Cannobio - Lago Maggiore

I norra Italien ligger det flera sjöar på rad. De mest kända, och därmed besökta, är Comosjön (Lago di Como) och Gardasjön (Lago di Garda). Här ligger filmstjärnornas och fotbollsspelarnas sommarhus på rad och byarna runt sjöarna är fulla av lyxbutiker.

20130706-181011.jpg
De övriga sjöarna har inte riktigt samma prägel. Den största sjön, Lago Maggiore, har några orter som har samma lyxiga stil så som Stresa, men i övrigt är det en mer avslappnad och familjevänlig atmosfär.

Runt Lago Maggiore finns det massor av små byar och att bestämma vilken man ska bo i är inte det lättaste, men mitt tips är staden Cannobio på västkusten, nästan uppe vid den Schweiziska gränsen.

Förutom att Cannobio ligger ytterligare en bit från Milano och de övriga turistområdena så är staden av få som har en riktig hamnpromenad. De flesta andra städerna runt sjöarna har bilvägen mellan promenaden och husen vilket gör att det blir ett väldigt oväsen från bilarna och inga riktiga uteserveringar vid vattnet.

20130706-180531.jpg
Stresa till exempel har massor av fina, pråliga lyxhotell längs med vattnet men inget av hotellen har någon uteservering som inte har biltrafik 24/7 framför.
I Cannobio så kan du sitta på den breda promenaden på någon av serveringarna, höra vågorna klucka mot kajen, se barnfamiljerna promenera förbi med glass i näven medan du dricker en Negroni. På kvällen är det ett gemytligt lugn på torget. Folk går omkring mellan restaurangerna och uteserveringarna, barnen springer till glassförsäljaren och någon sparkar en fotboll.

Vill du bo precis vid vattnet med en fantastiskt utsikt så finns det flera bra B&B men min absoluta favorit är B&B Spiaggia Amore. Det ligger i ena änden av hamnpromenaden med en egen badplats precis utanför. Väldigt bra boende!

20130706-180134.jpg
Cannobio har dessutom fördelen att ha en lite större "badstrand", eller lido kanske man bör kalla det, i utkanten av stan. Att ta ett dopp och lägga sig på gräsmattan i solen och vila efter en lång dag är riktigt skönt. Här finns även en stor servering med mat och dryck och man kan äta en lunch i skuggan innan man går tillbaka till handduken.

Runt själva sjön finns det massor man kan göra. Stresa är värt ett besök, här går även båtar ut till de små öarna ute i sjön. Stresa har flera stora hotell i gammal kolonial Engelsk stil där allt andas lyx och på andra siden vägen ligger det uteserveringar med terrasser ut över sjökanten. I Lesa finns en Michelin-restaurang (Bib gourmand) som heter Al Camino som jag verkligen kan rekommendera både för utsikten och för maten.

20130706-180636.jpg
Man kan åka linbanor upp till bergstopparna runt omkring både från Stresa (dyrt) och från östra sidan (billigare).

Cannobio har även en hel del riktigt bra restauranger och Oggipasta kan vara en av de bästa restaurangerna jag ätit på 2013.

20130706-180743.jpg
Vill du uppleva en plats där natur, bad, mat och romantik är huvudtema utan att trängas med hundratusen andra svenskar så är Cannobio ett perfekt val. Från Cannobio är det även väldigt nära till Schweiz och precis på andra sidan ligger de fina städerna Ascona och Locarno.

Om ni har frågor eller vill ha hjälp att leta boende eller hyrbil eller något annat för er Italienresa så kan ni antingen ställa de frågorna i kommentarfältet eller kontakta mig direktJag försöker hjälpa till så mycket jag kan och det kostar givetvis ingenting.

Sök boende runt Lago Maggiore (öppnar Booking.com i nytt fönster)

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com