New Orleans - njut av livet

Runtklotet har varit inne och nuddat vid New Orleans tidigare men det var en post som verkligen inte gör staden rättvisa.

Så nu när en roadtrip i USA är vanligare än vatten så börjar folk också leta efter nya destinationer när Florida blivit uttjatat och Västkusten är genomkorsad och då passar ju New Orleans perfekt.

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Bourbon Street - New Orleans

Bourbon Street - New Orleans

Staden är ju det perfekta resmålet. Klimatet är grymt, förutom under orkansäsongen, maten är bland det bästa och mest varierande USA har att erbjuda, folk är vänliga (som man är i Amerikanska södern) och nattlivet är fantastiskt med barer och livemusik överallt.
Stan är väl mest känd för orkanen Katrina men de mesta spåren från den har röjts undan, vilket är ganska skönt - jag var här första gången 2006 och då såg det förfärligt ut. Det andra som folk känner till är Mardi Gras och Bourbon street och det lever vidare i allra högsta grad.

Bourbon Street är som Avenyn på en lönehelg - fast det är så varje dag. Fest, fylla, massor av folk och musik överallt. Under Mardi Gras är det outhärdligt och man kan knappt röra sig på gatorna. Jag brukar ju råda folk att undvika de största turistområdena men Bourbon street går inte riktigt att komma runt. Ett besök till New Orleans måste innehålla en drink eller två här.

Lafitte's Blacksmith Shop - New Orleans

Lafitte's Blacksmith Shop - New Orleans

New Orleans är en lite stökigare stad än många andra turiststäder. fattigdomen är stor och uteliggare finns överallt och sidogatorna runt French Quarter, där Bourbon Street är huvudgatan, kan vara lite luriga på småtimmarna. Ta taxi om du inte är helt säker på var du ska gå.

Ett område som är väldigt populärt bland de lite mer vana besökarna är området vid Frenchmen Street. Går man hela Bourbon street från Canal street så kommer du fram till den i slutet. Här lever den mer genuina blues-, och jazz-kulturen och många av barscenerna i TV-serien Treme spelades in här.

Louisiana Pizza Kitchen - New Orleans

Louisiana Pizza Kitchen - New Orleans

Här träffar du mer lokalinvånare och maten och drinkarna är billigare, även om priserna i French Quarter inte direkt är dyra med svenska mått mätt.

Maten är en av de största anledningarna till att jag har fortsatt att komma till New Orleans. Maten och kulturerna blandas friskt och Southern comfort-food är stort här, men den franska och kreolska köket är minst lika levande. Mycket är fisk och skaldjur och deras specialiteter, Jambalaya och Gumbo är bland mina absoluta favoriter. Andra klassiska specialiteter är Po'boys som är en sorts macka/baguette med olika sorters fyllning, Etouffe - en sorts gryta och Beignets som är en kaka som påminner lite om wienerbröd fast utan det göttiga.

Mat och dryck

Här är mina rekommendationer på mat och dryck - se kartan längre ner för att se var de ligger.

Antoine's Restaurant - en av de riktigt gamla institutionerna i New Orleans. Klassisk kreolsk mat är det som gäller här.

Tommy's Cuisine - Cajun/italienskt är det som gäller på den här restaurangen. Deras skaldjurstallrik är grym!

Root - Modern, amerikansk mat i trendig lokal med utmärkt service.

Horinoya - Japansk restaurang med allt du kan önska av en japansk restaurang: Sushi, Goyza, soppor med mera.
Three Muses - Mysig restaurang som också är en livescen för jazz borta på Frenchmen street. Här kan en kväll lätt glida över i natt innan man kommer ut igen.

The Rum House - ligger lite längre sydväst, bort från FQ, på Magazine Street i Uptown-området. Restaurangen ligger i ett väldigt populärt område med massor av barer och restauranger så det är definitivt värt att testa om du vill göra något lite mindre turistigt. Maten är influerad av Karibien och Latinamerika.

Louisiana Pizza Kitchen - en riktigt bra pizzeria precis på gränsen mellan FQ och Frenchmen St.

Pat O'Brien's - En riktigt klassiker i FQ. Stor innegård med fontän. Här är man kända för drinken Hurricane. En varning kan vara på sin plats - den är väldigt stark. Hit går man för att dricka.

Lafitte's Blacksmith shop - En av de äldsta barerna i stan. Här har man serverat alkohol sedan 1700-talet. Baren i sig är egentligen inget särskilt och toaletterna är riktigt sunkiga men miljön gör att det ändå är värt ett besök.

The Spotted Cat - ett riktigt jazz-, och blueshak på Frenchmen Street. Här är det alltid bra stämning.

Feelings Café - Bra bar och restaurang med härlig veranda. Här är ett väldigt bra ställe att äta brunch på - boka bord!

Carousel bar - en bar som också är en karusell. Allt snurrar och även om det går väldigt långsamt så är det lite lurigt, speciellt efter 2-3 drinkar.

I övrigt så är det fest längs hela Bourbon Street och större delen av Frenchmen Street. De flesta ställen kör livemusik. I början (mot Canal St.) på Bourbon Street ligger det en del strippklubbar och här kan det hänga lite lurigt folk sent på natten och i slutet av Bourbon mot Frenchmen är det gay-inriktning på de flesta ställena.

Carousel bar

Carousel bar

Var ska man bo?

de flesta hamnar givetvis i eller precis utanför French Quarter och med sitt centrala löge så är det ett helt okej val. De stora minusen är att priserna ofta är ganska höga eftersom det är mitt i smeten, dessutom är det som sagt fest långt in på morgonen alla dagar i veckan vilket gör att det kan vara lite högljutt och stökigt på nätterna.

Jag rekommenderar följande boenden i New Orleans:

Royal Sonesta Hotel

Ett bra hotell i French Quarter som förutom utmärkt service och läge har en av de bästa poolerna. Något som inte ska underskattas under perioden maj-september då det ofta är extremt varmt och fuktigt här.

Hotell Monteleone

Ännu ett hotell i French Quarters men här snackar vi legendariskt. Monteleone är en klassiker i NoLa och deras "världskända" karusellbar - jo det är en karusell som snurrar hela tiden - är ett måste när man är på besök här. Köp en Sazerac, som är en av de officiella New Orleans-drinkarna och försök att inte bli åksjuk.

Country inn & Suites

På andra sidan Canal Street från FQ får du närheten till festen men utan att vara mitt i den. Magazine Street som hetellet ligger på är en populär gata för konstbutiker och second hand affärer och här kan man hitta massor av små guldkorn som de flesta turister inte märker.

Förutom dessa hotell så finns det ju givetvis massor av andra - klicka här för att se dem alla på Booking.com.

Jag brukar ju rekommendera att hyra lägenhet lite då och då och New Orleans är verkligen en av de bästa städerna i USA att göra detta i. Stort utbud och ett väldigt bra sätt att få tips från de som faktiskt bor här. Det finns otroligt mycket att se och göra här men mycket kräver lite kännedom för att hitta. Kolla utbudet på Airbnb här!


View New Orleans in a larger map

French Quarter - New Orleans

French Quarter - New Orleans

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com