Rom

Nu är man tillbaka efter 5 nätter i Rom, den eviga staden.

Vad kan man då säga om denna turistmetropol?

Ja kanske just det - turistmetropol med stort T. Överallt man gick så var det turister, antingen i par och smågrupper eller stora skenande horder med en guide längst fram med ett ihopfällt paraply ovanför huvudet.

På de flesta restaurangerna och barerna i de centrala delarna, runt Piazza Navona, Spanska trappan och liknande ställen så kunde man sitta vid ett bord och se att vid de 20 närmaste borden satt folk med turistguider.

Eftersom jag själv var där som turist så kanske jag inte borde klaga, men däremot kan jag säga att det inte var något som varken jag eller min fru tyckte höjde stämningen.

Jag är ju i Rom dels för att träffa italienare och uppleva deras kultur. Om då alla ställen är fullproppade av andra turister så blir det lite konstigt.

Dessutom gör den extrema turistnärvaron att väldigt många ställen faller in i kategorin "turistfälla". Det är inte så kul att betala 8-9€ för en öl bara för att det ligger där det ligger.

Vi löste detta genom att bo i Trastevere, som också är en stadsdel som har en väldigt stor mängd turister men de är mest på huvudgatan Via della Lungaretta och på torget Piazza di Santa Maria in Trastevere.

Vi hyrde det gröna rummet i den här lägenheten och det funkade väldigt bra. Lägenheten ligger i ett område som ser ut som en typisk förort i Sverige (läs: miljonprogramshus), men det var väldigt lugnt på kvällarna och dessutom klart prisvärt med ett pris på under 500 kronor natten.

Våra dagar brukade börja med en kort promenad upp mot ett cafe på Via della Lungara, precis vid den lilla triumfbågen. Ett perfekt ställe att sitta i solen och njuta av en macka och kaffe samtidigt som man kunde  spana på alla människor på väg mot Vatikanen.

På kvällarna så rörde vi oss oftast i den östra delen av Trastevere när vi skulle äta, den delen som ligger öster om spårvagnsspåren. Massor av små snirkliga gränder men med väldigt mycket färre turister, kanske på grund av att uteserveringarna var färre. Här låg ett flertal bra restauranger men vår favorit var helt klart Le Mani in Pasta och Da Enzo. Da Enzo är ett enkelt hål i väggen med bra lokal mat och billiga priser. Det är även väldigt populärt och borden få så man kan få vänta en stund. väldigt populärt bland italienare.

Le Mani in pasta är lite dyrare, lite "finare" alterantiv, med väldigt bra mat och trevlig service. Bra viner och den bästa carpaccion jag någonsin ätit. Här är ofta fullbokat så boka bord minst en dag i förväg (de talar lite engelska).

När det gällde drinkar och fest så finns det massor av ställen längs Via della Lungaretta men de är ganska dyra. Om man istället tar till vänster när man kommer till torget så ser det ut som om man kommer till en parkeringsplats men bakom hörnet ligger en väldigt populär bar som heter Bar Calisto. Den är dels mycket billigare än allt annat i närheten, dels är det mycket folk som faktiskt bor i området som är där och dricker. Uteserveringen brukar spilla ut på torget och det står folk överallt.
Man beställer inne hos en gammal gubbe i kassan och ger kvittot till killarna i baren som fixar allt snabbt och enkelt.

Atmosfären påminner en hel del om Söder i Stockholm eller Andra långgatan i Göteborg.

Vi besökte alla de olika platserna i Rom som man egentligen inte kan missa: Colosseum, Spanska trappan, Fontana di Trevi, Vatikanen mm.

Bäst var nog Vatikanen, men här är det mycket köer så kom så tidigt som möjligt.

Vi gjorde de flesta sevärdheterna de första dagarna och hade lugnare de följande och då passade vi på att njuta av vädret. En dag tog vi oss upp till Villa Borghese och låg i parken däruppe och en annan dag spenderade vi läsandes på en grässluttning med en flaska vin och utsikt över Rom uppe på Gianicolo-kullen.

Generellt så var Rom en bra resa, antagligen kommer den att växa på oss med lite tid, och vi hade bra väder och åt god mat. Dock gjorde den stora mängden turister att det inte kommer upp på någon topp-5-lista för någon av oss när det gäller turistmål eller städer i Europa. Samtidigt är det väldigt roligt att ha varit där och sett alla dessa klassiska byggnader och konstverk.

För boende rekommenderar jag Booking eller Airbnb som har väldigt bra kvartersguider på sin sida.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com