Poipu Beach - Kauai, Hawaii

Hawaii: Kauai - den gröna, sköna ön

Hawaii - ett av de mest kända resmålen på jorden. Vi har sett bilder, filmer, och TV-serier från Hawaii - men vad är det vi har sett egentligen?

Hawaii är inte, som många tro, en ö utan flera. Det de flesta förknippar med Hawaii är väl Honolulu och Waikiki beach. Det är här Tom Selleck åkte runt i sin Ferrari i Magnum och det är här Pearl Harbor ligger - denna ö heter Oahu och jag har skrivit mer om den här. Är man sugen på att se vulkaner och bada på svarta stränder är det the Big Island man ska åka till - det är även den här ön som egentligen heter Hawaii.

Är man däremot ute efter det Hawaii som syns i filmer som The Descendants och Jurassic Park så är det ön för dig. Till skillnad från Oahu och Maui där turismen är överallt så är Kauai en glesbefolkad ö där naturen regerar. De stora branta bergskammarna och de gröna dalarna gör naturen och vyerna till något av de mest dramatiska och vackra man kan hitta. Jag har försökt att ta ett varv runt ön och ge er mina rekommendationer på vad man kan göra på denna fantastiska ö. Jag skriver också om mina favoritrestauranger på Kauai och var man bör bo för att få ut så mycket som möjligt. Längst ner i denna post finns som vanligt en karta med de platser som nämns i inlägget utsatta. Under det finns också ett bildgalleri som visar lite av denna otroliga ö.

Eftersom Kauai är en ganska stor ö med liten befolkning rekommenderar jag att man har egen bil. De flesta busslinjer går sällan och hållplatserna ligger inte alltid där man vill. För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Hanalei-bukten sedd från Princeville

Hanalei-bukten sedd från Princeville

På norrsidan ligger den stora turistattraktionen på Ön, Na Pali-kusten är en samling sågtandade klippformationer som sluttar brant rätt ner i havet och här och där finns det öde små stränder där man kan dyka och snorkla Detta är så långt västerut man kommer i USAs 50 delstater och den sista biten måste man gå till fots. Na Pali utforskar man antingen till fots och då oftast med tält och övernattning, med båt längs kusten och då ingår chansen att se valar på köpet eller med flygplan eller helikopter.

Den sista stranden man kan nå med bil, vägen går inte hela vägen runt ön, är Ke'e beach. En liten strand där folk brukar samlas vid solnedgången med lite picknick, lite vin, och tända en brasa och ta ett kvällsdopp. Strax innan Ke'e beach ligger en av Hawaiis mest kända stränder, Tunnels Beach. Tunnels är känd dels för de bra surfvågorna som gett den dess namn men även för den fina snorklingen som finns närmare stranden. Revet är stort och djurlivet under ytan är fantastiskt och har man riktig tur så får man se den utrotningshotade Hawaiianska munksälen eller sköldpaddorna som finns här. Eftersom Kauai är så glesbefolkat så är det ofta ganska öde på stränderna, vilket är en fantastisk känsla men samtidigt kan känslan av att vara utelämnad till moder natur bli väldigt stark. När man kommer till utkanten av revet och lämnar det grunda vattnet där djupet sällan är mer än 2 meter och ser revkanten försvinna ner i djupet ökar pulsen rejält. Ska man simma längs kanten med det mörka vattnet i ryggen och hoppas att man får syn på en sköldpadda och förhoppningsvis undvika någon av de olika hajarterna som finns här...

Tunnels Beach

Tunnels Beach

Ännu lite mer medurs ligger Hanalei. Staden som George Clooney befinner sig i under stor del av filmen the Descendants är en liten by med en huvudgata runt den runda bukten där den långrunda stranden är perfekt för barnfamiler. Här kan man prova på surfing, stående paddling och vindsurfing. Det finns flera bra restauranger i byn och stämningen är väldigt avslappnad. Några av mina favoritställen är Bar Acuda som är ett tapas-ställe med bra mat och trevlig stämning, Postcards Cafe som har lite mer vanlig mat och Hanalei Pizza inne i det lilla köpcentret. Även Hanalei Dolphin somligger först på högersidan när man kör in i Hanalei är trevligt och ett perfekt ställe för en drink och lite räkor på uteplatsen vid floden som rinner ut i Hanalei-bukten.

