Roadtrip: Montana

De klart mest lästa och sökta inläggen på den här bloggen handlar om Roadtrips och det är inte så konstigt. De senaste åren har USA-resandet exploderat och ibland känns en lång shopping weekend som det nya Thailand, på gott och ont.

Jag har ju själv länge lovordat det stora landet i väst och med allt det har att erbjuda och en låg dollar så kommer nog resandet dit att bestå.

dock önskar jag att folk hade lite mer fantasi - de flesta väljer fortfarande mellan de 3 "klassiska" resmålen; New York, Florida eller roadtrip mellan LA-SF-Las Vegas - och det är egentligen inget fel med detta, men samtidigt blir alla resor bara ett upprepande av alla andras resor. Det känns som om det viktigaste inte är att uppleva något utan att uppleva samma. Om det är för att kunna säga att man också varit på ett ställe för att inte verka ute eller om det är för att det känns tryggare att åka någonstans där andra varit och rekommenderat vet jag inte.

En delstat som är perfekt för en roadtrip är Montana. Montana sträcker sig mellan Kanadas gräns och ner till Yellowstone och kallas ofta Big Sky eftersom det är väldiga öppna vyer blandat med höga berg och mycket himmel.

Själv hamnade jag här när jag skulle åka mellan just Yellowstone och Glacier nationalpark. De stora grässlätterna tar andan ur en med sitt vackra landskap. Det är även klassisk cowboy-mark och man kan nästan se lilla huset på prärien framför sig.

Montana

Montana

Det finns flera intressanta städer, alla små, i Montana. Butte är en gammal gruvstad där de stora hotellen vittnar om en tid då ekonomin blomstrade. Ska man till någon av nationalparkerna så finns det 2 stycken så kallade gateway cities som är bra utgångspunkter. Vid Yellowstone's nordvästra hörn ligger staden West Yellowstone. En stad som är uppbyggd för att ta emot turister, men trots det har en viss charm. Western-temat är genomgående och det finns hundratals billiga motell att sova en natt på innan man fortsätter in i parken (jag rekommenderar att man bor minst en eller två nätter inne i parken).

Här kan jag rekommendera Alpine motel. Billigt, superservice och väldigt hög standard. Stället får alltid väldigt höga betyg på olika hotellsidor och det är välförtjänt. Som kvällsaktiviteter kan jag tipsa om Rodeon (se bild) lite utanför stan.

West Yellowstone

West Yellowstone

Rodeo - West Yellowstone

Rodeo - West Yellowstone

När det gäller Glacier så tycker jag att man ska köra den norra vägen igenom parken. Den kallas going-to-the-sun-road och om inte namnet i sig räcker för att locka dig så är det samma väg som är filmat i början av "the Shining". Fantastiskt dramatiska vyer, mycket vildare än Yellowstone och med färre turister gör detta till ett av mina absolut bästa resminnen och roadtrip-sträckor. På den östra sidan av Parken ligger den lilla, lilla staden East Glacier.

När jag säger liten så menar jag liten. En gata och ca 50 hus, med bergen som tornar upp sig i bakgrunden och inga andra städer på flera mils omkrets gör att man känner sig väldigt liten. Här ligger det utmärkta Whistling Swan Motel. Billigt och rent. Ägaren har också den lilla lanthandeln där man kan köpa mackor för att ta med på vandring. Det finns en jättebra Mexikansk restaurang som heter Serrano's där lyxmargaritan kostar $6.

Inget av dessa motell går att boka på hotellsidor men det är inga problem att göra det via deras respektive hemsidor.

Om du vill söka efter andra boenden i Montana så kan du klicka här så kommer du till Booking.com - den sida jag själv använder 

East Glacier

East Glacier

Glacier nationalpark

Glacier nationalpark

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com