Barcelona - det perfekta resmålet?

Barcelona har en given plats på de flesta svenskars listor över favoritresemål och det är lätt att första varför. Bra mat och dryck, nattliv och klubbar som (nästan) aldrig stänger och en strand mitt i stan - vad mer kan man önska sig.

Just det, jag glömde att de också har ett av världens bästa fotbollslag, arkitekturella mästerverk i var och vartannat gathörn, massor av parker och konstgallerier och shopping.

Det enda jag inte är så förtjust i är La Rambla, den stora turistgatan mitt i stan. Dyrt, plast-turistigt, fullt av ficktjuvar på dagen och värre på natten. Som om du slår ihop avenyn och Nordstan i Göteborg på samma gång. Om du inte älskar folk utklädda till statyer som står nästan stilla så undvik!

Här kommer mina rekommendationer på bra ställen att bo, äta och dricka på. Jag har själv testat alla och jag har aldrig blivit besviken på något av dem (förutom när jag lyckades spilla rosécava på mina vita skor på Can Paixano)

barcelona

Bo

Det finns givetvis hur många olika ställen att bo på i en världsstad som Barcelona, från budget till superlyx.
Följande hotell är inte bara mina favoriter utan rankas väldigt högt på Tripadvisor och Booking.com

Viktigt att komma ihåg är att alla är olika, och för vissa passar ett hotell mitt i centrum bättre än för andra, medan vissa vill på på stranden och andra i en mysig gammal byggnad.
Casa Fuster: Superlyxigt hotell högst upp på Passeig de Gracia, en kort promenad ner till centrum och perfekt om man gillar det mysiga Gracia-området. Detta hotell är även ett givet stopp på en arkitektur-rundtur i stan. Bor man här har man tillgång till en av världens bästa takpooler.

K+K Hotel Picasso: 
Detta hotellet har jag valt av flera anledningar. Dels så har jag bott här 2 gånger och haft några av mina bästa hotellnätter, vilket många andra haft också om man kollar på Tripadvisor/Booking. En annan fördel är läget; precis p åkanten av hipsterområdet Born, bredvid Ciutadella-parken. Nära till både stranden Barceloneta, Barri Gotic och l'Eixample.

Barcelona Center:
Detta är budgetalternativet för en weekend i Barcelona. Det är inte världens fräckaste eller det lyxigaste, men det är bättre än de flesta andra budgethotelletn, det ligger i ett bra läge och har allt man behöver. Allt detta till ett hyfsat pris.

För att söka bland alla hotell i Barcelona så klicka på länken för att komma till Booking.com

Ett av de bästa sätten att bo när man är i Barcelona, speciellt om man ska vara där lite längre än en helg, är att hyra en lägenhet. Utbudet är stort och priserna bra och man kan välja på allt från lyxiga takvåningar till små budget-ettor. Lägenhetsutbudet kan variera och därför är det bäst att göra nya sökningar när det är aktuellt för ens resa. Därför rekommenderar jag inga lägenheter utan tycker ni ska klicka på länken
Öppnar Airbnb i nytt fönster

Barceloneta

Barceloneta

Mat

I Barcelona är mat bland det viktigaste, efter fotboll, och man kan egentligen förenkla det och säga att man har två olika stilar att välja på. Antingen äter man Spanks/Katalanskt eller så väljer man internationellt. Oavsett vad du är sugen på så finns det väldigt mycket bra att välja på.

Jag kommer inte att ta upp några Michelin-restauranger. De hittar ni ändå, på alla andra restaurangsidor, men dessutom så har jag som mål att rekommendera restauranger som inte knäcker ekonomin totalt.

Här är mina favoritrestauranger när det gäller Spansk/Katalansk mat

La Flauta

Ligger nära Plaza Catalunya men tillräckligt långt borta för att du ska komma undan de värsta turistströmmarna. Ett riktigt "locals-hak" och väldigt populärt så det är bäst att boka bord i förväg. Kör en säsongsbetonad meny.

La Cova Fumada

Varken trendigt eller snobbigt. Bara bra mat till bra priser. Alltid bra stämning och även här kan det bli mycket folk. Katalansk mat som är bäst på fisk och skaldjur. Inte öppet på söndagar. Perfekt som ett stop på väg till eller från stranden.

Bilbao Berria

Tapas på baskiska heter Pintxos och är generellt samma sak som den spanska versionen men med lite mer fokus på fisk och skaldjur. En av de bästa Baskiska restaurangerna i Barcelona och här går man aldrig besviken efter en middag.

El Quim de la Boqueria

El Quim de la Boqueria

Övriga restaurangrekommendationer

Kathmandu

Detta är ett av mina standardtips till folk som ska till Barcelona och vill äta något annat än spanskt. Nepalesisk mat när den är som bäst p åen restaurang i gränslanden mellan l'Eixample och Gracia. De har en avsmakningsmeny som är väldigt bra värde för pengarna och ett bra sätt att få prova lite olika rätter och smaker.

El Señorío

Peruansk mat. En av alla dessa mattrender som är stora i resten av världen, men på något sätt har missats helt i Sverige. På El Señorío, i La Sagrada Familia området, kan man äta sig igenom hela Peru på en kväll. Denna restaurang ligger lite utanför de områden där de flesta turister stannar kvällstid och är därför perfekt för er som vill se en annan sida av Barcelona. Cheviche ljuger aldrig!

Mandimandi

Italiensk restaurang som specialiserar sig i mat från Frulien i Italien. Det innebär förrätter, polenta, gnocchi eller crespelle. Mandimandi ligger i den västra delen av L'Eixample och passar bra efter en match på Camp Nou.

Cava Barer

I Barcelona så dricker man helst Cava, den spanska/katalanska motsvarigheten till Champagne. Detta hittar man givetvis överallt men man bör passa på att dricka det på en av alla de små Xampanyerias som finns runt om i stan. Detta är oftast små hål i väggen, där man kan få sig billig cava och olika sorters tapas. Väldigt billigt och väldigt trevligt sätt att spendera några timmar.

can paixano

can paixano

Can Paixano

Detta är antagligen Barcelonas mest kända cavabar och den ligger nere på en sidogata nere i Marinan på väg till Barceloneta. Det är väldigt, väldigt populärt ställe för lunch och halva gatan är full med folk. De har en lång disk där de serverar mackor, skinka och andra tapas. De säljer rosécava i små plastkoppar för nästan inga pengar. Grymt ställe.

el xampanyet

el xampanyet

El Xampanyet

I Born ligger denna gamla institution. Baren är klädd med gammalt kakel och de gamla gubbarna som frekventerar stället ger ett skönt häng i en stadsdel som nuförtiden mest är för unga människor.

la boqueria

la boqueria

El Quim de la Boqueria

I den gamla saluhallen, Boqueria, som ligger på La Rambla, så finns denna tapas bar och xampanyeria. Den skiljer sig lite från de övriga två då detta främst är ett ställe man går till för maten och för att kolla in människor - Cavan är bara en bonus. Detta är ett väldigt populärt ställe så det kan ofta vara lite kö.

Map

Grön=cava barer, Blå=restauranger, Röd=Hotell

View Guide: Barcelona in a larger map

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com