Köpenhamn med barn

Det har varit lite tyst på Runtklotet de senaste månaderna och det beror på att jag och min fru har fått mitt första barn. Förutom att vara fantastiskt så verkar det påverka ens lediga tid en hel del...

Att få barn är ju det, något som påverkar ens liv på de flesta sätt, även ens sätt att resa. Men behöver det vara negativt? Är det bara Bamseklubbar, all-inclusive och charter som gäller från och med nu?

Enligt de flesta av mina kollegor så är det så och (lite skadeglada) kommentarer som "dina fräcka resor kommer du att få sluta med sen när du får barn..." och liknande har varit vanliga, men det har bara sporrat mig att fortsätta resa. Min tanke är att resa med barn blir en ny dimension, visst så blir det kanske inte lika mycket fräcka nattklubbar och barer som tidigare men istället får man chansen att resa med någon som får chansen att uppleva nya saker och kulturer och som förhoppningsvis gör detta med en ny sorts energi och lust.

Köpenhamn med barn

Köpenhamn med barn

Vårt första test blev en ganska snäll resa till Köpenhamn, normalt sätt ett väldigt bra weekend-resemål, med massor av restauranger, barer, shopping och attraktioner. Min vana trogen så hade jag massor av ställen jag ville besöka.

Får att hålla nere pengarna så bodde vi på Danhostel Copenhagen City, i eget rum med toalett och bra utsikt. Detta är inget fantastiskt hotell utan ett klassiskt budgetställe. Fördelen är läget; precis vid Langebro, i ena änden av HC Andersen Boulevard, med 400 meter till Rådhusplatsen och Ströget. Känner man att det blir lite för turistigt och mainstream så är det ju ungefär lika långt till Kødbyen och Istedgade där barer, nattklubbar och restauranger trängs med strippklubbar, Shawarma-restauranger (kebab) och uteliggare, det vill säga allt en hipster behöver.

Vi kom ner på fredag eftermiddag och gav oss ut på stan, en öl och lite shopping stod på agendan och vi gav oss av mot Frederiksberg, alltså bort från Ströget vid Rådhusplatsen. Både Vesterbrogade och Gammel Kongevej har massor av ställen när man kommit förbi centralstationen. Vårt första stop blev Falernum på Værnedamsvej. En vinbar som också har öl och dessutom en liten uteservering mot gatan. Perfekt ställa att dricka något och titta på folk när man har barnvagn med.

Falernum

Falernum

På Vesterbrogade, vid Vestebros Torv, ligger den indonesiska restaurangen namnam som fokuserar på street food från Peranaka-köket (Indonesien och södra Malaysia). Det betyder massor av smårätter och mycket smak. Gott och prisvärt. Här kunde man även komma in med barnvagn om man äter i den enklare delen vid entrén. Det är en ganska bra placering då man ser ut på Vesterbrogade där det alltid är mycket folk i rörelse.

Namnam och Vesterbrogade

Namnam och Vesterbrogade

På lördagen var det dags för frukost och sen shopping i de centrala delarna av Köpenhamn. Att hitta ett rimligt prissatt frukostställe som accepterar barnvagn är inte det lättaste men på Silkegade, precis bakom Illum, så ligger Coffe Room. Mysigt ställe med väldigt bra kaffe och med en riktigt vass havregröt med frukt.

Coffe Room

Coffe Room

Nere vid Gammel Strand, vid vattnet mot slottet, ligger den roliga öl-, och vinshoppen Gammel Strand Öl & Vinlager, där de har massor av olika öl från micro-bryggerier. Lite längre bort mot Højbro Plads ligger Ved Stranden 10, som har massor av bra viner till försäljning. de har även en trevlig vinbar där man kan provsmaka vinerna först.

Det bästa med att vara i dessa trakter är att om mn afortsätter några hundra meter till längs vattnet och går över Knippelsbro så kommer man till Chr. 4's Køkken, ett av Köpenhamns bästa smörrebröds-ställen. Här är det bra att boka bord, speciellt om man kommer på en lördag (det är bara öppet 10-17, mån-lör).

På kvällen tog vi oss bort mot Frederiksberg igen, dels för att kolla på lite barnklädersaffärer och dels för att det är ett väldigt trevligt område. Vid nedre delen av "sjöarna", Köpenhamns bredaste kanaler, på Gammel Kongevej så ligger ett café som heter Altanen, ett väldigt avslappnat ställe med grymma kakor. Inget med alkohol men ett bra ställe om man vill vila fötterna eller komma undan regnet en stund.

Lite längre upp på Gammel Kongevej, precis vid korsningen med Bülowsvej så ligger det 2 bra ställen om man gillar asiatisk mat. Wokshop ligger på hörnet och serverar thailändsk mat och man sitter runt stora gemensamma bord eller i den snygga baren. Väldigt bra och prisvärt. Vägg i vägg ligger Sticks'n'sushi som serverar japansk mat. givetvis har de sushi, men även yakitori-spett och andra japanska rätter. Väldigt bra mat och god dryck. De har flera olika sorters saké, massor av vin och flera olika goda japanska öl. Stället är stort med 2 våningar och det blir väldigt bra barhäng här på kvällarna. Att sitta och dricka vin framför deras öppna spis i december är väldigt skönt efter en lång promenad. Både Sticks'n'sushi och Wokshop finns på fler ställen i Köpenhamn.

Sticks'n'Sushi

Sticks'n'Sushi

Om man tröttnar på all etnisk mat, alla "fräcka" ställen och dyra priser så kan man ta vägen via Vesterbros Torv där man kan ta en öl på Obelix på uteserveringen, som passande nog är förstärkt med värmare. Här dricker man Tuborg och gammeldansk och är nöjd med det. Hvergang!

Tuborg

Om man sitter för länge så kanske man blir hungrig på vägen hem till hotellet och då kan man smyga ner till Istedgade. Visst är det en lite ruffig gata med olika inslag som kan vara lite obekväma för vissa men om man inte tycker att det är störande med barerna, strippklubbarna och den ganska öppna drogförsäljningen så är det en skön stämning på gatan (eller kanske tack vare?). Istedgade har också fördelen att ha flera av Köpenhamns bästa Shawarma-restauranger där man kan köpa kebab. En kebab i tunnbröd (shawarma) kostar oftast runt 30-40 DKK. Är du orolig för hygienen så välj en Shawarma där det redan är mycket folk.

Som avslutning vill jag bara säga att givetvis ändras ens resande när man har barn och inte allt går lätt eller smärtfritt, men oftast går det både bättre och lättare att resa med barn än man kanske tror. Oftast är det man själv som förälder som är problemet och ens egen oro som är hindret.

Köpenhamn visade sig vara ett bra första resmål med barn och då de flesta uteserveringar är öppna och har värmare så kan man sitta och äta ute året om, vilket kan vara väldigt praktiskt om man har barnvagn.

Namnam

Namnam

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com