Florida Keys - mer än bara Key West

De överlägset mest lästa inläggen på Runtklotet är de som handlar om Key West och intresset för detta utmärkta resmål är fortsatt starkt. Läs mer om Key West här och här.

Många av besökarna kommer med bil från fastlandet och njuter av utsikten från bilfönstret när de kör över broarna och de smala öarna ner mot Duval Street, men alldeles för få stannar till och spenderar någon tid, förutom möjligen en snabblunch, på någon av alla de andra öarna och det är synd.

De övriga öarna har nog mer av vad Hemingway hade uppskattat om han levt idag än Key West. Ett lugnare tempo, lokalbefolkning som faktiskt bor här, utmärkt fiske och barer och restauranger som serverar mat, drinkar och musik i fantastisk miljö.

Jag tänkte börja i norr och beskriva några av mina favoritställen på väg ner till Key West - förhoppningsvis får det någon av alla läsare att slå av på takten och svänga av vägen och uppleva ett annat Florida än de stora turistorterna.

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Florida Keys

Florida Keys

Key Largo

Key Largo är den största ön i Florida Keys och den första man når när man lämnar fastlandet. Den norra delen är till största delen naturreservat men den södra delen är mer exploaterad. Närheten till fastlandet och Miami gör att det kanske inte märks så mycket att man har tagit sig första biten in i Karibien men det här är ett bra första stopp om man vill bo hyfsat billigt och ändå vara nära vattnet. På Key Largo finns det massor av restauranger, allt från de större kedjorna till mindre privata restauranger vid vattnet. Här är mina restaurangtips för Key Largo.

MrsMac's Kitchen som ligger på golfsidan av Key Largo, halvvägs ner på Key Largo är ett väldigt bra ställe. Bra mat till humana priser, med väldigt trevlig service gör denna amerikanska diner till ett perfekt stopp på vägen. Det är väldigt "Keys-igt", vilket innebär handskrivna skyltar, blandat möblemang och mycket frukt i drinkarna. Det är väldigt populärt, rankas som nummer 1 i Key Largo av Tripadvisor till exempel och ibland kan det vara väldigt mycket folk.

Snappers som ligger på Atlantsidan av Key Largo är ett ställe där man verkligen kan hänga med lokalbefolkningen. Uteserveringen ligger på egen brygga vid vattnet och framåt kvällen så brukar fiskarna komma in och lägga till för en bit mat. Ofta live-musik och bra tryck framåt midnatt. Maten är gjord i cajun-stil och smakar väldigt bra, bland annat kan man äta gator bites (friterad alligatorsvans) som är godare än det låter. Vägg-i-vägg med Snappers ligger det utmärkta hotellet Dove Creek Lodge som är ett av få ställen som faktiskt har en egen strand. Jag bodde här för ett tag sedan och att vakna upp och dra upp persiennerna och se rätt ut över vattnet med den uppgående solen. Bor man på Dove Creek Inn så kan man vandra ner till Snappers i sandalerna och dricka några drinkar och lulla hem utan att behöva tänka på transport.

I den norra delen ligger John Pennekamp coral reef där man kan göra dagsutflykter och snorkla eller åka båt med glasbotten. Vill man fånga fisken istället för att titta på den så finns det mängder av fiskeutflykter man kan göra men Sail Fish Scuba är den bästa enligt mig.

John Pennekamp Coral Reef

John Pennekamp Coral Reef

Ett annat bra boende är Bay Harbor Lodge, strax norr om Snappers. På Golf-sidan med strand och bra rum och nära till Mandalay Oceanfront Grill & Tiki, som är en bra restaurang med havsutsikt, och Dive In Watersports där man kan hyra jetskis, kayaker och andra vattenleksaker.

Nere i Tavernier i den sydligaste delen av Key Largo finns det biograf om man är här och har oturen att råka på ett regnoväder.

Islamorada/Matecumbe Key

Öarna heter egentligen Matacumbe Key men de flesta hänvisar istället till Islamorada som är huvudorten på den norra ön. Här finns min favoritrestaurang i Florida Keys, Lorelei. Lorelei ligger på Golf-sidan och är egentligen inte särskilt annorlunda jämför med många andra ställen längs vägen, men för mig är det ändå något extra. Borden står utplacerade på bryggor ut över den grunda bukten med mangrove-träsk och när man sitter här på kvällen i solnedgången och snackar med en grupp fiskare, en god och billig drink i ena handen och värmen från solen i kroppen då känns livet väldigt enkelt. Lyssna på bandet som spelar och fisken som slår i vattnet och bara njut av din semester. Här är mina restaurangtips för Islamorado och tips på de bästa ställena att bo på.

Vill man istället ta med sig maten så är Debbiy Doo's Deli & Fish Market strax norr om Lorelei ett fantastiskt ställe.

