Chicago - Bättre än New York?

Har du funderat på att åka till Chicago? Svaret är antagligen nej.

När folk pratar om att resa till USA så är det oftast de gamla vanliga destinationerna som gäller; en weekend i New York, vintersemester i Miami eller en roadtrip mellan Los Angeles-Las Vegas-San Francisco.

Chicago, USAs tredje största stad, som ofta kallas Amerikas hjärta glöms ofta bort i alla andra "måste"-ställen och det är väldigt synd då det i min mening är en av de bästa resmålen på hela kontinenten. En storstad som New York, men med ett tempo och en trevlighet som Äpplet i öst inte kan konkurrera med. Mat och dryck i världsklass, bland annat är det ju USAs köttcentrum. Skyskrapor och arkitektur är inpräntat i stadens DNA och det är hit de flesta arkitektstudenter siktar när de tagit examen. Staden känns ännu mer diversifierad och kvarteren har än ännu tydligare etnisk särprägel än de flesta andra städer. Som grädde på moset så finns det en milslång strand mitt inne i stan där man kan bada precis under skyskraporna, dricka en drink på nån strandbar och höra stadens puls några hundra meter bort.

Kort sagt: Chicago är för bra för att inte besökas!

Chicago

Chicago

De flesta turisterna hamnar i områdena i Downtown som består av the Loop, River north och Streeterville och det är förståeligt. Allt finns inom räckhåll därifrån och deras stora paradgata, kallad "the Magnificent Mile" går rakt igenom. Här finner du all stor-shopping du kan tänka dig, lyxbutiker och kedjor fyller varje meter av gatan där inte restauranger och barer har lyckats tränga sig in. Visst finns det en viss turistfälle-grej här men även oväntat många bra ställen så om man bara kollar upp lite innan, kollar mina tips längre ner eller frågar på hotellet och liknande så behöver man inte röra sig många kilometer när man är här - men det vore synd. Staden har så mycket mer att erbjuda.

Vill man ha parker och sevärdheter så finns det massor att kolla på Downtown. Ett riktigt måste är att gå till Millenium Park och titta på Cloud Gate som är en jättestor silverböna, vilket är väldigt mycket fräckare än det låter. Efteråt kan man ta sig en drink i Grant Park som ligger bredvid där det finns en stor utomhusscen där det ofta är konserter.

En båttur på floden som flyter genom centrum kan också vara ett bra sätt att se staden från en annan vinkel. det finns till och med båtar som gör speciella arkitekturresor.

Tips på restauranger (se karta i slutet av posten för mer info)

Frontera grill: Väldigt, väldigt hypat men levererar. Grymt bra mexikansk mat. De tar inte reservationer och väntan kan bli lång, men om du tröttnar så kan du gå runt hörnet, och då menar jag runt hörnet, till deras systerrestaurang XOCO där de också serverar mexikanskt men lite enklare rätter men fantastiskt gott. Värt att notera är att prisnivån på båda restaurangerna är väldigt bra - speciellt för att vara så populära som de är.

Gilt bar: En riktig trendkrog där maten är bra, jag var själv där på en födelsemiddag för inte så länge sedan, och en fantastisk bar som är ett av de bästa ställena för en riktig drink.

Om du vill ha lite mer utmanande mat och ställen så rekommenderar jag att ni leter till kvarter utanför Downtown. Precis som i San Francisco-inlägget så är chicago en väldigt spännande stad med många olika områden med distinkt etnisk prägel. Om du vill hänga med de trendiga så rekommenderar jag Wicker Park, Bucktown eller Logan Square. Vill du ha strandhäng så är det Gold Coast som gäller. Lincoln park med sina mysiga restauranger och lugnare tempo kanske passar bättre? Vill du ha etniskt så är Ukranian Village och Greektown bra ställen för dig.

Chicago: Magnificent mile

Chicago: Magnificent mile

Hipsteria

Om du tar den upphöjda L-trains blå linje västerut så lämnar du snart skyskraporna bakom dig och rullar in i kvarter där husen är klassiska 2-3 våningshus i rött tegel och mitt i detta ligger Wicker Park. Tillsammans med Bucktown och Logan Square så är detta centrum för Chicagos Hipsterscen - och den är inte liten. Dessa är mina favoritområden, både i Chicago och andra städer. Här finns grym mat på fräcka restauranger där man gärna jobbar med koncept och där design och stil är en stor ingrediens i en lyckad kväll.

