Rio de Janeiro - Guds stad

I statistiken för den här bloggen ser jag att många som besöker sidan har sökt på Rio de Janeiro och jag tänkte därför skriva lite mer om staden. Jag har tidigare skrivit om kvarteret Santa Teresa.

Det här kommer inte bli en komplett guide till Rio, det finns det redan så många av, utan mer mina egna intryck, tips och favoritställen i stan. Som mina andra inlägg med andra ord.
Precis som jag skrev i Santa Teresa-inlägget så är Rio en stad med många ansikten. Favelorna tronar på bergsluttningarna runt om i staden och fattigdom och pengar trängs sida vid sida. Vissa saker var jobbiga att se, speciellt de fattigaste barnen som tigger, men samtidigt är det en av de mest glada och positiva platser jag har besökt.
Folk är otroligt vänliga och pratglada, trots att de inte pratar ett ord engelska (min pidgin-portugisiska var inte heller mycket att hänga i granen).
Folket älskar sin samba, att dansa och att skratta och så fort man vill visa att man förstår eller gillar något så är det tummen upp. Beställer du en öl så är det tummen upp. går du över gatan så är det tummen upp till bilen som har stannat.

De bästa områdena som turist i Rio de Janeiro

I nästan alla guider så står det att man bör (eller ska) bo i Ipanema eller Leblon för att här är det säkrare och mer rika människor som bor. Områdena är jättebra men man bör inte vara rädd för att ta ett hotell på Copacabana, det är inte alls så farligt som man kan få för sig när man läser på forum och liknande. Jag har själv bott på Windsor Martinique som var ett mycket bra 3-stjärnigt hotell precis vid stranden. Copacabana är som trevligast nere mot Arpoador/Ipanema-hållet och det är egentligen bara på mitten av stranden som det dyker upp lite sunkiga kvarter med strippklubbar och liknande.

Både Copacabana och Ipanema är jättelånga stränder, kantade med små strandkiosker som serverar öl och drinkar (främst Caipirinhas) för småslantar. De är ett bra ställe att sitta vid på kvällen innan man går ut och käkar. Det är riktigt trevligt med vågorna och den varma vinden och man känner sig inte det minsta osäker eller hotad. Tvärtom är det massor av folk i rörelse, så gott som dygnet runt,  längs med strandpromenaden.

Eftersom stränderna har en 6-filig motorväg mellan sig och husen (idioti!) med riktigt mycket trafik så finns inte riktigt samma uteservering-längs-vattnet grej som exempelvis rivieran och liknande, vilket är lite synd.

På stranden finns det massor av uthyrare av solstolar, drinkar, parasoll med mera. De lilla plätt och vaktar dina saker när du går och badar, serverar dricka vid stolen och är oftast väldigt måna om att du ska trivas och komma tillbaka. När dagen är slut så betalar man sin nota, som är jättebillig även om man har druckit massor. Dricksa och gör tummen upp så har du en "polare" nästa gång du kommer ner. Rio-borna älskar sina stränder och på helgen blir det snabbt packat på stranden, så kom hyfsat tidigt och slå dig ner i din stol och inom en timme så har du massor av strandgrannar som gärna försöker få igång lite prat.

Här hittar du de bästa priserna på hotell i Rio de Janeiro.

Att göra i Rio de Janeiro

De givna stoppen i Rio är ju Sockertoppen och Kristusstatyn.

Sockertoppen (Pão de Açúcar), syns bra när man ligger på Copacabana. Den väldigt branta toppen ser väldigt speciell ut när den kommer upp från vattenytan. Att ta sig dit är enklast och billigast med lokalbussen och det tar väl ungefär 15-20 minuter. Bussen vänder vid en rondell som mynnar ut i en liten strand och bredvid den ligger en militärförläggning och första linbanestationen. Om man vill så kan man åka upp till första toppen och stanna där (det finns ett café och lite turistaffärer). Sen kommer linbana två och den är rejält mycket brantare än den första och man får en fantastisk utsikt på väg upp. Väl uppe på toppen så finns det lite olika, korta stigar som man kan promenera runt för att ta bilder över de olika stadsdelarna. Tyvärr kan det ofta vara molnigt här uppe men det kan ändras, åt båda hållen, väldigt snabbt. Det man snabbt förstår är att Rio är en jättestad och att området där turisterna oftast är (Zona Sul - Ipanema, Leblon och Copacabana) bara är en liten, liten del.

Området nedanför Sockertoppen heter Urca och ligger längs med vattnet med utsikt över Flamengo och Botafogo. Det är en riktigt nice promenad att gå genom stadsdelen, ända ut till änden. Stanna på Bar Urca och köp en öl och en "pirog" i den öppna baren på gatan. Sen kan man sitta på stenmuren och titta ut över vattnet och bara njuta. Själva restaurangen Urca, ligger på övervåningen och är en av Rios mest populära, så bordsbokning är att rekommendera. Tyvärr har de ingen uteservering.

 

Kristusstatyn är också enkel att ta bussen till. Väl framme vid foten så är det första du möter en massa taxichaufförer som försöker få dig att ta bilen upp till toppen för en summa. De lovar lite mer än de kan hålla eftersom man ändå måste gå en bit när bilarna inte kommer längre.
Det enklaste och roligaste är att ta tåget upp, det kan vara lite väntetid innan man får komma på och åka, men det är det värt när man slingrar sig upp genom den tjocka växtligheten, längs med stup och genom skogen. Oftast kommer det på ett band en bit upp som spelar och sjunger samba. väldigt turistigt men de sprider en glädje omkring sig som är svår att motstå. Dricksa! (det är inga pengar för dig men mycket för dem).

Väl uppe på toppen så är det ofta massor av folk och kan vara en del trängsel. Statyn är fräck men lite mindre än man kan tro. Utsikten är givetvis magnifik.

Festa i Lapa

En annan sak man bör göra när man är i stan är att besöka Lapa på en helgkväll/natt. Det är ett område mitt i stan, bredvid deras konstiga katedral. På kvällen så stänger polisen av området för biltrafik och folk och uteserveringar fyller gatorna. Det är otroligt mycket folk i rörelse, att dricka kostar ingenting och det är fest i fokus. Det finns massor av klubbar och barer. Det är en skön mix av folk men inte speciellt mycket turister. Det är generellt inte farligt, men man bör undvika bakgator och att gå där det är folktomt i övrigt.

Det finns massor av ställen i Rio och andra än jag kan rekommendera de hetaste ställena bättre. De ställen jag skriver om är mer åt prisvärt/lokalbefolkningen ställe.

På gatan Rua Bolivar som är en tvärgata till Copacabana så finns det flera barer där det är billigt. Det är populärt bland lokalbefolkningen att ta en öl på någon av barerna i korsningen, gärna halvvägs ute i gatan. Trevlig stämning långt in på natten.

På Copacabana så finns det några ställen som har uteservering varav ett är Sindicato do Chopp, ganska långt ner på Copacabana mot Arpoador-hållet. Här är det portugisiska som gäller. Maten är klassisk brasiliansk med kött och ris och ölen billig och stämningen hög.

Santa Terasa har flera bra ställen - läs mer här


View Guide: Rio de Janeiro in a larger map

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com