För boende i Islamorada finns egentligen bara ett ställe som jag kan rekommendera men det är å andra sidan grymt bra, nämligen Islander Resort, mitt emellan Debbiy Doo's och Lorelei. Rummen är stora och de flesta har uteplatser eller balkonger, många av dem över/mot vattnet. Det är inte billigast i Florida men det håller väldigt bra standard.

Även Islamorada har fiske och jetski-uthyrning - den bästa är nog Sea Horse Charters på den nordligaste spetsen av Islamorada - precis vid brofästet. Här ligger även Whale Harbor Restaurant som är helt okej och som har väldigt bra utsikt, och Wahoo's Bar & Grill som är lite bättre.

Utsikt från Whale Harbor Restaurant

Utsikt från Whale Harbor Restaurant

Marathon

Marathon är huvudorten som faktiskt sträcker sig över flera olika öar. Det är även den tredje orten, storleksmässigt sett efter Key Largo och Key West och här ligger många av de serviceinrättningar som invånarna i Florida Keys använder. Här är mina restaurangtips för Marathon och tips på de bästa ställena att bo på.

Själva orten är inte supercharmig även om det finns undantag, speciellt i ändarna. I den norra delen ligger Dolphin Research Center som är ett roligt ställe att besöka för en dagsutflykt och lära sig mer om delfiner. Längs hela vägen ner till Key West finns ett flertal besökscenter där man kan simma med delfiner men jag kommer inte rekommendera något sådant då det är en turistgrej som inte gynnar delfinerna. De blir stressade och hålls i fångenskap.

Vill man äta vid vattnet så rekommenderar jag restaurangerna på den södra udden. Här ligger bland annat Lazy Days South, som serverar färsk fisk och där du även kan ta med dig din egen fångst - om du har varit ute och fiskat - så tillagar kocken den.

Vad gäller boende så är Marathon inte en favorit hos mig. Eftersom det är lite av en centralort så finns det en hel del motell och hotell som i och för sig är relativt billiga men där standard och service ofta är riktigt dålig. Givetvis finns det större, lyxiga hotellkomplex vid vattnet men jag försöker oftast undvika sådana om de inte har någon extra detalj som lockar. De är ofta bra, men priserna är ofta högre än nödvändigt. Om man ändå känner att man behöver ta en paus över natten här så är White Sands Inn ett helt okej val.

Florida Keys - fiske

Florida Keys - fiske

The Lower Keys

Efter Marathon, kommer den berömda Seven Mile bridge och detta är även början på det som kallas "the Lower Keys". Här ligger massor av små och medelstora öar tätt efter varandra och orterna flyter ofta ihop och därför passar jag på att klumpa ihop dem även i den här posten. Här är mina restaurangtips för "the Lower Keys" och tips på de bästa ställena att bo på.

Det första som man kommer till efter Seven Mile Bridge är Bahia Honda State Park, vilket troligtvis är den mest kända stranden i Florida Keys. Hela Bahia Honda Key är ett naturskyddsområde, där man försöker bevara korallen som ön är uppbyggd av. Stranden som sådan är fin och ligger mitt emellan huvudvägen och den gamla Old Bahia Honda Bridge, som tidigt var en del av järnvägen som gick ner till Key West innan den gjordes om till bilväg 1938, för att slutligen ersättas med dagens väg 1972. Bron ser lite speciellt ut då den är kapad både i början och i slutet och liksom bara står där i vattnet utan anslutning till land.

De flesta av öarna i the Lower Keys är mest för lokalinvånarna och har inte så mycket att erbjuda turister. Det är egentligen bara Stock Island som är den sista ön innan Key West som är värd att stanna till en längre stund på. På Stock Island finns bland annat den utmärkta restaurangen och baren Hogfish Bar & Grill som ligger inne i State Harbor, mitt bland verkstäder och fiskebåtar. Stämningen är avslappnad både dag och kväll men framåt natten blir det ofta väldigt bra drag här ute. Maten är också bra och priserna är lägre än det är i Key West. Det är ett perfekt ställe, speciellt på uteserveringen, att spendera en kväll på.

Key West Harbour som ligger längst ut på den sydöstra udden är också bra, men har mer inriktningen "finrestaurang" och priserna är därefter.

Bahia Honda State Park

Bahia Honda State Park

Det finns inga vettiga hotell på Stock Island, men om man letar på Airbnbn kan man hitta hyfsat billiga boende här om man vill testa något annat än Key West. Dessutom är det nära för alla de som inte lyssnar på mina råd och väljer de billigare motellen precis vid brofästet till Key West (läs mer om varför ni inte ska bo här)

För fler bra boenden i Florida Keys och Key West se här: Booking

På kartan är de platser och ställen som jag nämner i texten utsatta. (Rött=mat/dryck, Grönt=bo, Gult=göra/se)

View Florida Keys in a larger map

Florida Keys - solnedgång

Florida Keys - solnedgång

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com