Här finns det barer högt och lågt. Vissa är klassiska "dive bars" där man bara serverar ful-öl och shots, andra är supertrendiga speakeasies där man måste ha koder för att komma in och där drinkarna klättrar till nya höjder. Här kan du med lätthet spendera hela dagar bara ätande och drickandes på din väg nordväst. Shoppingen ändrar också ansikte. Inga stora kedjor eller lyxbutiker, däremot massor av små butiker som säljer mer utvalda märken - som ofta kostar minst lika mycket som i lyxbutikerna - och andra hand. Det är här du hittar de nya skorna eller de schysta jeansen du letat efter

Tips på restauranger (se karta i slutet av posten för mer info)

Big Star: Mexikansk igen. Grym mat och härligt ställe att hänga på som blir nattklubb på kvällen.

Schwa: Lite dyrt men ändå värt det. Det är en prix-fix meny (fast pris för x antal rätter) och BYO (du får ta med din egen alkohol) men mat att dö för. Om du är en matfantast är detta stället ett måste.

Takashi: Jag älskar japansk mat och Takashi är ett ställe som får full pott i min bok. Både sushi och andra japanska rätter - allt utmärkt.

Lula café: Kultrestaurang i Logan Square. Har blivit lite väl trångt efter att ha hamnat i de flesta guideböcker men fortfarande värt ett besök. Väldigt bra brunch.

Chicago: Wicker Park

Chicago: Wicker Park

Strandhäng

Visst, det är inte Rio de Janeiro men det är fortfarande grymt att ha en stor, fin, strand mitt i en storstad. Så fort du kommer ut ur skuggan från Hancock Center så har du en av världens största sjöar framför dig och direkt så ändras atmosfären från storstad till något Kalifornien-liknande Zen-lugn. Precis innan för strandremsan så har du Lincoln Park-kvarteret med massor av bra restauranger och mitt i detta område ligger Chicagos "gamla stan", fiffigt nog kallat Old Town. här är gatorna trädkantade, husen låga och det finns massor av mysiga restauranger och barer med bra uteserveringar.

Tips på restauranger (se karta i slutet av posten för mer info)

Salpicon: Mexikansk mat kan vara så många olika saker men det bästa är när man håller det enkelt. Bra, prisvärd mat och drinkar som kostar nästan ingenting. Ibland behövs det inte mer.

Topo Gigio: Genuint italienskt - har du hört det någon gång? Detta är stället alla strävar efter (eller borde). väldigt bra mat med en jättestor uteservering där man har Chicagos bästa spanläge när man tar en lång söndagslunch.

Chicago: Gold Coast
Chicago: Gold Coast

Världsliga Chicago

Chicago är en enorm stad och har alltid varit en magnet på immigranter från hela världen. Detta är väldigt tydligt i de olika områdena i stan där man fortfarande håller de gamla traditionerna och matvanorna vid liv. Några av mina favoritområden i Chicago är Ukrainian village och Greektown. Båda dessa ligger precis utanför Downtown men är en helt annan värld. Etnisk mat på de flesta ställena till låga priser gör detta till bra stadsdelar att börja en utekväll. Köp in lite Piroger och drick vodkadrinkar i UV eller kanske lite bläckfisk och Raki i GT?

Tips på restauranger (se karta i slutet av posten för mer info)

Old Lviv: Ukrainsk restaurant, så genuin att du till och med får östeuropeisk service. Det kanske låter obehagligt men för oss svenskar så är det inget att bekymra sig om. Väldigt bra, billig mat.

Santorini: Precis som ön så serverar de Greektowns bästa fisk och skaldjur. En riktig liten pärla.

Chicago: Cloud Gate

Chicago: Cloud Gate

Övrigt

Det finns så otroligt mycket att se och göra i Chicago utöver det jag skrivit om här, även om det är mina favoriter. Chicago har ett bra system med lokaltrafik med både tunnelbana och L-train och det är inga problem att åka och testa något annat område och jag råder dig verkligen att testa själv. Det enda området jag inte riktigt gillar är området runt baseball-arenan Wrigley Field. Om du inte är ett stort baseball-fan eller älskar sportbarer fulla med college-kids så undvik detta.

Var ska man bo?

Jag rekommenderar följande hotell (länken öppnas i Booking.com - den bästa hotellsökmotorn):

När det gäller lägenheter så har airbnb ett grymt utbud i Chicago – kolla själv!

View Guide: Chicago in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com