor av bra restauranger och några av mina favoriter är:

  • Fleet Landing - en restaurang som specialiserar sig på fisk och skaldjur och ligger ut över vattnet på östra sidan av halvön.
  • Fulton five - italiensk restaurang med väldigt romantisk atmosfär. Perfekt ställe att testa om man vill fira något lite mer speciellt.

I Charleston finns det massor av B&Bn som ligger i gamla villor och nere vid Fleets Landing finns det flera bra hotell med bra takbarer. French Quarter inn (ja, det heter så här med) är ett av de bästa hotellen jag har bott på i USA. Perfekt läge och väldigt, väldigt bra service. Inte så dyrt som man skulle kunna tro. Vill man komma ner lite i pris så rekommenderar jag Barksdale house inn. Ett mindre B&B med en personlig service och bra läge. Jag tycker inte att man ska bo för långt utanför det historiska centrumet, då det är ganska intetsägande. Om man vill få ner priset och kan tänka sig att åka lite så är Mt Pleasant ett bra område med massor av bra fiskrestauranger.

Utanför Charleston har du flera bra badorter. Norr om stan ligger Isle of Palms som är ett nytt och ganska lyxigt alternativ. Söder om staden ligger Folly Beach som är mer laid back och avslappnat men med bra strand och bra restauranger.

Charleston

Charleston

Georgia

Direkt söder om Charleston ligger Georgia och en annan av söderns pärlor, Savannah. Om man verkligen vill uppleva Södern i USA så finns det få ställen som så fullständigt lever upp till bilden som Savannah. De gamla lagerhusen längs floden är numer plats för restauranger och barer på River Street och på gatorna bakom ligger köpmännens stora villor runt de små torgen. Från träden hänger spansk mossa och hästdroskor och bilar kör i sakta mak genom stan. Savannah är en riktig festarstad och en av de få där man får gå omkring med alkohol på gatan vilket gör bänkarna och flodpromenaden nere på River Street väldigt livlig ju längre kvällen håller på.

I Savannah vill jag helst lämna bilen och uppleva de pittoreska miljöerna till fots och då är det skönt att bo centralt. Jag har själv bott på the Marshall House och det var riktigt bra men det finns säkert massor av andra bra ställen. Ju närmare River Street desto dyrare. Vill man äta gott men enkelt så är Chart House ett tips, då kan man sitta på andra våningen i baren under bar himmel och se båtarna och folk glida förbi nedanför.

Värt att påpeka är att Savannah inte har några bra stränder runt om, förutom lyxresort-ön Hilton Head men det är inte min stil, och om man väljer mellan Charleston och Savannah och gillar att bada så är Charleston klart bästa valet.

Resten av Georgia har jag själv bara åkt igenom med en natts stopp i Brunswick men det kändes inte som något ställe det är värt att lägga någon extra tid på.

IMG_2008

View USAs Östkust in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com