Berlin: Friedrichshain

Friedrichshain: Bortvald men inte bortglömd

Som ni kanske såg i min förra post om Berlin så var det massor av stadsdelar som inte var med, bland annat Friedrichshain. En läsare uppmärksammade detta på min Twitter och därför följer jag upp förra posten med en liten extraspecial om just Friedrichshain.

Simon-Dach-Straße

Simon-Dach-Straße

Friedrichshain ligger öst om Prenzlauer Berg och norr om Kreuzberg vilket borde göra den till en av de hippaste stadsdelarna i världen och ett tag såg utvecklingen faktiskt ut att gå åt det hållet, men någon gång under början/mitten på 00-talet så dog den här utvecklingen av. Kanske var det att det var en stadsdel som redan var klar, hyrorna var lite högre än i andra stadsdelar i öst och det fanns inte en lika stor andel outnyttjad potential här. Sett i efterhand kanske detta var det bästa som kunde hända, gentrifieringen han aldrig ta död på det genuina, det vanliga folklivet och de boende blev inte utbytta mot coola expats från USA och Sverige utan vardagen återgick till det normala om än med lite coolare profil än tidigare.

Jag brukar själv ta mig till Friedrichshain minst en dag vid varje Berlinbesök, dels för att ta en kopp kaffe på Sonntagsstrasse på morgonen innan stan har vaknat upp, dels för de roliga affärerna på Wühlichstrasse, som Big Brobot där man kan  hitta mycket skojigt. Tvärgatorna upp mot Boxhagenerstrasse och området där är också bra om man gillar småaffärer med ett lite annorlunda utbud.

Boxhagener Platz

Boxhagener Platz

På hörnet vid Wühlichstrassee/Gabriel-Max-Strasse kommer en liten park och dör finns den ryska baren Datscha. Ett trevligt ställe där de serverar finfin Borsjtj (med den mysiga tyska stavningen Borschtsch) och öl och goda drinkar. Vill du äta billigt har du Pizzeria Dach som är en gammal institution i Friedrichshain. Inte världens bästa pizza men billigt och med alkoholrättigheter. Gillar du som jag att sitta på ett café och dricka en kaffe och en drink samtidigt som du läser en bok så är Macondo på Boxhagener Platz  perfekt för dig. Egentligen behöver du aldrig gå härifrån.

När det gäller lite mer upscale restauranger så är Schneeweiss ett bra val. Alpmat i minimalistisk miljö kanske inte låter som en höjdare men detta är en riktig topprestaurang. Området har massor av indiska restauranger av väldigt varierande kvalitet (som vanligt när det gäller indiskt med andra ord) men en som alltid har varit bra är Yogi-Ashram. De har ett stort utbud av vegetariska rätter.

Är du sugen på tysk mat så är Spiesehaus Berlin ett bra ställe - bra mat till väldigt bra priser.

På barsidan så finns det massor att välja på men några favoriter är Lisboa Bar am Boxi: en portugisisk bar vid Boxhagener Platz, Künstliche BEATmung och Hops & Barley. Den sista är en ölstuga med ett stort ölutbud.

Dessutom är det väl nästan olagligt att skriva om Friedrichshain utan att nämna Berghain. Visst har det blivit fler turister på denna "måste" klubb där man kan göra alla dygnet runt. Gayvåningen kan nog få en del att höja på ögonbrynen. Om ni ska gå hit så gäller det att komma ihåg att det är långt ifrån säkert att ni kommer in - även om ni följer de klassiska råden att hålla tyst/inte prata svenska, komma tidigt mm. Vakterna kör en helt random-policy vissa kvällar och det är bara så det är.

Vill man festa så finns det massor av ställen på båda längs med Spree (floden). Här är det dygnet runt öppet på de flesta ställen under helgerna.

I Friedrichshain så finns det mycket billiga lägenheter att hyra via Airbnb.

Vill man bo på hotell så rekommenderar jag Nhow som jag även skrev om i mitt stora Berlin-inlägg eller lägenhetshotellet Boxhagener Höfe, med stora stilrena lägenheter till bra pris.

Karta

Blå=Hotell, Röd=restauranger, Grön=barer, Gul=sevärdheter


View Runtklotet: Berlin in a larger map

Mysiga Berghain

Mysiga Berghain

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com