Kapstaden - mer startpunkt än slutpunkt.

Kapstaden och Afrika är en destination som många av oss drömmer om att resa till. Mytomspunnet och långväga, så långt söderut man kan komma i Afrika, med intressant och fruktansvärd historia med apartheid, fantastiskt djurliv som lockar turister från hela världen. Att åka hit är det perfekta valet om du vill besöka Afrika men samtidigt vill ha det västerländska samhällets trygghet.

De flesta turister som åker hit gör det som ett stopp på vägen till nationalparkerna i nordöstra Sydafrika och det är ett smart val. Har man väl tagit sig till Sydafrika så är det dumt att jhoppa över Kapstaden bara för att få en kortare resa till Krugerparken.

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Camps Bay - Kapstaden

Camps Bay - Kapstaden

Områden

Det här är det svåraste med Kapstaden. med sitt rykte som farlig stad är det lätt att man blir överförsiktig och trygghetstörstande. Jag säger inte att Kapstaden inte har sina farliga områden, precis som de flesta storstäder, men samtidigt får man inte låte det överskugga sin semester eller omdömet.

Kapstaden är enorm till ytan och sträcker sig ända ner till False Bay men de flesta ställena är inte områden där man har anledning att befinna sig som turist.

Sydafrika har lagt ner mycket pengar på att restaurera sitt gamla hamnområde och det har gjort att ett helt nytt område, The Waterfront, har vuxit upp. Det är här de flesta turisterna hamnar och här finns massor av köpcenter, restauranger och barer. Tyvärr är det också så att de flesta turister aldrig lämnar detta områden då det ger en känsla av säkerhet, de flesta människorna är vita och allt känns ordnat och bra. Förutom att man missar så otroligt mycket så är det ironiskt nog här de flesta rånen sker. Hela området känns som ett mini Disneyland och allt är plastigt och fake - det är inte min stil.

Mitt favoritområde är Sea Point, på den västra sidan av staden längs med vattnet med fantastisk utsikt över Atlanten. Detta är ett välmående medelklassområde (med detta menar jag mestadels vit medelklass…) och det kryllar av restauranger och barer och det är säkert att gå omkring på natten. De flesta boenden här är B&Bn, som håller hög klass och har väldigt bra priser.

Ett annat trevligt område är De Waterkant som ligger strax ovanför The Waterfront.

Kapstadens huvudgata, där det mesta av nattlivet finns är Long Street. Den går från Waterfront hela vägen upp till Taffelberget, även om den byter namn till Kloof Street halvvägs. Här finns lite mer spännande restauranger och både där och på barerna är klientelet lite mer mixat, både ekonomiskt och etniskt. Det är även här de flesta klubbarna ligger.

Gillar man det lite mer stekiga så är området som gäller Camps Bay på västkusten, strac söder om Sea Point. Det är lite för långt från stan för att det ska vara enkelt att ta sig in till centrum men här finns massor av lyxiga ställen att spendera kvällen på. Camps Bays största dragplåster är stranden som ofta hamnar på olika topplistor över "bästa stränder". Med den stora bergskedjan i ryggen och kritvit sand så är den väldigt snygg men tyvärr är den knappt badbar då vattnet sällan når över 15 grader. I min bok kan man aldrig hamna på en topplista över stränder om man inte kan bada där.

Om man vill bada så rekommenderar jag att man tar sig ner till Muizenberg i den södra delen av stan. Vattnet i False bay är mycket varmare och här är badet bra och det är även en bra strand att hänga på för att se hur vanliga invånare i Kapstaden lever.

Waterfront och Taffelberget

Waterfront och Taffelberget

Att göra

Eftersom Kapstaden ligger längst söderut (nästan) i Afrika så kan vädret bli lite av en överraskning för alla som väntar sig Afrikansk värme. Kapstaden är en blåsig stad och det finns ingenting mellan Antarktis och Sydafrika vilket gör att vindarna är kalla. Sydafrika har sommar när vi har vinter och i januari-februari är vädret varmt och klimatet påminner om sommar i Europa med varma dagar och sköna kvällar.

I kapstaden finns det massor att göra men eftersom det ofta kräver att man är rörlig så är det enklaste att hyra en bil. Det är enkelt och billigt att hyra bil och de flesta firmor har en drop-off service där de kommer till till hotell eller B&B och lämnar bilen. Trafiken är ganska lugn med svenska mått och om du bara tar det lugnt och tänker på att det är vänstertrafik så kommer det att gå bra.

Det finns några riktiga måsten i Kapstaden:

Godahoppsudden - trots att det inte är den sydligaste punkten i Afrika (Cape Agulhas) så är det en fantastisk turistattraktion. Själva resan ner dit är underbar, med spektakulär utsikt hela vägen, strutsfarmer och babianer längs vägen och flera små byar, ofta med bra mat där man kan stanna för lunch. Själva Godahoppsudden kräver lite trappklättring men det är värt varenda steg.

Taffelberget - Berget dominerar hela staden och reser sig nästa rakt upp, över 1000 meter högt. För att komma upp till toppen så är det vanligaste att man tar linbanan upp till toppen. Linbanegondolen snurrar vilket gör att man kan stå vid vilket fönster som helst och alla för lika bra utsikt. UIppe på toppen har man en fantastisk utsikt över Kapstaden och Robben Island.

Robben Island - Det går inte att undvika Kapstadens mörka historia med apartheid och ingen symboliserar det mer än Nelson Mandela. Ute i bukten ligger Robben Island, fängelseön där han spenderade en stor del av sin fängelsetid. Efter en båtresa ut över de iskalla, hajfyllda vattnet i bukten så ankommer man till ön där Sydafrikas vita förtryckarregering satte sina motståndare. idag är alla guider fd fångar vilket ger en stark känsla när de berättar om sina erfarenheter på ön.

Godahoppsudden

Godahoppsudden

Om du har tid så föreslår jag att du tar en avstickare till vinområdena som ligger några timmars bilfärd österut .Det största och mest kända är Stellenbosch men jag föreslår det mindre, mycket charmigare Franschoek, som betyder Franska hörnet. Det är en liten vinstad, med restauranger i världsklass (men Sydafrikanska priser) med natur i världsklass. Läs mer i min post här (Dagens tips: Franschhoek)

Kapstaden och Sydafrika har varit en gourmet-destination under lång tid och många av restaurangerna håller väldigt hög klass och deras viner likaså, och med tanke på att priserna är på en helt annan nivå (lägre) än i Europa så är det en fröjd att gå ut och äta här.

Här är några rekommendationer:

The Roundhouse i Camps Bay. Utsikt och mat i världsklass.
Societe Bistro inne i stan är en lite nyare restaurang som är väldigt populär.
Den Anker nere i Waterfront är väldigt bra på fisk och skaldjur och ligger längs en av kanalerna inne i hamnen med utsikt upp mot Taffelberget.

Om man är sugen på drinkar så rekommenderar jag Buena Vista Social Café i Green Point, mellan Sea Point och Waterfront. Det är en kubansk restaurang med bra mat som blir en väldigt livlig bar på kvällarna. Grymma romdrinkar.

Bo

Kapstaden har massor av väldigt bra B&B och många ligger i mitt favoritområde Sea Point. Priserna är ofta låga, även under högsäsong och servicen och standard håller hög klass. Här är några rekommendationer:

Kapstaden

Kapstaden

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com