Key West - lite mer att göra

De överlägset mest lästa inläggen jag har gjort handlar om USA och Key West och därför tänkte jag skriva ett litet uppföljningsinlägg om denna fascinerande plats. Sist i detta inlägg fins en KARTA där alla ställen jag har skrivit om här finns utsatta.

Som ni säkert redan läst i min huvudpost om Key West så finns det massor att göra här, läs även här för mer information om vad man kan göra i resten av Florida Keys. Några saker jag rekommenderar är:

Paddla Kayak i Key West

Eftersom Key West är en korallö så finns det ett skyddande rev runt ön, vilket gör att kayak är ett perfekt sätt att upptäcka ön på. Med kayaken kommer man in i kanaler och vattenvägar man inte ser annars, vilket ger en bra möjlighet att se en helt annan del av ön än annars.

Det finns massor av uthyrare och priserna är väldigt överkomliga. Oftast hyr man hel eller halvdag och får med sig en karta där de bästa paddlingslederna är utmärkta. I kanalerna är chanserna stora att man får se sjökor (Manatee's), där de brukar ligga och guppa vid kanalkanten

Paddla Kayak i Key West

Paddla Kayak i Key West

Testa starka såser

Peppers på Green Street är en "hot sauce bar" vilket är en bar där de bara serverar starka såser. Det låter helt sjukt men det är ett stort rum med alla väggar täckta med olika flaskor av stark sås med olika smakinriktning. Alla dessa får man provsmaka. Det är bara att sätta sig vid baren och säga vilka man vill testa så får man små pappersmuggar med såsen i. Till detta får man nachos.

Stället har inget alkoholtillstånd men i klassisk amerikansk anda så är det BYO (Bring Your Own) vilket betyder att det är helt OK att ta med sig ett eget sexpack och drick i baren - de har till och med gummihållare som håller ölen kall längre.

En varning kan vara på sin plats - vissa såser är fruktansvärt starka. Senast jag var där så var jag tvungen att låna personaltoaletten och svalka strupen...

Flyga propellerplan

Ute vid Smathers Beach ligger flygplatsen och här kan man flyga med gamla propellerplan, och då menar jag gamla på så sätt att det är 2 vingar, öppen cockpit där du har luften som stormar runt dig och piloten bakom dig. Flera av piloterna är även uppvisningsflygare och gör mer än gärna loopar (obehagligt) och spinns (ännu värre).

Kom ihåg att hålla hårt i kameran, så fort du lyfter handen över frontvisiret så rycks handen med av vinden.

Det blir fantastiska vyer härifrån.

Flyga propellerplan i Key West

Flyga propellerplan i Key West

Djuphavsfiske i Key West

Vill du vara Hemingway för en dag? Ta dig ner till marinan och åk med en av båtarna ut och fiska. Det finns massor av olika företag som har båtturer här ner och det bästa är att snacka lite med kaptenerna innan så du får lite koll på hur länge de tänkt vara ute och vad de ska försöka fiska. Glöm inte att ta med dig varma kläder, vatten, lite mat, solkräm och ta gärna en sjösjuketablett innan.

Det kan både blåsa mer och kallare ute på havet än vad man tror när man är i hamn. Jag har själv gjort tabben att glömma det mesta av mina egna råd och det var inte en rolig dag...

Att göra på väg till Key West

På väg ner längs US-1 så finns det 2 ställen som kan vara bra att känna till om man vill ha någonstans att stanna för en lunch eller en drink.

Lorelai's på Islamorada är en restarang som ligger på "insidan", dvs Golf-sidan av vägen där man sitter på trädäck och äter. Avslappnat och väldigt trevligt ställe där det ofta är ett band som spelar.

Whale Harbor Restaurant and Marina norr om Islamorada ligger på "utsidan", dvs Atlantsidan, direkt efter en bro. Maten är helt OK men utsikten från övre trädäcket är fantastisk.

Vill man stanna på vägen så kan jag rekommendera Postcard inn precis norr om Whale Harbor. Ett hotell med egen strand, stor pool och en bra bar och restaurang på kvällarna. Ska ni bo här så försök få ett rum med utsikt mot Atlanten - det är en grym början på en Key West semester att vakna upp och se ut över havet.

Postcard Inn

Tips på boende i Key West

Det är lätt att tänka att Key West är en liten ö och att det därför går bra att bo lite var som helst, vilket ofta gör att man fastnar för de stora kedjemotellen precis efter att man har kört över bron till Key West. Priserna kan verka bra och läget helt okej men tyvärr är det väldigt mycket längre till centrala Key West och alla aktiviteter än man först kanske tror. Bor man längst västerut så är man nästan uteslutande beroende av bil eller taxi för att ta sig mot Duval St eller Mallory Square, vilket är centrum av nöjeslivet på kvällarna. Det går att cykla, och gå, men det tar en 20-30 minuter och efter en utekväll på barerna inne i stan är det inget jag rekommenderar. Dessutom är området kring motellen väldigt tråkigt och har egentligen inget förutom klimatet med Key West att göra. bor man här kan man lika gärna bo var som helst i USA. Jag avråder alltså starkt från att åka till Key West och försöka spara några hundralappar på boendet och hamna här.
Här har jag listat några av mina favoritboenden inne i själva Key West.

Avalon B&B: Ligger på andra sidan av Duval Street, nere vid Southernmost Point. Det är nära till stranderna, både den egna precis utanför och Smathers Beach. Även nära till Hemingways hus. Detta är ett väldigt bra ställe att bo på om man vill undvika de värsta turistströmmarna uppe runt Mallory Square.

Duval Gardens: Mellanstort B&B med en uppvärmd pool och fina rum, vissa är utrustade med kokvrå. Ligger ungefär mitt på Duval, vilket gör att det är nära till det mesta, men det kan även bli livat i området på kvällarna. Passar resenärer som inte störs av nöjeslivet.

Andrews Inn & Gardens: Ligger också centralt längs Duval Street. Det är ett lite mindre B&B med fräscha uppdaterade faciliteter och en fin pool där man kan slappa med en drink innan man går ut på kvällen. De har även cykeluthyrning på plats vilket gör det enkelt att få tag på en cykel för att utforska ön.

Truman Hotel: Ett litet hotell på Truman Avenue. Väldigt trendigt med bra poolområde och good frukostbuffé. Väldigt centralt och får genomgående höga betyg på Booking.com av andra resenärer.

Sheraton Suites: Ett hotell som egentligen ligger lite för "off" för mig men om man vill bo bära strand och bad men ändå vill ha hyfsat nära till centrum så är detta hotellet att föredra. Det ligger precis vid Smathers Beach och har allt man kan förvänta sig av ett Sheraton. Reser man med barn så är detta ett bra hotell.

För att söka bland alla hotell i Key West - klicka här för att komma till Booking.com

För att boka bil så rekommenderar jag alltid rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Karta (blå= restauranger, röd=boende, grön=bar, gul=utflykter)

View Key West - Runtklotet in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com