Hawaii - Honolulu

Hawaii är precis lika mycket paradis som ni tror. Jag är ledsen om jag ger er reseångest men jag kan "tyvärr" inte säga annat efter att ha spenderat 2 veckor på öarna. Stränderna är precis lika finkorniga och vågorna lika mäktiga som ni har anat. Klimatet är väldigt, väldigt bra och om det är dåligt på ena sidan av den ön man är på så är det bara att åka till andra sidan där det allt som oftast är perfekt väder.

Maten är bra, relativt billig och blandningen av Asien, USA och tropiskt paradis kan inte misslyckas.

Honolulu - från Diamond Head

Honolulu - från Diamond Head

Hawaii är egentligen flera öar men det vi i Sverige mest förknippar med delstaten är Honolulu som ligger på ön Oahu. Honolulu är den enda riktiga storstaden på öarna men den är å andra sidan rätt rejäl. Trots sin storlek så är den lätt att ta till sig och gilla. De flesta turisterna bor i området Waikiki som är en small landremsa på 4-5 gator och den världskända stranden på ena sidan. Eftersom Honolulu är ett favoritresemål både bland amerikaner och japaner så kan vissa delar kännas lite väl turistiga men fördelarna överväger nackdelarna. Vill man ha det (mycket) lugnare så kan jag rekommendera ön Kauai, väster om Oahu - läs mer om denna gröna pärla här.

Det som är bra är att allt finns. Affärer, restauranger, hotell, barer och massor av saker att göra. Den stora mängden japaner känns lite konstig i början och att de flesta affärer accepterar Yen likaså, men de många japanerna har även medfört att det finns massor av bra japanska restauranger. Jag har tidigare skrivit om Tonkatsu, som jag tycker är den bästa restaurangen men det finns massor av andra.

Tonkatsu

Tonkatsu

När det gäller barer så är utbudet lika stort och varierat som din fantasi. Många amerikanare gillar de lite större utomhusbarerna vid vattnet som t ex Duke's (som även har riktigt bra mat), det lite yngre klientelet söker sig till nattklubbarna på tvärgatorna eller in till Downtown eller Chinatown.

Att göra

Förutom att ligga på stranden så finns det massor att göra i Honolulu och på Oahu. Det mest kända är väl Pearl Harbor, flottbasen som attackerades av Japan under andra världskriget. Är man intresserad av histora så är det ett måste, men är man inte det så ska man komma ihåg att det ligger på andra sidan Honolulu och resan dit tar ganska lång tid (45-60 min) och sen så är det ganska omfattande rundturer så man får nästan räkna med att större delen av dagen går åt.

Andra kortare utflykter som jag kan rekommendera är att åka och snorkla i Hanauma Bay. Hanauma Bay är en cirkelformad bukt öster om Honolulu som formats av en exploderande vulkan. I den grytan så finns ett stort korallrev där man kan utforska livet under ytan.

En dykutflykt hit går att boka via de flesta hotell eller ännu bättre via de olika discount-stånden som finns längs med huvudgatan och oftast blir man upphämtad vid sitt hotell på morgonen och är tillbaka strax efter lunch. det är riktigt, riktigt bra och man kommer att se massor av skojig fisk och ganska ofta ser man havssköldpaddor och tom hajar.

För att boka bil så rekommenderar jag alltid Rentalcars.com (fd ebilhyra). De har bilar för uthyrning över hela världen och är en samlingstjänst för alla de stora biluthyrarna och har alltid fungerat perfekt för mig på mina resor.

Hanauma Bay

Hanauma Bay

Vill man göra en ännu enklare och billigare utflykt så rekommenderar jag en promenad upp till Diamond Head. Det är ännu en exploderad vulkankrater men den här ligger helt på land vilket gör att den ser ut som ett berg, men mitten är ihålig. Det går bra att promenera från Waikiki och när man kommer till kanten så kan man gå igenom en tunnel in i kratern där USA's militär har en arme-bas. På ena sidan kan man gå upp till utsiktstornen (kostar 1 dollar har jag för mig) och därifrån har man en fantastisk utsikt.

Oahu är den mest turistiga av Hawaii's öar, i konkurrens med Maui, men det är ändå en fantastisk plats, dessutom så är det en bra startplats för att utforska de andra öarna.

Boende

I Waikiki finns hur många hotell som helst men ett som jag verkligen kan rekommendera är Ilima Hotel som ligger 2 gator från stranden. Läget är nästan bättre än de som ligger direkt vid huvudgatan/stranden då det är väldigt lugnt på kvällarna. Stora lägenheter med kök och stora balkonger till ett väldigt bra pris gör detta till ett väldigt bra hotellval i Honolulu. Klicka här för att komma till Hotellets Booking.com-sida

För övriga Hotell i Honolulu klicka här

Honolulu är även ett bra ställe att hyra en lägenhet - klicka här för att komma till Airbnb.com - den bästa sidan för lägenheter i USA

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com