Drink på Hanalei Dolphin

Drink på Hanalei Dolphin

Ovanför Hanalei, på klipporna ligger ett av få turistområden på Kauai. Det är ett stort område, som heter Princeville, med olika "kvarter" med varierande standard - från överlyxigt till normal semesterby. Här kan man ofta hitta bra priser på lägenheter. Jag har själv bott i Sandpiper Village som är en av de minst lyxiga, men för en svensk motsvarade detta väldigt bra standard. En stor balkong med tak, vilket är bra då det ofta kommer en regnskur på kvällen, en gemensam pool med flera grillar där man kan laga sitt kött eller fisk eller vad man nu gillar och passa på att prata med de permanentboende i området. Det finns flera golfbanor och restauranger inom området och även några mindre stränder men de är inte lika bra som de övriga på ön. Här finns även ett mindre shoppingcenter med en bra mataffär.

Fortsätter vi medurs så kommer man till Kiluaea som är ännu en liten stad. Här finns en jättemysig restaurang/deli där man har specialicerat sig på mackor med färsk fisk - Kilauea Fishmarket är definitivt värt ett besök. Här finns även Kiluaea Lighthouse som bjuder på en fantastiskt vy där det ligger längst ute på en klippa ovanför havet.

Kilauea Lighthouse

Kilauea Lighthouse

Vidare söderut ligger flera mindre byar där det egentligen inte händer så mycket förrän Kapaa som är en lite större ort med en hel del shopping och snabbmatsrestauranger. Ett bra stopp på vägen om man behöver handla på sig något men annars inget som är värt att stanna i. Detsamma gäller huvudstaden på ön, Lihue, som är den största staden på Kauai men är som en liten småstad. Dock finns det inget speciellt som lockar här utan det är mer ett centrum för de få industrier som finns och flygplatsen på ön.

Om man fortsätter söderut, till själva sydspetsen så kommer man till orten Poipu. Här finns en av öns bästa stränder, med gyllengul sand, bra vågor och skojig snorkling. I ena kanten av stranden ligger ett stort hotell - Sheraton Kauai Resort - där man kan äta och boka surflektioner bland mycket annat. Runt området finns ett liknande komplex som uppe i Princeville där det är ganska lätt att hitta bra lägenheter till rimligt pris.

Poipu Beach - Kauai, Hawaii

Poipu Beach - Kauai, Hawaii

Väster om Poipu är det mer lantliga orter, där turismen är ännu mindre utbredd än på övriga Kauai, det finns en bra restaurang som heter Island Tacos längs vägen i Waimea Bay där de har goda friterade räkor men hade det inte varit för att detta även är vägen till Waimea Canyon så finns det inte mycket anledning att åka hitåt i övrigt. Waimea Canyon däremot är en attraktion man definitivt inte bör missa. Det är som en mindre, men nästan lika imponerande version av Grand Canyon, fast med gröna sluttningar. Dessa dalgångar som flankeras av hundratals taggiga bergstoppar är en riktigt häftig syn.

Waimea Canyon

Waimea Canyon

Om man tar sig till Hawaii så brukar vana turister och lokalinvånare rekommendera att man besöker minst 2 öar. En ö blir nästan alltid Oahu för förstagångsbesökaren och det är lätt att förstå varför. Här finns allt man förknippar med paradiset; sol, bad, bra restauranger, palmer och färglada drinkar i solnedgången. Att välja vilken den andra ön är givetvis upp till personlig smak men för mig så var och är valet enkelt - välj Kauai. Här är allt lugnare och mer tillbakalutat, turismen är bara en liten del av det som sker på ön och de flesta man träffar är faktiskt boende på ön. Det lugna tempot gör att man hinner uppleva denna, den grönaste och mest natursköna av Hawaiis öar utan stress. Stränderna med all den bra surfingen, dykningen och snorklingen är i världsklass och storleken på ön gör den enkel att utforska.

För att ta sig mellan Oahu och de andra öarna så är det flyg som gäller. Det har gått båtar tidigare men då det oftast är starka vindar och höga vågor (det är ju ändå surfmeckat nr 1) så har dessa lagts ner.

På Kauai är det småskaligt som gäller och i Hanalei så bor man i B&Bs eller hyr lägenhet, antingen via Airbnb eller någon av de mindre lokala uthyrarna som finns på nätet.

Vill man bo i de södra delarna så finns det lite fler hotell och där kan jag rekommendera Sheraton Kauai resort, dels för det fantastiska läget och även för en bra anläggning med stor fin pool och bar och restaurang i anslutning till detta. I övrigt så finns det flera större lyxiga hotellkomplex i söder, där de flesta är väldigt bra men vissa är dyrare än andra - se länk för alla boenden på Kauai. Även i denna del av Kauai så är det ofta prisvärt att försöka hitta en lägenhet att hyra.

View Kauai in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com