Mallorca - megacharter och små pärlor

Mallorca.

Bara ordet kan få en att börja tänka på tyska och engelska turister med feta magar, dåliga grisfester och allt annat man förknippar med överturism. De senaste åren har Mallis fått lite bättre rykte med bättre hotell, ofta modernt formgivna, mitt i pulsen i huvudorten Palma.

Själv var jag där på ett bröllop i Juni och visste inte riktigt vad jag skulle få uppleva eftersom jag hade läst om båda sidorna. Bröllopet hölls i en liten ort på östkusten som heter Cala Santanyi. Det är en vik med jättefin strand och turkost vatten, uppe på klipporna ligger 2 olika hotellkomplex som faktiskt inte förstör bilden av ett litet paradis.

Eftersom orten är en badort med långrund sand så är det en hel del barnfamiljer på stranden men när vi var där så var det inget som störde, men jag kan föreställa mig att det kan bli trångt under högsäsongen (Juli-Augusti).
Östkusten är Tyskarnas favoritsida vilket märks överallt. Alla restauranger och affärer har skyltar och menyer på tyska och många servitörer försöker oftast på det före de försöker med engelska eller spanska - vilket faktiskt kan bli lite störande.

Det finns 5-6 restauranger i själva Cala Santanyi som går från bra till dåligt, med övervikt åt det dåliga hållet. Den bästa maten fick vi i byn Cala Figuera som ligger en halvtimmes promenad bort. Där fanns det ett 10-tal som alla faktiskt var bra. Det är ett perfekt ställe att sitta på kvällen och ha en romantisk middag längs med klippkanten ner mot viken.

När man är på Mallorca så rekommenderas man nästan alltid att besöka bergsbyarna på västkusten, Valdemossa, Deia och Soller. Av dessa så tycker jag personligen att det räcker med ett stopp i Deia som är väldigt vackert, med flera bra, trevliga och romantiska restauranger.
Valdemossa kändes väldigt turistig och Soller kändes bara ointressant. Det är väldigt, väldigt slingriga och smala vägar upp till dessa byarn och man får räkna nästan dubbla tiden mot vad man tror att det ska ta.

Om man har möjlighet så tycker jag att man ska försöka stanna en natt eller två i Palma som har en väldigt fin gammal stadskärna med massor av affärer, restauranger och barer i de slingriga gränderna. På nätterna så är det fullt med folk i varje gathörn och utanför barerna som pratar, festar och umgås.

Ett tips på boende i Palma är hotell Born som ligger mitt i Palmas lyxkvarter. Men priserna är hyfsade - ca 800 kr för ett dubbelrum med frukost.

läs mer om Mallorca här, här

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com