Moneglia - bättre än Cinque Terre

Cinque Terre, de 5 små byarna som klänger sig fast på klipporna längs Liguriens kust. De flesta av oss har sett bilderna och drömt oss bort till denna fantastiska plats. Kanske vandra i solnedgången genom små trånga gränder samtidigt som Italienska familjer spatserar förbi.

Vernazza - Cinque Terre

Vernazza - Cinque Terre

Tyvärr kommer denna dröm aldrig att besannas, i alla fall inte om man väljer Cinque Terre. Visst, Byarna är fortfarande fantastiskt pittoreska och gränderna trånga. Problemet är att de är fulla av turister dygnet runt och de italienska familjerna lyser med sin frånvaro.

Cinque Terre har blivit ett offer för sin egen popularitet och allt som är kvar är en kuliss. På alla restauranger är menyerna på tyska, engelska, svenska eller ännu värre, på danska!

Den här södra delen av Ligurien är ändå väl värt ett besök - som vanligt är tricket att lyfta blicken och se lite utanför boxen. Några stopp med tåget norrut ligger den lilla staden Moneglia

Stranden i Moneglia

Stranden i Moneglia

Precis som de andra badorterna längs tåglinjen Sestri Levante och La Spezia har den en jättefin strand, bra restauranger och fantastiska vyer där den klättrar upp för de branta bergen. Skillnaden är att här är turisterna till 80% italienare. Detta märks på restaurangerna där menyerna är på italienska, maten är till för att njutas och en måltid får ta sin tid. På  kvällarna sitter familjerna på Il Centrale vid torget och dricker Negroni och barnen springer runt med nyköpta glassar.

Här finns några riktigt bra restauranger, så som Gli amici della piazzetta där mamma och pappa står i köket och sonen serverar de få borden. Maten är alltid fantastisk och ändras från dag till dag beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga. Sonen är väldigt bra på vin så ett tips är att låta honom välja vad som passar till vad. Med de låga priserna de har så behöver man inte tveka på vad man ska ha om man är osäker - ta allt!

Boende i Moneglia

Här hade jag tidigare en lång text om ett B&B som heter Ca D'Ancioa. det var ett av de bästa ställen jag bott på på alla mina resor. Tyvärr har hon som drev det, Valeria, gått bort efter en tids sjukdom och B&B:t kommer att avvecklas. Lägenheterna kommer att gå att hyra via deras egen hemsida eller via airbnb i framtiden men det kommer alltså inte vara ett B&B. Läs mer här.

Övriga boende i Moneglia som jag kan rekommendera är:

Lägenheter Giada - ett boende mitt i de mysiga centrala delarna av Moneglia. Nära till allt och gratis parkering. Ett riktigt toppenboende som många av de som läser min blogg bokar på och alla har varit nöjda.

Residence Cielo e Mare - Ligger lite utanför staden på kullarna  med fantastisk utsikt över staden. Ett populärt ställe att bo på om man vill ha de lite mer romantiskt och sitta på balkongen i solnedgången och ha sitt eget lilla hörn. Alla lägenheter har fullt utrustade kök.

För fler boende i Moneglia - klicka här för att komma till Booking.com

Utsikten från Ca D'Ancioa

Utsikten från Ca D'Ancioa

Från Moneglia är det lätt att ta tåget till Cinque Terre om man ändå vill uppleva deras skönhet. Kom ihåg att det inte går att gå de 2 fösta sträckorna som det gjorde för några år sedan. Flera svåra oväder de senaste vintrarna har förstört vandringsvägen mellan byarna Riomaggiore, Manarola och Corneglia men tågen kör som vanligt och det går båtar mellan alla byar förutom Corneglia (har ingen hamn).

Gränd i Moneglia

Gränd i Moneglia

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com